Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 26.03.2011.
15:55 >> 17:55h
Vestionline A

''Akcija u Libiji već spasila bezbroj života''

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da je misija zapadnih koalicionih snaga u Libiji jasna, fokusirana i ograničena i da je u njoj već spaseno "bezbroj" civila od krvoprolića kojim je zapretio libijski lider Moamer Gadafi.

Obama je kazao da su Gadafijevi vazduhoplovni kapaciteti onesposobljeni, da njegove snage više ne napreduju, a da su potisnute u mestima kao što je uporište pobunjenika u Bengaziju, javio je Rojters.

Toliko smo žena i dece već spasili, amin: Barak Obama
 


"Sasvim je sigurno da je, pošto smo delovali brzo, sprečena humanitarna katastrofa, a životi bezbroj civila - nedužnih ljudi, žena i dece, spaseni", rekao je Obama u nedeljnom radijskom obraćanju naciji.


On je, takođe, istakao da je uloga američkih snaga ograničena u, kako je rekao, "opsežnom, međunarodnom nastojanju" i naglasio je da američke kopnene snage neće ući u Libiju.


"Naša misija u Libiji je jasna i fokusirana", rekao je Obama, ističući da SAD "ne treba i ne mogu" da intervenišu u svakoj krizi ali da, u slučaju situacije kakva je u Libiji, kada međunarodna zajednica podrži ovakvo delovanje, SAD imaju obavezu da intervenišu.

Američki predsednik je ponovio da Gadafi mora da prestane da napada civile, da povuče svoje snage i dozvoli dolazak humanitarne pomoći do ljudi kojima je potrebna.

Britanska agencija navodi da je ovo do sada bilo najdetaljnije izlaganje strategije americkog predsednika u Libiji od početka koalicionih operacija pre nedelju dana, a Obama će se, kako je ranije najavljeno iz Bele kuće, u vezi sa misijom u ovoj zemlji obratiti naciji u ponedeljak.

 
Podrška narodu Libije


Predstavnici Društva prijateljstva Srbija-Libija i libijski studenti koji studiraju u Srbiji održali su danas protest na Trgu republike radi podrške stanovništvu Libije.


Predsednik tog društva Borivoje Dukić rekao je  da su, pored predstavnika tog udruženja, na protestu bili državljani Libije koji studiraju na nekom od fakulteta u Beogradu, kao i zaposleni u nekim kompanijama. Na skupu je bio i predsednik Komunističke partije Joška Broz.


Dukić je kazao da današnji skup pruža podršku narodu Libije u sadašnjoj situaciji.
Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Libiji hvala na svemu", "Za bratstvo vera nije važna", kao i slike libijskog predsednika Muamera Gadafija i zastave Libije.

Pobunjenici zauzeli Bregu?

Libijski pobunjenici saopštili su da nastavljaju da se kreću prema zapadu Libije i
da su preuzeli kontrolu grada Brega, oko 80 kilometara zapadnog od Adždabije.

Pobunjenik Abdelsalam al-Madani izjavio je Frans presu da su pobunjenici preuzeli Bregu. "Mi smo u centru Brege", rekao je on u telefonskoj izjavi AFP-u.

"Gadafijeve snage su se povukle. Sada su u Al-Bišeru (oko 30 kilometara od Brege) a pobunjenici se kreću prema toj zoni", dodao je on.

Međunarodne snage predvođene SAD, Francuskom i Britanijom počele su vazdušne napade na Libiju prošle subote da bi obezbedile poštovanje zone zabrane leta i zaštitile civile.

POVEZANE VESTI

Subota 26.03.2011. 16:03
barak husein obama, laze. prica ono sto mu drugi kazu. komitet 300+americkojevrejski lobi. on nikoga nije spasio. njegova teroristicka vojska samo ubija. a najvise civile. corav li je. nije video poslednji snimak iz afganistana. djavoljev segrt. njega ce skupo kostati nobel.
Subota 26.03.2011. 17:30
Koliko bi tek zivota bilo spaseno da nije bilo te akcije.
Subota 26.03.2011. 20:11
Obama jebat cu ti mater ako budem morao da ucim treci svetski rat :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online