Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 25.03.2011.
14:38 >> 15:01h
Vestionline A

"Ukidanje nuklearki ne vodi ničem dobrom"

Bivši nemački kancelar Helmut Kol upozorio je danas da bi ishitreno i jednostrano povlačenje iz proizvodnje nuklearne energije štetilo Nemačkoj.

Stanje u Japanskoj NE "Fukušima" se ne smiruje

 

On ističe da, iako bi nuklearna kriza u Japanu mogla da promeni svet, "to ne treba da nas parališe, ne treba da promeni naše posmatranje stvarnosti", i naglašava da katastrofa u Japanu "nuklearnu energiju u Nemačkoj nije učinila opasnijom nego što je ona to ranije bila", preneo je AFP.

Kol, koji se na položaju kancelara nalazio od 1982. do 1998. godine, u periodu kada su sa radom počele najnovije nemačke nuklearke, poručio je u svom članku da "ne može da se živi bez rizika".

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Briselu da su se lideri EU dogovorili o kriterijumima za kontrolu svojih nuklearnih postrojenja koju sprovode kao odgovor na nuklearnu krizu u Japanu.

 

Merkelova je probleme koji su nastali u nuklearnoj elektrani Fukušima u Japanu nakon razornog zemljotresa i cunamija nazvala "prekretnicom" za ceo svet, a prošle nedelje suspendovala je na tri meseca raniju odluku o produženju rada nemačkih nuklearki i privremeno je zatvorila sedam najstarijih reaktora u kojima treba da se proveri bezbednost.


Medjutim, iako je nuklearna energija veoma nepopularna, prema jednom ispitivanju javnog mnjenja, čak 70 odsto birača ovaj njen potez tumači kao kao kupovinu vremena i glasova uoči pokrajinskih izbora.

Indija: Protesti protiv izgradnje nuklearne elektrane

 

Oko 100 ljudi demonstriralo je danas mirno ispred indijskog Parlamenta tražeći da vlada odustane od planova o izgradnji velikog broja nuklearki iz bezbednosnih razloga.


Demonstranti su uzvikivali "Izbor je jasan - ne nuklearkama", prenela je agencija AP.
Demonstranti smatraju da je curenje radijacije u japanskom nuklearnom kompleksu, pogodjenom zemljotresom i cunamijem, pokazalo da je to opasan način pravljenja energije.


Indija i Francuska potpisale su u decembru prošle godine sporazum vredan više milijardi dolara o izgradnji dve nuklearne centrale - prve od 20 nuklearki koje Indija želi da izgradi radi zadovoljenja velikih energetskih potreba.

POVEZANE VESTI

Petak 25.03.2011. 16:20
pa zabole Kola, njemu sigurno nista dobro nece doneti, on samo sto nije okadjen sigurno nece docekati to gasenje 2025,tako da nista nije slagao
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online