Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.05.2011.
22:21
Vestionline A

Al Kaidom komandovano iz Pakistana

Lider Al kaide Osama bin Laden imao je aktivnu kontrolu nad tom terorističkom organizacijom iz svog skloništa u pakistanskom gradu Abotabadu, zaključile su američke obaveštajne službe menjajući time svoje prvobitne procene.

Suprotno ranijim procenama da je vodio nomadski život, američki zvaničnici sada kažu da je kuća u Abotabadu, u kojoj je 2. maja ubijen, bila komandni i kontrolni centar Al Kaide, naveo je BBC.

Osama bin Laden komandovao Al Kaidom iz Abotabada

"Skrovište u Abotabadu bilo je aktivni komandni i kontrolni centar vođe Al Kaide i jasno je da on nije bio samo strateški planer grupe", rekao je neimenovani zvaničnik na brifingu u Pentagonu, dodavši da je Bin Laden bio duboko umešan u donošenje odluka Al Kaide.

"Bio je aktivan u operativnim planiranjima i donošenju taktičkih odluka", rekao je taj zvaničnik.

SAD su juče obelodanile pet video snimaka Osame bin Ladena, na kome je vođa Al Kaide prikazan kako gleda televiziju i priprema govore, ali je ton sa snimaka uklonjen.

Među pronađenim materijalom u skrovištu su digitalni, audio, video zapisi, štampani materijali, kompjuterska oprema i rukom pisani dokumenti, a takođe i lična pisma između Bin Ladena i drugih.


Šta ćemo sa Bin Ladenovim ženama!?

Pakistanske vlasti suočene su sa problemom šta da učine sa tri žene ubijenog vođe Bin Ladena i osmoro njegove dece.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da zvaničnici vlade i dalje drže Bin Ladenove žene i decu radi ispitivanja i da, zasad, nijedna zemlja nije zatražila

Vašington bi da “porazgovara“

SAD su saopštile da žele da "razgovaraju" sa tri udovice Osame bin Ladena. Savetnik za bezbednost SAD Tom Donilon rekao je za državni radio u Vašingtonu da bi se od udovica moglo saznati da li su vlasti Pakistana pomagale Bin Ladenu da se skriva.

njihovo izručenje, prenela je agencija AP.

Jedna od žena, Amal Ahmed Abdulfatah, rođena je u Jemenu, a ni Jemen niti neka druga zemlja nisu zatražile izručenje članova porodice ubijenog vođe Al kaide.

Abdulfatah, najmlađa Bin Ladenova žena, ispričala je istražiteljima da je u kuću u Abotabadu došla 2006. godine i da nikada nije iz nje izlazila.

Pakistanski zvaničnici, koji nisu otkrili gde se nalazi Bin Ladenova porodica, rekli su da će oni biti vraćeni u zemlje iz kojih potiču.

Pakistanski zvaničnici nisu obelodanili ni uzrast dece. Jedan od Bin Ladenovih sinova, Kalid, ubijen je u akciji američkih komandosa, a Abdulfatah je ranjena u nogu i odvedena je prvobitno u vojnu bolnicu.


“Obama se izjednačio sa Osamom“

Ministar odbrane Švajcarske Ueli Maurer kritikovao je američkog predsednika Baraka Obamu što je saopštio vest da je Bin Laden ubijen, čime je, prema njegovom mišljenju, status vođe Al Kaide podigao na sopstveni.

"Za mene je problematično kada predsednik saopšti takvu vest. Na taj način, on je jednog teroristu stavio u isti nivo sa sobom", rekao je Maurer u intervjuu za švajcarski list "Der Zontag" u današnjem broju.

"Na taj način, on Bin Ladena pretvara u mučenika", naveo je ministar, navodeći da je saopštenje o smrti teroriste morao da objavi neki portparol ili da to saopštenje bude u pisanoj formi, preneo je AFP.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online