Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 10.05.2011.
09:19
Beta A

Tripoli: NATO pogodio bolnicu

Avioni NATO-a bombardovali su prošle noći Tripoli, glavni grad Libije, a na meti su bili državni objekti, kažu očevici i libijski zvaničnici. Severnoatlantska alijansa je izvela najžešći napad na Tripoli u poslednjih nekoliko nedelja i gađala je najmanje četiri mete. Libijski zvaničnici su saopštili da je u napadima povređeno četvoro dece.

Osam eksplozija odjeknulo je rano jutros u Tripoliju dok su grad u niskom letu nadletali mlazni avioni. Prema rečima očevidaca, pogođena je zgrada koju koristi vojna obaveštajna agencija, a zvaničnici kažu da je na meti bilo i zdanje koje ponekad koriste libijski poslanci. 

"Dvoje od četvoro povređene dece je u teškom stanju i nalazi se na intenzivnoj nezi u bolnici", rekao je jedan neimenovani zvaničnik, javio je Rojters.

Libijski zvaničnici nisu želeli da kažu šta je na tom mestu pogođeno, ali se čini da se dim diže iz zgrada koje koristi porodica libijskog vođe Moamera el Gadafija.

Novinarima nije bilo dopušteno da priđu pogođenoj zgradi za koju stanovnici kažu da pripada vojnoj obaveštajnoj agenciji. Međutim, pokazana im je šteta koja je pričinjena na obližnjoj bolnici - razbijeni prozori i cevi popadale su sa plafona. Jedan od lekara je rekao da je u napadu na susednu zgradu teško povređeno jedno četvorogodišnje dete.

Još jedna pogođena zgrada, koju su koristili libijski poslanici, spadala je u simbole Tripolija, a bila je štab italijanske mornarice u vreme kada je Italija vladala Libijom. Očevici kažu da su se dve eksplozije dogodile i u blizini zgrade libijske televizije i zgrade državne novinske agencije Džana, javio je AFP.

Vazdušni napadi u Tripoliju usledili su pošto je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen rekao da ističe vreme Gadafiju, koji bi trebalo "da što pre shvati da ni on ni njegov režim nemaju budućnost".

Pobunjenici uz pomoć NATO-a raščišćavaju put ka Adždabiji

U međuvremenu, na frontu kod grada Adždabije, na istoku, vode se teške borbe između libijskih pobunjenika i trupa lojalnih Gadafiju. Pobunjenici su juče, posle žestokih sukoba, potisnuli snage libijskog lidera Moamera Gadafija 15 kilometara dalje od zapadnog grada Misrate i sada napreduju ka gradovima Dafnija i Zliten, na putu do Tripolija, koji se nalazi oko 200 kilometara zapadno.

Jedan pobunjenik je rekao da su "oslobođene" oblasti južno i istočno od grada, koji je pod opsadom Gadafijevih snaga više od dva meseca, da je ubijen veliki broj Gadafijevih vojnika i zaplenjena velika količina oružja. Međutim, ovaj izveštaj za sada nije potvrđen.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.05.2011. 09:22
Sve je već viđeno...Kad ne možete uništavati vojne objekte, okrećete se civilnim. Pravi ste junaci...Ponos zapadnog sustava vrijednosti.
Utorak 10.05.2011. 11:36
Zar se ne može uložiti veto na trenutačnu rezoluciju?
Utorak 10.05.2011. 11:02
VEC VIDJENO U SRBIJI 1999god....SVAKI KOMENTAR JE IZLISAN....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online