Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 16.04.2011.
19:17
Vestionline A

"Hag osudio i pokojnog Tuđmana"

Nemački mediji ocenjuju da je presuda hrvatskom generalu Gotovini i nekadašnjem pomoćniku ministra policije Markaču težak udarac Hrvatskoj i da je haški tribunal na izvestan način korigovao istoriju i osudio i pokojnog predsednika Tuđmana.

Ante Gotovina osuđen na 24 godine zatvora

Prvi predsednik nezavisne Hrvatske Franjo Tuđman odavno je mrtav, ali Haški tribunal je u petak zajedno sa hrvatskim generalima osudio i njega, makar simbolično, navodi se u komentaru lista "Zidojče cajtung," a prenosi "Dojče vele" u tekstu pod naslovom "Korigovanje istorije."

Sud za ratne zločine UN u svojoj presudi dvojici hrvatskih generala jasno je zaključio da je Tuđman, zajedno sa svojim saradnicima, u leto 1995. godine planirao da potpuno protera srpsku manjinu iz Krajine i da je to brutalnom silom delimično i ostvario, naveo je list .

Ova presuda je uzdrmala uverenje koje vlada u Hrvatskoj da je ponovno osvajanje Krajine bila čista vojna operacija. Možda će u Hrvatskoj tek sada početi kritički da se gleda na sopstvenu prošlost, komentariše "Zidojče cajtung. "

To bi, smatra list, ovoj zemlji moglo da pomogne, imajući u vidu ulazak u EU, a presuda mnogo znači i za srpske prognanike koji skoro 17 godina žive u bedi i bez perspektive, delom u Srbiji, a delom u Bosni.

"Zidojče cajtung" istovremeno upozorava da Beograd ne bi trebalo previše da slavi zbog ove presude, jer ovim se, po oceni lista, istorija poslednjih balkanskih ratova doduše koriguje, ali ne menja u potpunosti.

Hrvatska je u prvoj polovini 1990. bila žrtva velikosrpske osvajačke politike, to se ne menja, ni posle pravedne presude protiv hrvatskih generala, zaključuje se u tekstu.

"Noje ciriher cajtung " piše da je presuda za Hrvatsku težak udarac, jer ruši jedan od nosećih stubova ove država nastale raspadom Jugoslavije. Mnogi ovu presudu generalima doživljavaju kao presudu Hrvatskoj, iznosi se u tekstu, koji prenosi "Radio dojče vele."

List podseća da je iz ugla Zagreba, ova zemlja početkom devedesetih vodila "pravedan oslobodilački rat protiv srpskih agresora," i da je otuda "povraćaj oblasti koje su zauzeli srpski pobunjenici, početkom avgusta 1995. bila legitimna vojna operacija a Gotovina simbol pobede nad srpskim agresorom."

"Međutim, Haški tribunal to vidi sasvim drugačije", iznosi list navodeći da su prema tribunalu ova dva generala zajedno sa Tuđmanom učestvovali u ''zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio odstranjivanje srpkog življa iz Hrvatske".

Pomenuta vojna operacija je dovela do neviđenog egzodusa Srba iz Hrvatske, podsetio je list napominjući da je Haški tribunal to ocenio kao planirano sistematsko proterivanje. Krajnje je vreme da se hrvatska suoči sa mračnim stranama svoje bliske prošlosti - zaključuje "Noje ciriher cajtung".

POVEZANE VESTI

Subota 16.04.2011. 19:25
Hoce li Korati ponovo pevati na Trgu Bana Jelacica - Danke Deutschland ?
Subota 16.04.2011. 19:26
Eto, bas sam se zacudio da tako nesto objave nemacki mediji!
Subota 16.04.2011. 19:59
Nema tu niakave pravde dokle god se tvrdi da je to bila agresija! To je najgora laz u kojoj zive Hrvati! Znaju oni dobro kakva je atmosfera bila u Hrvatskoj '90/91...Svi su oni hteli rat i plan je od pocetka postojao - DA SE SVI SRBI PROTERAJU! To je jedna bolesna drzava, jer u celosti pociva na LAZIMA!!! Ne zele da se suoce sa Jasenovcem, niti sa ratom 91.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online