Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 20.04.2011.
13:04
A

Gadafijev sin: Verujem u očevu pobedu

Sin libijskog lidera Moamera Gadafija Saif al-Islam izrazio je uverenje da će režim njegovog oca pobediti u sukobu u Libiji gde NATO ulazi u drugi mesec izvođenja vazdušnih napada u cilju zaštite civila.

"Veoma sam optimističan i mi ćemo pobediti. Situacija se svakog dana menja u našu korist", rekao je Saif za televiziju al-Libija, ne navodeći više detalja.

Gadafijev sin je, takođe, obećao da se režim njegovog oca "neće svetiti" pobunjenicima koji žele da ga svrgnu, ali je upozorio da će "upotreba oružja i sile biti dočekana silom, a da će oni koji pređu četiri crvene linije postavljene 2007. godine (Gadafi, islam, državna bezbednost i nacionalno jedinstvo) morati da snose posledice".

Sve će se vratiti u normalu: Saif al-Islam
 

Saif je, pored toga, rekao da su projekti vredni više milijardi dolara trenutno blokirani zbog ugrožene bezbednosti i odlaska desetina hiljada stranih radnika, preneo je AFP.

"Sve će se vratiti u normalu", uveren je Gadafijev sin, ističući da "Libija neće biti ista" nakon pobune protiv Gadafija, aludirajući na ustav čiji je nacrt nedavno predstavljen novinarima u Tripoliju.

Mesec dana od početka operacija zapadnih snaga u Libiji, pobunjenici su prvi put formalno zatražili pomoć stranih kopnenih trupa, a francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe rekao je da se potpuno protivi slanju vojnika u ovu severnoafričku zemlju, čak i pripadnika specijalnih snaga koji bi rukovodili vazdušnim napadima.

S druge strane, francuski premijer Fransoa Fijon rekao je da će Francuska pojačati vazdušne napade na Gadafijeve snage kako bi zaštitila civile, ističući, istovremeno, "da će biti neophodno da se iznađe političko rešenje, što je uslov dijaloga da bi mogla da se razreši kriza u Libiji".

U međuvremenu, holandski brigadni general Mark van Um rekao je da upotreba vazduhoplovnih kapaciteta da bi se zaštitili civili u Misrati ima svoja ograničenja s obzirom na Gadafijevu taktiku da koristi ljudske štitove i krije teško naoružanje u gradskim oblastima.

Misrata je u rukama pobunjenika, a pod opsadom Gadafijevih snaga više nedelja.

Britanski "Gardijan" piše da će u glavno uporište libijskih pobunjenika Bengazi biti upućen britansko-francuski tim vojnih savetnika koji će savetovati pobunjenike o prikupljanju informacija, logistici i komunikacijama.

Zvaničnici ističu da je tim sastavljen od savetnika, a ne instruktora, i da oni neće biti uključeni u obuku ili naoružavanje pobunjenika, odnosno u planiranje vojnih operacija u Libiji gde su, u međuvremenu, britanski, francuski i danski avioni NATO proširili ciljeve i na satelitske komunikacione sisteme i telefonske centrale.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.04.2011. 15:48
Naprijed Libijci! Nato zločinci lome zube na vašoj zemlji! Držite se hrabro!
Sreda 20.04.2011. 15:39
Verujemo i mi!
Sreda 20.04.2011. 18:35
britanski, francuski i danski avioni NATO proširili ciljeve i na satelitske komunikacione sisteme i telefonske centrale. Jos malo i na vodovod i kanalizaciju pa posle i na groblja ma sve je vec vidjeno vi ste i onako samo pi***ce koja nemaju m**a zato i nesmete MOMIRU na crrtu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online