Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 21.04.2011.
10:20
Vestionline A

Zatvor za onog ko priđe na 20km Fukušimi

Zona zabrane pristupa prečnika 20 kilometara uvedena je danas oko oštećene nuklearne elektrane u Japanu, a građanima koji ne budu poštovali zabranu prete zatvorske i novčane kazne.

Šef kabineta japanske vlade Jukio Edano izjavio je da naređenje stupa na snagu u ponoć i treba da spreči neograničen ulazak u uglavnom opustelu oblast, prinudno evakuisanu posle zemjotresa i cunamija koji su 11. marta pogodili severoistok Japana i doveli do oštećenja nuklearne elektrane Fukušima 1.

Ne prilaziti Fukušimi...
 

Kršenje naredbe o evakuaciji ranije nije bilo kažnjivo po zakonu, ali prema novom propisu, građani koji uđu u zabranjenu zonu moraće da plate kaznu od 100.000 jena (oko 1.000 evra), uz moguću zatvorsku kaznu od 30 dana.Nova odluka japanskih vlasti nije posledica promene situacije u nuklearnoj elektrani, već je namera da se ograniči izloženost radijaciji i spreče krađe.

Edano je rekao da da će vlasti organizovati kratke posete za stanovnike, koji će moći da obiđu svoje kuće, ali u oblast u prečniku od tri kilometara oko elektrane neće moći da se pristupa.


Dva snažna zemljotresa jačine šest i 6,1 stepeni Rihterove skale, potresla su danas istočnu obalu japanskog ostrva Honšu, koje je u katastrofalnom zemljotresu 11. marta pomereno za skoro 2,5 metara ka istoku.

Prema podacima Geofizičke službe Ruske akademije nauka, podzemni potresi zabeležni su u Tihom okeanu na dubini od 33 kilometra, javio je Itar-Tass. Ruski seizmolozi procenjuju da se epicentar zemljotresa dogodio na oko 180 kilometara od japanske obale. Za sada nema podataka o posledicama.

POVEZANE VESTI

Petak 29.04.2011. 19:07
ako prezivi
Četvrtak 21.04.2011. 23:52
Večeras sam gledao sjajnu emisiju na RTS1 o Japanu "Zemlja koja se trese, ljudi koji stoje" koju su priredili Nenad Lj.Stefanović (glodur RTS-a) i Zoran Stanojević (OKO Magazin). emisija je bila posebna zbog toga što su se autori svojski potrudili da prikažu današnji Japan iz više vizura (ekonomija,kultura, tehnologija,tradicija...) i s neskrivenim oduševljenjem mogu samo da konstatujem da bolju zemlju nije mogla zadesiti gora katastrofa,a što se tiče prilaska Fukušimi zatvorska i novčana kazna je, ubeđen sam, uvedena samo zbog navalentnih novinara s drugih meridijana,jer su Japanci disciplinovani k'o jedan!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online