Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 19.05.2011.
08:17 >> 10:03h
Beta A

Stros-Kan podneo ostavku u MMF-u

Dominik Stros-Kan podneo je danas ostavku na mesto generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i poručio u pismu upravnom odboru da je nevin u aferi oko seksualnog napada zbog koje je u zatvoru.

"Dominik Stros-Kan danas je obavestio upravni odbor MMF-a o svojoj nameri da podnese ostavku na funkciju generalnog direktora, a ta odluka bi stupila odmah na snagu", navodi se u saopštenju Fonda čije je sedište u Vašingtonu.

Dominik Stros-Kan

U tom saopštenju se navodi i tekst pisma koje je upravnom odboru uputio Dominik Stros-Kan. "Sa velikim žaljenjem sam primoran da upravnom odboru ponudim ostavku na mesto generalnog direktora MMF-a", navodi se u pismu.

"Sa najvećom odlučnošću odbacujem sve optužbe na moj račun. Želim da zaštitim instituciju u kojoj sam časno i posvećeno radio i pre svega, želim da usmerim svu svoju snagu, vreme i energiju da dokažem svoju nevinost", dodaje se u tekstu.

Stros-Kan je na funkciju prvog čoveka MMF-a došao u novembru 2007. godine sa mandatom od pet godina.

On je prošle subote u Njujorku priveden zbog optužbi da je seksualno zlostavljao sobaricu hotela u kojem je odseo. Njegovi advokati su juče podneli zahtev za njegovo oslobađanje, ali se on i dalje nalazi u jednom njujorškom zatvoru.

Lagardova naslednik Stros-Kana?

 

Francuska ministarska finansija Kristin Lagard je možda vodeći kandidat da nasledi Dominika Stros-Kana na mestu izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda, koji je podneo ostavku pošto je pritvoren zbog optužbi za seksualni napad.

 

U tom slučaju, Lagard (55) bi postala prva žena na čelu MMF-a, ili bilo koje velike finansijske institucije, piše današnji Njujork tajms u izveštaju iz Pariza.

 

Dominik Stros-Kan i Kristin Lagard

 

Bivši vodeći ekonomista MMF-a, Kenet Rogof, koji sada predaje na Harvardu kaže da je ona impresivna, politički pronicljiva i snažna ličnost. Na finansijskim skupovima širom sveta tretiraju je praktično kao rok zvezdu , dodao je on.

 

Evropski zvaničnici frenetično manevrišu da bi na čelu MMF-a zadržali svog čoveka, pošto je to mesto koje kontrolišu od kraja 1940-ih godina, kada su MMF i Svetska banka osnovani.

 

Taj zadatak možda neće biti lak. Tri godine pošto su finansiska preterivanja u SAD i Evropi dovela svetsku ekonomiju na ivicu katastrofe, Stros-Kan je postao poslednji simbol onoga što mnogi vide kao mane bogatog Zapada.

 

Imenovanje još jednog Evropljanina, posebno još jednog sredovečnog muškarca, možda ovaj put neće upaliti.

 

Sa Evropom suočenom sa svojom finansijsom krizom, globalni lideri će možda zaključiti da je bolje da Evropljanin završi mandat Stros-Kana, koji ističe 2012.godine.

 

Do tada bi se mogao stvoriti prostor za kandidata iz neke zemlje u razvoju. Ali sa oko 100 milijardi evra koliko MMF razmatra da pozajmi Grčkoj, Portugalu i Irskoj, Lagardova može da bude najbolja osoba da to kontroliše, piše list.

 

Ona dosad nije komentarisala glasine o mogućoj kandidaturi, ali u Francuskoj niko nema sumnji u njene ambicije da se preseli u Vašington, gde je sedište MMF-a. Ona je inače živela 25 godina u SAD, i ima kontakte i poštovanje u Vašingtonu, na Vol stritu, kao i u Evropi.

 

U prošlogodišnjem intervjuu, gotovo dalekovido, u svetlu Stros-Kanovog skandala, rekla je da žene unose manje libida, manje testosterona na radno mesto od muškaraca.

 

Ona je redak pripadnik francuske elite koja je dosad izbegavala skandale, iako je tužilac nedavno tražio da se ispita da li je zloupotrebila ovlašćenja u slučaju koji je doveo do lukrativne isplate biznismenu Bernaru Tapiju 2007. Ona je sve sumnje odbacila kao deo kampanje političkih protivnika.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.05.2011. 09:14
Uskoro ćemo videti epizodu ko je pomogao Sarkoziju da navuče matorog razvratnika na lepak sa sobaricom. Taj će biti kalif umesto kalifa. Inače ovo je iz iste kuhinje kao serija Osama i Obama. Priča glasi da je Kan u beganju zaboravio mobilni u sobi. Onda je na aerodromu nazvao taj mobilni da zazvoni jer je mislio da je u prtljagu zaturen. Ali ne lezi vraže, momci iz FBI već imali mobilni u rukama. Provere broj odakle zove i otkriju da zove iz govornice na aerodromu, odjure tamo i izvuku ga iz aviona. Kraj epizode pune akcije, silovanja, jurnjave, aviona, telefona. Lepo raja uzme tacnu sa hamburgerom i kolom pa pred TV sa daljinskim i uživa.
Četvrtak 19.05.2011. 08:35
jos se nije ubio. pi*da od nakaze.
Četvrtak 19.05.2011. 08:26
ko zna shta je iza ove smrdljive priche o silovanju....ovaj je daleko od nevinashca...ima putera na glavi kol'ko volish, ali izgleda da su psi krenuli da se glodju oko interesa(koske)....neka, neka....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online