Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 21.05.2011.
13:52
Beta A

"NATO ne pokušava da ubije Gadafija"

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da taj savez ne napada pojedince i da bombarduje kompleks libijskog vođe Moamera Gadafija samo kao vojni komandni centar.

Moamer Gadafi pozdravlja svoje pristalice iz blindiranog automobila
 

"Želim da naglasim da ne napadamo pojedince. Napadamo komandni centar
zato što on može da se koristi za planiranje i organizovanje napada na civilno stanovništvo, a mi smo u Libiji zbog toga da branimo civile", rekao je Rasmusen u intervjuu koji danas objavljuje slovački dnevnik SME.

Prvi čovek NATO upozorio je, međutim, da ako Gadafi tokom noći ostaje u komandnom centru, sam sebe izlaže riziku.

"Međunarodna kontakt grupa pozvala je Gadafija da ode, a ministri zemalja NATO su to podržali. Ali to nije deo vojnih operacija već političkih ciljeva", rekao je Rasmusen.

Generalni sekretar NATO ponovio je uverenje koje je izneo tokom posete
Slovačkoj u četvrtak, da u Libiji ne postoji vojno rešenje, već je neophodno da se započne politički proces.

"Biće nam potreban politički proces koji će voditi ka demokratiji. S vojnog aspekta održavamo vojni pritisak na režim Moamera Gadafija i verujemo da će kombinacija vojnog i političkog pritiska uskoro doneti rešenje", kazao je Rasmusen.

Prvi čovek NATO se u Bratislavi, u susretu sa slovačkim predsednikom, premijerkom i ministrima spoljnih poslova i odbrane, založio za intenzivniju međunarodnu saradnju u odbrani, a u današnjem intervjuu je odbacio da ona nosi rizike ukoliko izbiju trzavice među članicama NATO, recimo Slovačkom i Mađarskom ili Grčkom i Turskom.

"Pitanje je na mestu, ali možete i da ga okrenete - saradnja predupređuje sukobe. Zato što kada se uključite u saradnju vidite da je glupo upuštati se u sukobe", rekao je Rasmusen i dodao da NATO takođe kao savez očekuje da njegove članice dele iste vrednosti i ciljeve i da se ne upuštaju u međusobne sukobe.

 Romero: Vazdušni napadi oslabili Gadafijeve snage

 

Kampanja vazdušnih napada snaga NATO u Libiji oslabila je sposobnost snaga režima u Tripoliju da izvodi napade na civile koji se bore kako bi sa vlasti zbacili libijskog lidera Moamera Gadafija, saopštila je Alijansa.

 

Ambasadori 28 zemalja članica NATO koji su se sastali ove sedmice uvereni su da ova misija postiže "stalan i konkretan napredak", izjavila je portparolka Alijanse Karmen Romero, javio je Rojters.

 

"Naša misija ostaje ista - nastavićemo da sprečavamo napade na civile dok se te opasnosti ne otklone. Dokazi pokazuju da upravo to činimo", rekla je Romero, dodajući da je kampanja NATO u Libiji doprinela da se smanji pritisak koji Gadafijeve snage vrše na gradove koji su pod kontrolom pobunjenika.

 

U međuvremenu, NATO je pojačao kontrolu libijskih luka, a Alijansa je juče saopštila da su njeni avioni u lukama u Tropoliju, Al Kumsu i Sirtu pogodili osam borbenih brodova koji pripadaju snagama libijskog lidera.

 

Međutim, libijski zvaničnici su kasnije rekli da je među pogođenim brodovima bilo pet brodova obalske straže i jedan brod ratne mornarice koji su svi bili na remontu u prestoničkoj luci.

 

Pored toga, mornarica NATO presrela je libijski tanker sa naftom "Jupiter" i sprečila ga da priđe luci u Tripoliju, jer smatra da će to gorivo biti upotrebljeno u vojne svrhe.

 

Rusija je juče zatražila objašnjenje za napade na libijske brodove, ističući da NATO treba dosledno da poštuje odluke Saveta bezbednosti UN, koji je rezolucijom 1973. odobrio misiju u Libiji u cilju zaustavljanja nasilja i napada na civile.

 

Međunarodna intervencija u Libiji počela je 19. marta, a NATO je komandu nad ovim operacijama preuzeo krajem marta.

POVEZANE VESTI

Subota 21.05.2011. 14:02
NATO ne pokušava da ubije Gadafija,vec samo da otme naftu rekao je Rasmusen u intervjuu koji danas objavljuje slovački dnevnik SME. Sve je to rekao u zavijenoj formi medju redove, nismo ni mi glupi pa da ne shvatamo,nemorate da nas spricate u mozak svaki dan!
Subota 21.05.2011. 16:21
Kad god NATO-u nesto ne ide po planu, dolaze sa "pravim" ojasnjejem. I sada oper lupetaju. Ako im nije cilj (ili do sad nije bio) da likvidiraju Gadafija, zasto su mu bombardovali privatnu rezidenciju, kad se znalo da se veliki deo porodice tamo nalazi?! ...ko sebe cesto prikazuje zelenim, njega ce jednog dana iznenada pojesti koze....... Nato ce nestati u Libijskom pesku.....
Subota 21.05.2011. 15:20
''Rusija je juče zatražila objašnjenje za napade na libijske brodove, ističući da NATO treba dosledno da poštuje odluke Saveta bezbednosti UN, koji je rezolucijom 1973. odobrio misiju u Libiji u cilju zaustavljanja nasilja i napada na civile. '' i, je li dobila objašnjenje? Vjerujem da nisi jer je očito nitko ne drži kao zemlju koja će stati uz bok slabijim. A što se tiče ovih brodova, ja od svega sam vidio samo jednu snimku i par slika jednog jedinog ratnog broda koji je u plamenu (brod nije duži od 20 metara te je vjerovatno neki presretač ili sl.)..Ostalo su obične brodice..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online