Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 16.05.2011.
17:43
Beta A

Još jedna žrtva Stros-Kana podnosi prijavu

Francuska spisateljica i novinarka Tristen Banon, koja tvrdi da ju je 2002. seksualno napao izvršni direktor MMF-a Dominik Stros-Kan, podneće tužbu protiv njega, rekao je danas njen advokat David Kubi. "Sarađujemo povodom podnošenja prijave", rekao je Kubi agenciji Frans pres.

Tristan Banon, 31-godišnja romansijerka i novinarka, još je 2007. godine u jednoj televizijskoj emisiji rekla da ju je seksualno napao Dominik Stros-Kan. Ime šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) više puta tokom te emisije bilo je pokriveno zvučnim signalom tokom emitovanja, ukazuje AFP.

Stros-Kan je uhapšen juče u Njujorku zbog pokušaja silovanja sobarice u luksuznom hotelu u kome je odseo.

Privođenje Dominika Stros-Kana

U vreme kada je navodno napao Banonovu, nju je od podnošenja prijave odgovorila majka Ana Mansure koja je regionalni funkcioner Socijalističke partije čiji je Stros-Kan istaknuti član, kazao je advokat.

"Tristen se osećala u tom trenutku pod pritiskom. Bila je usamljena. Malo je zastrašujuće suprotstaviti se nekom kao što je Stros-Kan i njegovoj sviti", rekao je advokat.

U televizijskoj emisiji 2007. Tristen je izjavila: "Ja imam loše iskustvo sa (pokriveno signalom), on je jedna napaljena šimpanza".

Novinarka i spisateljica se susrela sa Stros-Kanom 2002. godine kada je pripremala materijal za svoju knjigu u kojoj je htela da ukaže političarima na njihove nedostatke.

Prema njenim rečima, Stros-Kan je predložio da se sastanu povodom njenog istraživanja i onda je zamolio da je drži za ruku dok traje razgovor.

Novinarka navodi da je potom počeo da pomera njenu ruku na neprikladna mesta, a kada se usprotivila on je nastavio još žustrije, pa je došlo i do fizčke borbe u kojoj je Stros-Kan pokušao da je siluje što je ona uspela krajnjim naporom da izbegne.

Stros-Kan ima alibi?

 

Advokati Stros-Kana raspolažu materijalnim dokazima i izjavama svedoka da je njihov klijent, u trenutku kada je navodno seksualno napao hotelsku spremačicu, ručao sa svojom ćerkom u jednom restoranu, javio je danas francuski radio RMC.

 

Advokati su analizirali kretanje svog klijenta i ustanovili da je on njujorški hotel "Sofitel" napustio u subotu u podne, pošto je platio račun i predao ključ od sobe, a zatim otišao na ručak sa ćerkom i taksijem se prevezao do aerodroma, preneo je Rojters.

 

Podaci kojima raspolažu njegovi advokati ukazuju da je Stos-Kan (62) već napustio hotel u vreme kada 32-godišnja žena tvrdi da ju je jurio po hodniku hotela, prisilio da uđe u jednu sobu i napao, navodi RMC na svom vebsajtu, ne otkrivajući izvore ovih informacija.

 

Izvršni direktor MMF-a trebalo bi da se danas pojavi pred njujorškim sudom, a prema najavi advokata, izjasniće se da nije kriv za krivično seksualno delo, nezakonito zadržavanje i pokušaj silovanja koji su protiv njega navedeni u optužnici.

MMF u stanju šoka posle hapšenja Stros-Kana

Hapšenje šefa Međunarodnog monetarnog fonda, koji važi kao jedan od najuticajnijih ljudi na svetu, dolazi u izuzetno lošem trenutku, ocenjeno je u bankarskim krugovima.

U centrali Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, rukovodeći kadrovi su kao paralisani, nakon vesti da je Stros-Kan uhapšen pod optužbom za pokušaj silovanja.

U markantnom zdanju nedaleko od Bele kuće, krizne sednice se samo ređaju, ali svima je zabranjeno da razgovaraju sa novinarima. Globalna banka zvana MMF trenutno se nalazi u stanju šoka.

Baš fond koji je trebalo da ulije poverenje međunarodnim tržištima novca, berzama i pre svega evro-zoni, zbog hapšenja svog šefa Dominika Stros-Kana je vrlo oslabljen.

Jer, DSK, kako Stros-Kana zovu njegovi saradnici, bio je nesporna zvezda te organizacije. Doduše, njegov pariski nadimak, "veliki zavodnik“, progonio ga je i u Vašingtonu, a i zbog afere sa jednom nameštenicom je 2008. godine već bio u velikom sosu, a stalno je na meti ogovaranja i zbog svoje sklonosti ka ekstremnom luksuzu.

Šef MMF-a, sa mesečnom neto-platom od oko 35.000 dolara, i u SAD je rado sam sebe inscenirao kao "kavijar-socijalistu“.

Prema američkim medijima, sa "Er fransom“ je imao specijalni sporazum koji mu je u svako doba garantovao prvoklasno mesto u avionima te kompanije.

A u vašingtonskoj mondenskoj četvrti Džordžtaunu kupio je kuću od četiri miliona dolara; to je odgovaralo njegovom imidžu zvezde međunarodne finansijske scene.

Prema ocenama međunarodnog finansijskog sveta, Stros-Kan je od početka svog mandata dobro ispolirao imidž MMF-a, i za vreme dramatične finansijske i ekonomske krize u svetu uspeo da održi ugled ove organizacije kao renomiranog međunarodnog centra koji nudi sigurnost i spas. Suvereno je manevrisao kroz finansijsku krizu.

Francuski socijalista koji ima posebno dobre veze sa grčkom socijalističkom vladom, važi kao čovek čija reč se vrlo poštuje i u Berlinu i Briselu.

No, on neće više predstavljati MMF na međunarodnim sednicama - bar ne u doglednoj budućnosti. A njegov zamenik, Džon Lipski, koji je na hitno sazvanoj sednici nadzornog odbora imenovan za prelaznog direktora, za "Volstrit džornal“ je samo "bezlična figura“. Uz to je pre nekoliko dana najavio da namerava da ode u penziju.

Sve to za Boba Dejvisa, stručnjaka "Vol strit džernala“ za Međunarodni monetarni fond, znači samo jedno: "Do krize nije moglo da dođe u gorem trenutku“.

Očekivao nameštaljku - novac, žene ili to što je Jevrejin

 

Dominik Stros-Kan je u intervjuu, koji je pre tri nedelje dao francuskom dnevniku Liberasion, izjavio da, ukoliko se bude kandidovao za predsednika Francuske, može da očekuje nameštaljku zbog svoje slabosti prema ženama, preneo je danas američki sajt biznis insajder.

 

Izvršni direktor MMF je rekao da pred sobom, kao eventualnim predsedničkim kandidatom socijalista, vidi tri glavna izazova - novac, žene i činjenicu da je Jevrejin - i upravo tim redosledom, naveo je biznis insajder.

 

U intervjuu obavljenom 28.aprila, on je, međutim, najviše govorio o jednom izazovu - o ženama.

 

Da, volim žene, pa šta?...Godinama se priča o velikim slikama sa orgija, ali ih nisam nikada video. Neka ih pokažu! rekao je Stros-Kan. On je, kako se navodi, napomenuo da može da zamisli da bi mu se zbog njegove slabosti prema ženama mogla postaviti zamka.

 

Stros-Kan je najpre u intervjuu opisao scenu koju je imao u muškom toaletu, tokom jednog međunarodnog samita, sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, od koga je, kako kaže, zatražio da prestane sa prljavim trikovima u vezi sa njegovim privatnim životom.

 

Stros-Kan je, zatim, kao primer, zamislio situaciju u kojoj bi nekoj ženi bilo obećano da će dobiti pola miliona ili milion evra, ako ispriča da ju je on silovao na parkingu.

 

Što se tiče novca, Stros-Kan je rekao da je sa svojom suprugom Anom Sinkler odvojio na stranu dovoljno da zadovolje sve potrebe do kraja života.

 

Kada je reč o jevrejskom poreklu, Stros-Kan je kazao da očekuje da se protiv njega upotrebi jedan citat koji on nije nikada demantovao. Pre više godina, Džuiš tribjune je preneo da je on izjavio da se svako jutro budi pitajući se kako može da bude Izraelu od koristi.

 

Gluposti! Ali tada to nisam demantovao, rekao je Stros-Kan u nedavnom intervjuu Liberasionu, koji je preneo američki sajt biznis insajder.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.05.2011. 18:04
Dakle neće ubeđivati Merkelovu da pomogne Grčkoj koja ni posle intervencije od 110 (stotinudeset) milijardi nije u stanju da izađe iz močvare. Bilo je jasno, čim su Britanci odbili dalju saradnju i traže da puknu one banke koje su poverioci. Nema im druge moraju Grci da vrate drahmu ili ode Akropolj na doboš. Ako vrate drahmu, ode evro u zonu sumraka a sa njim i EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online