Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
31
Sreda 06.04.2011.
23:18
Beta A

Gadafi se pismom obratio Obami

Libijski lider Moamer Gadafi apelovao je danas na predsednika SAD Baraka Obamu da obustavi bombardovanje Libije koje je nazvao "nepravednim ratom" i poželeo Obami sreću u kampanji za predsedničke izbore 2012.

Moamer Gadafi  

U pismu na tri strane koje je Gadafi uputio Obami, a u koje je agencija AP imala uvid, libijski lider je zamolio američkog predsednika da zaustavi vazdušnu kampanju NATO na njegovu zemlju. On je tu kampanju nazvao "nepravednim ratom protiv malog naroda jedne zemlje u razvoju".

"Vi ste čovek koji ima hrabrosti da obustavi pogrešnu i lošu akciju. Siguran sam da možete da preuzmete odgovornost za to", napisao je Gadafi u pismu koje je poslato Stejt departmentu i odmah prosleđeno Beloj kući, prema neimenovanom američkom zvaničniku koji je video pismo.

Gadafi je napisao da je Obama u poziciji da "drži NATO podalje od Libije u ime očuvanja svetskog mira i prijateljstva između naroda SAD i Libije, kao i ekonomske i bezbednosne saradnje protiv terorizma".

Libijski lider je dodao da je njegova zemlja više moralno nego fizički ugrožena kampanjom NATO, kao i da jedno demokratsko društvo ne treba da bude građeno raketama i vazdušnim napadima. On je, takođe, ponovio tvrdnje da su njegovi neprijatelji, posebno oni koji trenutno kontrolišu grad Bengazi, pripadnici terorističke organizacije Al Kaida.

Obraćajući se Obami sa "naš sine" i "ekselencijo", Gadafi je poručio da "Libija treba da bude prepuštena Libijcima, unutar okvira Afričke unije". Gadafi je podsetio da je njegova zemlja i 1986. bila na meti "vojne agresije" koju je naredio tadašnji predsednik SAD Ronald Regan, kao i nekoliko paketa međunarodnih sankcija.

"Uprkos svemu ovome, vi ćete uvek ostati naš sin, štagod da se desi. I dalje se molimo da nastavite da budete predsednik SAD i pobedite na novim izborima", poručio je Gadafi u pismu Obami.

Libijski lider je pismo, datirano 5. aprila u Tripoliju, potpisao sa "Moamer Gadafi, lider revolucije". Sekretar za štampu Bele kuće Džej Karni potvrdio je da je američki predsednik dobio pismo od Gadafija.
 

Bivši američki kongresmen u Tripoliju

 

Bivši američki kongresmen Kurt Veldon stigao je u sredu u Tripoli na poziv libijskog lidera Moamera Gadafija, u naporima da se reši kriza u toj severnoafričkoj zemlji, prenose beogradski mediji.Američka agencija navodi da nije potpuno jasno zašto je Gadafi tražio da se sastane sa Veldonom koga je upoznao dok je bio član dvopartitne delegacije koja je posetila Libiju 2004. godine.

 

Veldon je republikanac iz američke države Pensilvanija koji je u Kongresu proveo dve decenije, pre nego što je to najviše američko zakonodavno telo napustio 2006. godine.

 

Bivši američki kongresmen je jedan od nekoliko viskorangiranih političara sa Zapada koji su se sreli sa Gadafijem od februara, kada je počela pobuna protiv njegove četiri decenije duge vladavine Libijom, navodi AP.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.05.2011. 12:09
tako je
Četvrtak 07.04.2011. 08:38
Gadafi se nije obratio Obami sa "naš sin" nego je napisao da Obama uvek ostaje "naš sin" misleći na Afrički kontinent unutar Afričke Unije čiji je šef. Ako neko ne zna Obama je potekao od crnog roba iz Afrike. Gadafi je lisac koji zna da je pukla tikva između američkih interesa sa Arapima i brutalne Britanske agresije na jedine izvore nafte koje bi mogla da ima. Jer samo godinu dana od katastrofe u Meksičkom zalivu British Petrol je najavio da će početi vađenje nafte na istom mestu. Britanci su gotovi po pitanju energenata i za njih je nafta pitanje opstanka celog sistema vlasti. Sad praktično ucenjjuju USA da će opet bušiti Meksički zaliv ili da ih puste da slome Gadafija. To je igra.
Sreda 06.04.2011. 23:38
....sve moje simpatije i poshtovanje za Moamera Gadafija....mudar chovek, ekscentrichan lik....mislite li da je jednostavno ostati na vlasti 40-godina i uzivati postovanje vecine naroda.l...to je mogao josh samo copavi....ali copavog su mazili i pazili dok su ovom svako malo radili o glavi.....odlichno pismo.....zapad hoce njegovu glavu, ali josh vishe libijsku naftu....i vodu.....pukovniche moja podrshka!!!!.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online