Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Sreda 06.04.2011.
11:36
Fonet A

Libijski pobunjenici: NATO je postao problem

Komandant libijskih pobunjenika general Abdul Fatah Junis optužio je NATO da traći vreme dok Gadafijeve snage ubijaju ljude u Misrati.

"Ako NATO bude čekao još nedelju dana, građani opkoljenog grada biće istrijebljeni", rekao je novinarima u pobunjeničkom glavnom gradu Bengaziju.

General Junis je optužio NATO da ne čini ništa, usprkos mandatu UN i kritikovao birokratski proces zbog kojeg je snagama NATO potrebno više sati da odgovore na događaje na terenu.

"Ili će NATO da radi kako treba, ili ću da zatražim od pobunjeničkog nacionalnog saveta da to pitanje pokrene pred Savetom bezbednosti", rekao je sinoć Junis na konferenciji za novinare u Bengaziju, uporištu pobunjenika na istoku zemlje, prenela je agencija Rojters

"NATO je postao naš problem", naglasio je on.

"Gadafi se kamuflirao"

 

Ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe izjavio je danas da se situacija u Libiji komplikuje jer se snage Moamera Gadafija razmeštaju u najnaseljenija civilna područja kao bi onemogućili vazdušne napade.

 

Žipre je rekao da je u napadima uništen veći deo libijskih vazduhoplova i oklopnih vozila i da ih je sada teško razlikovati od pobunjeničkih snaga.

 

Kako bi izbegli mogućnost da umesto Gadafijevih snaga budu bombardovani pobunjenici, bivši oficiri libijske vojske koji su dezertirali pokušavaju da spreče neizvežbane pobunjenike da se suviše približe prvoj liniji fronta.

 

Pobunjenici se, međutim, žale da su napadi NATO snaga poslednjih
dana postali slabiji i traže veću podršku.

Saveznici predvođeni NATO obezbeđuju zonu zabrane leta koju je izglasao UN i napadaju pojedine ciljeve za koje smatraju da skrivaju Gadafijevo oružje. Gadafija optužuju da oružje skriva u područjima gde žive civili i da njih koristi kao štit.

General Junis je bio Gadafijev ministar unutrašnjih poslova pre nego što je prešao na pobunjeničku stranu u februaru.

On je rekao da je NATO već mogao rešiti sukobe u Misrati, jedinom gradu zapadne Libije koji se nalazi u rukama pobunjenika, prenose agnecije.

U međuvremenu, Gadafijeve snage primorale su pobunjenike na novo povlačenje ka Bengaziju, tako da je front pomeren ka Adždabiju. To je najveće povlačenje pobunjenika u poslednjih nekoliko dana.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.04.2011. 11:39
koja budaletina. pa NATO zlocincima je i cilj da se sto vise civila pobije kao i vas terorista. zabole njih za sve vas u libiji. njih zanima NAFTA budalo, a ne kako cete preziveti rat.
Sreda 06.04.2011. 12:21
Bome, libijska armija ima bolju taktiku nego što sam mislio da će imati. Svaka čast! I doista se nadam da će tog generala pobunjenika Gadafi dati raščetvoriti i s tim dijelovima nahraniti ribe..
Sreda 06.04.2011. 13:52
Uff..doista su im uništili svo zrakoplovstvo...5 Galeba za trening i jedan raspušteni helikopter...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online