Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 14.05.2011.
17:46

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Buknula svađa među pravoslavcima

Održavanje svepravoslavnog sabora, po svemu sudeći, mnogo je dalje nego što se do pre nekoliko meseci očekivalo uz nagoveštaje da bi tzv. Osmi vaseljenski sabor mogao biti održan krajem ove ili do kraja sledeće godine. Na poslednjoj pripremnj sednici, koja je održana u Ženevi, ispostavilo se da je za sada nepremostivi kamen spoticanja - utvrđivanje hijerarhijskog redosleda kanonskih pravoslavnih crkava.

Osim toga, nedavno su Rumunska i Jerusalimska patrijaršija prekinule kontakte zbog toga što, kako tvrdi Jerusalim, Bukurešt zadire u kanonsku teritoriju jerusalimskog patrijarha jer gradi bogomolju i rumunski duhovni centar u Jerihonu.


Mada se govori o 14 kanonskih pravoslavnih crkava, ispostavilo se nakon ženevskog susreta, da se ne zna tačno koliko ih ima, jer se spiskovi Moskve i Carigrada razlikuju.

Tako na primer, kako prenosi Verska informativna agencija (VIA), Moskva Pravoslavnu crkvu Amerike (OCA) smatra samostojnom pošto joj je ona dala autokefaliju, ali tu samostalnost jelinski (grčki) blok pravoslavnih nije nikad priznao, a isto se odnosi i na autonomiju Japanske pravoslavne crkve dobijenu od Moskve.

S druge strane, Moskva ne priznaje autonomnu crkvu Estonije, koja je taj status dobila od Carigrada.


Na nedavnom ženevskom sastanku poglavar Kiparske pravoslavne crkve arhiepiskop Hrizostom Drugi oštro se usprotivio da u redosledu pravoslavnih crkava Kipranima pripadne deseto mesto, a Rusi, koji su, po njegovim rečima, hiljadu godina mlađa crkva, da budu na petom, kao što je sada slučaj.

Kiparski arhiepiskop Hrizostom Drugi


"Nama pripada peto mesto posle drevnih patrijaršija, posle Jerusalima, iako smo mala crkva. Rusi su primili hrišćanstvo u 10. veku, a mi još u prvom stoleću, kada su drugi bili pagani. I mi tražimo da se to poštuje“, poručeno je iz Nikozije.


Kiprani su uvereni da će ih podržati Carigradska patrijaršija, koja po časti ima primat u pravoslavlju, kao i pravoslavci iz jelinskog bloka, odnosno iz Aleksandrije, Jerusalima, Atine i Tirane.


"Najbolje bi bilo da ovo pitanje razmotri Veliki sabor pravoslavlja, tako da pre toga nije potrebno o ovome postići konsenzus“, stav je crkvene Nikozije.


Istorijske drevne crkve su, kako navode u Nikoziji, one koje su nastale u prvom milenijumu hrišćanstva i osnovane su od vaseljenskih sabora (bilo ih je sedam i poslednji je održan 787.godine), dok su sve ostale nastale su kasnije.


"Nije bitno da li jedna crkva ima rang patrijaršije ili autokefalne arhiepiskopije, važno je vreme njenog nastanka. Moskovska patrijaršija je od Carigrada stekla samostalnost u 16. veku, a druge patrijaršije u današnjem organizacionom obliku (beogradska, bukureštanska, sofijska i tbilijska) tek u 20. veku“, obrazložio je arhiepiskop kiparski.

Da bi izbegla neprestana razmimoilaženja poslednjih meseci sa Moskvom, koja se ponovo zaoštravaju, Carigradska patrijaršija je oformila u pravoslavlju novo telo.

 

Reč je o institucionalizaciji saradnje "drevnih crkava pravoslavlja“. U njih su ubrojane osim Carigrada, Aleksandrija, Antiohija, Jerusalim i Kipar. Prvi susret poglavara ovih crkava trebalo bi da se održi do kraja ove godine.

 

S druge strane u slovenskom pravoslavnom svetu smatraju da ovaj potez vodi u nove međupravoslavne podele, na "drevne i nove crkve“, a nove su, osim Moskve, i sve na Balkanu, kao i gruzijska.

Kiparska crkva očekuje da njen zahtev uz Carigrad podrže i pravoslavni iz jelinskog bloka, odnosno iz Aleksandrije, Jerusalima, Atine i Tirane.


Nikozija je, podsećanja radi, do nedavno bila spremna da prihvati šesto mesto, kao i da Moskva zadrži peto. Kiprani su u međuvremenu odustali, jer se u jelinskom (grčkom) pravoslavnom svetu neki potezi Moskve tumače kao potkopavanje prvenstva Carigradske patrijaršije.

Moskva, kako se tumači, "sledi geopolitičke a ne kanonske i istorijske argumente, zato što je najbrojnija i što iza nje stoji najmoćnija pravoslavna država“, mada ti argumenti, sa jelinske tačke gledišta "nemaju težinu u crkvenim pitanjima“.

Arhiepiskopija kiparska smatra da je Moskva otišla "predaleko u težnjama da dominira u pravoslavlju“.

Sinod pravoslavne Jerusalimske patrijaršije na čelu sa patrijarhom Teofilom doneo je odluku o prekidu svih odnosa sa Rumunskom pravoslavnom crkvom kojom rukovodi patrijarh Daniel (Danilo). Raskid podrazumeva i da se u liturgijskim molitvama u Jerusalimskoj patrijaršiji ubuduće ne pominje ime rumunskog patrijarha.

 

Spor je nastao zato što Rumuni podižu hram i hodočasnički centat u Jerihonu, na kanonskoj teritoriji Jerusalimske patrijaršije, bez njene saglasnosti, bez obzira što u pravoslavlju važi kanon da jedna Crkva ne može da podiže objekte na prostorima druge, bez njene saglasnosti.


"U savremenim uslovima nije moguće sa punom strogošću bukvalno primenjivati teritorijalno razgraničenje između pomesnih crkava. Rumunski hram u Jerihonu gradi se za rumunske hodočasnike, a ne za vernike Jerusalimske patrijaršije“, poručio je Daniel Teofilu i zatražio da Jerusalim blagoslovi gradnju, ne prihvatajući da se ona prekine.

 

Iz Jerusalima je pak poručeno da su pobožni rumunski hodočasnici "i dalje su dobrodošli u Svetu zemlju i svete manastire Jerusalimske patrijaršije".

Subota 14.05.2011. 17:59
Само се ви глупирајте, магарци једни... Појешће вас Рацингер за доручак.
Subota 14.05.2011. 18:57
vatikan to jedva i ceka,od tog zla se mozemo jedino molitvama i postom spasti!
Subota 14.05.2011. 18:50
Pop Ćira i pop Spira.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online