Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 27.03.2011.
17:19
Vestionline A

SAD javno priznale da ih ne zanima Gadafi

Cilj vojne intervencije u Libiji nije rušenje pukovnika Muamera Gadafija jer je "svaka promena režima" vrlo komplikovana za spovođenje, izjavio je danas američki ministar odbrane Robert Gejts. Libijski pobunjenici su u nedelju povratili grad Ben Džavad, koji se nalazi na pedesest kilometara zapadno od Ras Lanufa, glavnog centra za izvoz nafte u istočnoj Libiji, prenose strane agenicije.

"Kako smo videli u prošlosti, promena režima je nešto vrlo komplikovano. Nekad traje dugo, nekad se dogodi vrlo brzo, ali to nikad nije bio vojni cilj" u Libiji, rekao je Gejts u emisiji na televiziji Ej-Bi-Si (ABC), gde je govorio zajedno sa državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton.

Mete bombardovanja međunarodnih snaga bili su i civili
 

Pobunjenici su, kako tvrde strani mediji, nastavili napredovanje ka zapadu i ponovo osvajanje gradova iz kojih su ih ranije potisnule snage libijskog vođe Moamera
Gadafija, poljuljane međunarodnim vazdušnim udarima.

Juče su pobunjenici zauzeli grad Adždabiju, streteški centar koji se nalazi 160 kilometara južno od Bengazija, uporišta opozicije, a zatim i Bregu, naftni centar 80 kilometara zapadno od Adždadabije, i Ras Lanuf. Pobunjenici su zatim krenuli u pravcu Sirta, Gadafijevog rodnog grada, 150 kilometara zapadno ka Tripoliju.

Ben Džavad bio je najistureniji grad koji su pobunjenici sa istoka zauzeli početkom marta u napredovanju prema Tripoliju na početku pobune. Iz tog grada su ih zatim potisnule snage lojalne Gadafiju 6. marta, kada su krenule u kontraofanzivu.

Vidljivi su tenkovi razoreni u vazdušnim udarima, a na ulicama Ben Džavada čuje se bučno slavlje pobunjenika, navode američki mediji.

Jedan od pobunjenika rekao je agenciji Frans pres da su Gadafijeve snage prestravljene i da su neki bacili oružje i uniforme i obukli se u civilno odelo. On je rekao da će zarobljeni Gadafijevi vojnici biti odvedeni u zatvor i, ako su Libijci biće pušteni kućama, a ako su plaćenici biće im suđeno.

Iz Ras Lanufa i Brege dolazi najveći deo od libijskog izvoza nafte od 1,5 miliona barela dnevno, koji je takoreći prekinut od kada je počela pobuna protiv režima 15. februara, inspirisana svrgavanjem vlada u Tunisu i Egiptu.

Predstavnici Gadafijevog rezima juče su priznali da su vazdušni napadi prisilili njegove trupe da se povuku i optužili su međunarodne snage da podržavaju jednu stranu.

"To je sada cilj koalicije, nije da se zaštite civili, jer se sada oni direktno bore protiv oružanih snaga. Oni pokušavaju da dovedu zemlju do ivice građanskog rata", rekao je juče Kaled Kaim, zamenik libijskog ministra inostranih poslova u Tripoliju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.03.2011. 17:33
To je kada se idiotima daju "pametne bombe" u ruke. Bivsi americki sekretar Rasmusen daje izjave kao maloumnik, da moraju da sruse Gadfija jer ako ga ne sruse, onda ce USA izgubiti ugled. Kao da nisu svesni da oni nemaju ugled bolji od nekog kriminalca koji sa toljagom ceka da neko digne penziju u posti pa da mu na silu otme. Onda mu je opravdanje da bi onaj sigurno penziju popio i tukao zenu.Humano.
Nedelja 27.03.2011. 17:58
Nafta je jedino cilj i zato ce da podele Libiju, zapad ce da uz pomoc marionetske vlade eksploatise istocni deo, a za zapadni ih zabole briga i prepustice ga Gadafiju, zamrznuli su mu gomile milijardi u bankama, tako se "oslobadja narod"...
Nedelja 27.03.2011. 21:25
dingdong Nedelja, 27. 03. 2011. 17:33h Preporuka: +17 / -6 Odgovori + - ! To je kada se idiotima daju "pametne bombe" u ruke. Bivsi americki sekretar Rasmusen daje izjave kao maloumnik, da moraju da sruse Gadfija jer ako ga ne sruse, onda ce USA izgubiti ugled. Kao da nisu svesni da oni nemaju ugled ------------------------------- Како бре не уживају углед...? Ево су код Терминатора само тако цењени и уважени, човек доживљава изгледа ерекцију при помисли на америчку војну супериорност.... А драг му и француски кепец који мисли да је Наполеон јер носи 36 ципелице. Бараче Обама, напушиш се нама...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online