Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 16.05.2011.
16:30 >> 21:21h
Srna A

Tužilac MKS zatražio hapšenje Gadafija

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Luis Moreno-Okampo zatražio je danas hapšenje libijskog lidera Moamera el Gadafija i još dve osobe zbog navodno počinjenih zločina protiv čovečnosti.

Moreno-Okampo je rekao da pukovnik Gadafi, njegov sin Saif al Islam i šef obaveštajne službe Abdulah al Sanusi snose najveću odgovornost za "sveopšte i sistemske napade" na civile.

Sudije MKS-a sada treba da odluče o tome da li će objaviti naloge za hapšenja. Libijske vlasti već su objavile da će ignorisati takvu objavu.

Moamer el Gadafi

Libijski pobunjenici pozdravili
su danas zahtev glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS)
Luisa Morena Okampa za izdavanje naloga za hapšenje libijskog lidera Moamera Gadafija, ali su zatražili da mu se prvo sudi u zemlji a
potom u inostranstvu.

 

"Privremeni nacionalni savet pozdravlja odluku tužioca Morena Okampa", rekao je potpredsednik tog tela Abdel Hafez Goga.

Zamenik ministra spoljnih poslova Halid Kaim izjavio je da je MKS "beba Evropske unije" i da je taj sud "napravljen za afričke političare i lidere".

Libija nije priznala nadležnost MKS-a, poput većine afričkih zemalja i SAD.

Komentatori smatraju da će Gadafija biti teško uhapsiti i da će poternica samo zakomplikovati napore za zaustavljanje nasilja u Libiji. Moreno-Okampo je ranije zatražio hapšenje predsednika Sudana Omala al Bašira, ali ni taj nalog nije realizovan.

Glavni tužilac MKS-a rekao je da je pregledao više od 1.200 dokumenata i 50 razgovora sa ključnim svedocima i očevicima, te da njegova kancelarija poseduje dokaze o tome da je pukovnik Gadafi "lično naredio izvođenje napada na libijske civile".

Luis Moreno-Okampo

Moreno-Okampo je ocenio da je Gadafi "počinio te zločine s ciljem da sačuva apsolutnu vlast", te da se u tome oslanjao na svog sina Saifa i šefa obaveštajne službe.

NATO spreman da još "malo" bombarduje Libiju

 

NATO i njegovi saveznici spremni su za duži nastavak kampanje vazdušnih udara u Libiji, izjavio je danas britanski ministar odbrane Lijam Foks.

 

Foks je britanskim parlamentarcima rekao da su napravljeni planovi za različite vrste scenarija, uključujući još mnogo meseci izvođenja operacija vazdušnih napada, javio je AP.

 

Britanski ministar odbrane je, međutim, izrazio nadu da će libijski lider Moamer Gadafi popustiti pred međunarodnim pritiskom i otići s vlasti.

 

Foks je rekao da se "svi nadamo da će pukovnik Gadafi shvatiti da je igra završena", a da međunarodna zajednica "neće prestati (sa kampanjom) sve dok se zadatak ne obavi kako treba".

 

On je, pored toga, potvrdio da NATO razmatra koji bi još objekti mogli da se nađu na meti njegovih udara prema rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom je intervencija u Libiji odobrena.

 

Načelnik generalštaba britanske vojske general Dejvid Ričards pozvao je juče NATO da pojača svoje operacije u Libiji proširivanjem meta napada na infrastrukturne objekte.

 

Rezolucijom Saveta bezbednosti UN odobrena je vojna akcija u cilju zaštite civila od napada Gadafijevih snaga.

 

Operacije u Libiji započela je međunarodna zajednica 19. marta, a komandu nad ovom akcijom NATO je preuzeo krajem marta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.05.2011. 17:13
A nagrada ? Baš da vidimo koliko će ponuditi kada su za Miloševića dali 5 miliona dolara a dobili ga na plavoj tacni sa žutom linijom bez zrna baruta. Možda onaj ko je prodao Slobu ode pa napravi posao i tamo.
Ponedeljak 16.05.2011. 20:23
stvarno me mogu da se odlučim da li je ovo više smešno ili tužno.
Ponedeljak 16.05.2011. 17:14
MKS? Je li to kratica od Majmunske Kolicine Sranj...? Ja se u potpunosti slazem s optuznicom ako je podignu i protiv nato pakta, vlada SAD-a jos od 50', njihovih predsjednika, izraelaca i samih sebe. Onda je vise manje ok.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online