Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 05.04.2011.
12:38
Vestionline A

SAD obustavile napade na Libiju

Američka vojska potpuno je povukla svoje borbene avione iz međunarodne vazdušne kampanje u Libiji, saopštili su zvaničnici u Vašingtonu.

Sad NATO a ne SAD bombarduje Libiju
 

SAD su planirale da obustave svoje učešće u borbenim akcijama u Libiji i lansiranje raketa dugog dometa "tomahavk" tokom prošlog vikenda, ali su prihvatili zahtev NATO da nastave sa učešćem u vazdušnim udarima u narednih 48 sati, sve do sinoć u 22 sata po srednjeevropskom vremu, prenela je agencija AFP.

"Američki borbeni letovi završeni su u 22 sata. NATO preuzima komandovanje američkim avionima u pripravnosti", izjavio je portparol Pentagona, kapetan Darin Džejms.

"Avioni američke avijacije ostaće u stanju pripravnosti ako NATO bude zahtevao njihovu podršku", dodao je Džejms.

Borbene avione za izvođenje napada i operacije presretanja nad Libijom sada će obezbeđivati Velika Britanija, Francuska i druge članice NATO, rekao je jedan neimenovani zvaničnik Alijanse.

Istovremeno izaslanik libijske vlade u razgovoru sa turskim zvaničnicima izrazio je spremnost Moamera Gadafija da se okončaju oružani sukobi u zemlji, dok se u Ankari očekuje dolazak i delegacije opozicionog Nacionalnog saveta Libije.

"Libijska vlada želi da se borbe što pre okonačaju", izjavio je Gadafijev izaslanik Abdulati al-Obeidi, koji je kasno sinoć razgovarao sa šefom turske diplomatije Ahmetom Davutogluom, preneli su lokalni mediji.

Turski zvaničnici, koji imaju kontakte i sa libijskom vladom i sa pobunjenicima, ranije su savetovali Gadafiju da se povuče kako bi se odredio prelazni lider, koji bi doveo do pomirenja u zemlji koju potresaju nemiri od polovine februara. On to, očigledno, zasad ne prihvata.

U Ankari je najavljeno da se, kako se ističe, "ovih dana" očekuje dolazak i predstavnika pobunjenika u Libiji. Turska je izrazila spremnost da posreduje između dve strane, ukoliko one prihvate ovu inicijativu.

U međuvremenu predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da je Libija spremna da održi izbore i reformiše svoj politički sistem, ali da samo libijski narod može da odluči da li njegov vođa Moamer Gadafi ostaje i dalje na čelu države.

"Mi možemo da imamo bilo koji politički sistem, sprovedemo bilo koje promene - ustav, izbore, bilo šta, ali samo vođa mora to da vodi dalje. To je naš stav", rekao je Musa sinoć.

"Zbog čega vi treba da odlučite šta je Libijcima činiti? Zašto oni (zapadne zemlje) ne kažu: Libijski narod treba da odluči da li libijski vođa treba da ostane ili ode, kao i da narod odluči o tome da li će imati drugačiji politički sistem ili ne".

"Niko ne može da dođe u Libiju i kaže - vi treba da se rešite svog vođe, ili vašeg sistema ili vašeg režima", rekao je Musa.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.04.2011. 12:54
Bar je jasno da je u pitanju građanski rat u borbi za vlast i da prevrat nije uspeo kako je planirano i željeno. Sada ostaje samo kopnena podrška kakvu su davali belima protiv crvenih u građanskom ratu u Rusiji. Lepo bi onda Rusija izgledala da su beli pobedili, bio bi Hitler za dva meseca u Vladivostoku, kao što je sa Evropom završio za mesec dana. Svi bi bili u EU, neko kao roblje ali bi bio evropejac.
Utorak 05.04.2011. 13:22
NATO je američki divlji pas koji grize kako njima paše. Dakle, te priče 'ako nato zatraži' i sl. su posve smiješno. SAD kontrolira NATO i to je to..Ono što me zabrinjava je to da sada SAD ide na Siriju, i to će uskoro postati dosta otvoreno.Njima se žuri pošto znaju da ti prosvjedi koje su organizirali ne mogu trajati dugo. Napadom na Siriju žele potpuno opkoliti Iran, koji je njihova glavna meta u ovom desetljeću.Problem bi mogao nastati ako bi napad na Siriju provocirao Iran, i onda bi se on mogao uključiti u taj rat,i to prije nego što bi SAD i Izrael očekivali.Iran je sposoban uništiti većinu američke flote na Sredozemlju i većinu njihovih okolinih baza. Amerika niti sama nije svjesna...
Utorak 05.04.2011. 14:23
Nacistička njemačka, koliko god bila zla, i koliko god da je maltretirala i ubijala naš narod, nije bila tako pokvarena i retardirana kao što je današnji Zapad...Naprosto je nevjerovatno koliko su odurni, i koliko godina unaprijed razmišljaju samo kako bi njihove guzice bile sigurne i dobro podmazane. Ja koji sam više-manje normalan, ne mogu pojmiti tu zločestoću i način razmišljanja tih fašista. Ali, ja sam uvijek govorio: država koja je nastala na genocidu (sjetimo se Indijanaca) ne može biti normalna država. Nastaviti će se genocidima do trenutka kad netko ne počini genocid nad njom. Ne ide drugačije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online