Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 11.05.2011.
16:23
Vestionline, Beta A

Al Kaida: Nije kraj, slede novi napadi

Naser Al Vahiši, bliski saradnik ubijenog Osame Bin Ladena, upozorio je Sjedinjene Američke Države da Bin Ladenova smrt ne znači i kraj Al Kaide, i zapretio novim terorističkim napadima, koji će biti "veći i gori" od prethodnih.

Al Kaida spremna za nove napade

Al Vahiši, šef ogranka Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, oglasio se na veb sajtovima islamskih ekstremista s porukom Amerikancima da "stvar nije gotova" i da će "ono što dolazi biti još veće i gore".

Prema njegovim rečima, sada "džihad sija snažnije" nego u vreme kad je Bin Laden bio živ.

Pet kandidata za naslednika Bin Ladena

Ubistvo Bin Ladena otvorilo je pitanje ko će biti njegov naslednik, neko od najbližih saradnika ili neko od mlađih kadrova Al Kaide.

Analitičari koji se bave Al Kaidom već postavljaju pitanje: " Da li Bin Laden može biti nasleđen", odnosno da li će "grupa i njene ćelije slediti novog lidera ili će se Al Kaida

Al Zavahiri se ne oglašava

raspati", prenosi agencija AP.

U mnogobrojnim kombinacijama najčešće se, kao naslednik, od prvog dana pominje Ajman al Zavahri, Egipćanin, "njegov dosadašnji zamenik" i najiskusniji član Al Kaide. Ima, međutim, onih koji tvrde da on "nije popularan u određenim krugovima Al Kaide", ističe AP.

Kao mogućni izazivači Al Zavahrju za upražnjeno mesto pominje se nekoliko mlađih imena: Abu Jahia al Libi, Libijac, komandant jedne grupe u Avganistanu, Saif al-Adel, Egipćanin, čije se ime dovodi u vezi sa podmetanjem bombi u ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji 1998. godine, zatim Mula Muhamed Omar iz Avganistana, Anvar al Avlaki, u Americi rođeni sveštenik, koji je stacionarin u Jemenu.

Analitičari primećuju da se najčešće pominjani kandidat za naslednika Al Zavahri još nije oglasio od kako je je ubijen Bin Laden, što je simptomatično.

Saopštenje Al Kaide, u kome je potvrđena njegova smrt u Pakistanu, potpisala je "Generalna komanda Al Kaide", dok je to ranije po pravilu činio Al Zavahri. U toj poruci javnosti se ništa ne govori ko bi Bin Ladena mogao da nasledi.

Koliki je zapravo uticaj Al Kaide

Al Kaida kao da gubi širi oslonac u islamskom svetu. U pobunama u Tunisu, Egiptu, Libiji, Jemenu i drugim arapskim zemljama, narod traži demokratske promene, a ne povratak u šerijat koji je decenijama zagovarao Osama bin Laden. Ko god da dođe na čelo terorističke grupe suočiće se sa novim izazovima.

"Bin Laden je deo prošlosti, baš kao što su i neki arapski režimi. Slučajno, to se desilo u istoj godini", podseća Halil el Anati, stručanjak za islamski džihad.

Pitanje imenovanja naslednika formalno izgleda još nije otvoreno, pošto je grupa još uvek u šoku zbog gubitka Bin Ladena. Ono će se naći na dnevnom redu sastanka na kome će se, kako se pretrpostavlja, okupiti lideri glavnih "ćelija" Al Kaide.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.05.2011. 16:39
Lele kada se ispostavi da je godinama Al Kaidu vodio Al Zavahiri koji je "prenosio" naređenja Bin Ladena koja mu je "doneo" ili javio kurir sa mobilnog koji je bio 90 minuta hoda daleko od Osame da ga ne lociraju. Još samo da ispliva mladi Hamza Bin Laden koji je "pobegao" Fokama u Abotabadu i kojeg CIA već uveliko reklamira i serija se nastavlja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online