Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.04.2011.
20:24 >> 21:14h
Vestionline A

Japanci ubacuju azot u Fukušimu

Radnici u japanskoj nuklearnoj centrali Fukušima-Daići počeli su danas da ubacuju azot u bazen u kome se nalazi reaktor 1, pošto su uspeli da iz drugog reaktora zaustave curenje radioaktivne vode u Tihi okean. U zemljotresu i cunamiju je do sada poginulo 12.554, nestalo 15.077 osoba

Japanci će pokušati azotom da smanje mogućnost ponovne eksplozije u nuklearki 
 

"Neophodno je ubaciti azotni gas u sud i eliminisati mogućnost eksplozije vodonika", izjavio je zvaničnik Tokijske kompanije za električnu energiju "Tepko" u čijoj je nadležnosti nuklearna centrala.

Poslednji podaci o broju žrtava

 

Prema najnovijim podacima Nacionalne policijske agencije, broj poginulih u zemljotresu i cunamiju u Japanu dostigao je 12.554, dok se kao nestali vode 15.077 ljudi, javila je japanska novinska agencija Kjodo.

 

Zeljotres, jačine devet stepeni po Rihterovoj skali, pogodio je severoistok Japana 11. marta i izazvao cunami sa talasima do 10 metara i probleme u nukelarnoj centrali "Fukušima-Daići", gde još traju napori da se stabilizuje situacija.

On je dodao da je mogućnost još jedne eksplozije vodonika, kao one koje su se početkom nuklearne krize desile u reaktorima 1 i 3, veoma mala, preneo je Rojters.

"Tepko" sumnja da je spoljašnji omotač suda u kome se nalazi reaktor, možda, oštećen, usled čega bi daljim ubacivanjem vode radi hlađenja moglo da dođe do curenja vodonika i njegove akumulacije, što bi moglo da izazove eksploziju.

Izlivanje vode iz pukotine u betonskoj jami pored reaktora 2 zaustavljeno je ubrizgavanjem 1.500 litara natrijum silikata (čiji je rastvor poznat i kao vodeno staklo) u zemljište u blizini jame, kako bi se stvrdnulo.

Istovremeno, inženjeri još nisu rešili problem odlaganja 60.000 tona (60 miliona litara) zagađene morske vode koja je upotrebljena za hlađenje pregrejanih gorivih šipki i zbog toga su primorani da vrate 11.500 tona vode sa niskim nivoom radioaktivnosti u okean.

Nuklearni stručnajci ocenjuju da su oštećeni reaktori daleko od toga da su pod kontrolom, skoro mesec dana posle zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan 11. marta.

 Fukušima ipak nije Černobilj

 

Černobilj posle nuklearne katastrofe

Visoki službenik UN zadužen za pitanja uticaja radio-aktivnog zračenja izjavio je danas da incident u nuklearnoj centrali Fukušima u Japanu nije tako opasan kao onaj iz Černobilja 1986. godine.

 

Predsednik Naučnog komiteta za efekte nuklearne radijacije UN Volfgang Vajs (Wolfgang Weis) ocenio je da je još rano za konačnu procenu jer je kriza u Fukušimi još u toku.

 

Vajs je podsetio da je radioaktivnost posle incidenta u američkoj elektrani Ostrvo tri milje 1979. godine bila velika, ali da su tragovi radijacije koji su detektovani van Japana daleko ispod nivoa koji je zabeležen 1986. posle katastrofe u Černobilju.

 

Zemljotres koji je pogodio Japan 11. marta izazvao je veliki cunami, što je dovelo do krizne sutuacije u nuklearnom reaktoru Fukušima koja bi mogla da ima katastrofalne posledice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online