Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 28.05.2011.
20:09
Vestionline A

Počelo je počelo: Srbi, priznajte Kosovo, pa u EU!

Bivši nemački diplomata i kreator Dejtonskog sporazuma Volfgang Išinger rekao je da hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića predstavlja veliko olakšanje, ali da će nerešeno pitanje Kosova ostati prepreka na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Mladić je nevin dok se ne dokaže suprotno: Volfgang Išinger

"Bilo bi sasvim pogrešno konstatovati da je Srbija sada konačno zaslužila da joj se otvore vrata Evrope i da tu više nema prepreka.

Postoji još jedna velika prepreka koja mora da se prevaziđe. To je odbijanje Srbije da se ozbiljno pozabavi pitanjem Kosova i potraži rešenje.

Za mene je nezamislivo da Srbija uveze u EU nerešen kosovski problem. Taj problem sada mora da se rešava", rekao je Išinger za "Dojče vele", istakavši da je hapšenje Mladića pre svega bila stara obaveza Srbije.

Išinger je ocenio da je hapšenjem Ratka Mladića "načinjen još jedan korak ka suočavanju sa strašnim događajima koji su se odigrali na Balkanu, čak i pored činjenice da ima onih koji ga vide kao heroja".


"Ovo je velika pobeda pokušaja da se užasni događaji na Balkanu sada prevaziđu i okončaju pravnim putem. Veliko olakšanje!"


Išinger ne vidi velike probleme kada je reč o mogućnosti da se zločini za koje je Mladić optužen dokažu i pred sudom, jer je, kako kaže, Mladić imao komandu u svojim rukama, a u kritičnim danima je i sam bio u Srebrenici.


"Tih dana je u mnogim intervjuima i razgovorima iznosio i obrazlagao svoje političke ciljeve. No, pravosuđe to tek mora da dokaže", rekao je Išinger i dodao da i za Mladića još mora da važi pretpostavka nevinosti.

 

Rusija: Srbija bi mogla da se razočara u Evropu

Srbija se nada da će, posle izručenja komandanta Vojske Republike Srpske Generala generala Ratka Mladića njen put ka EU biti ubrzan, ali bi mogla da doživi razočarenje, izjavio je šef Komiteta za inostrane poslove Državne Dume Rusije Konstantin Kosačov.


"Verujem da će Mladić definitivno biti izručen Haškom tribunalu i to iz jednostavnog razloga - to je državni projekat Srbije", ocenio je Kosočov, dodavši da je Srbija veoma zainteresovana da ostvari napredak u pregovorima za pristupanje EU, a hapšenje generala Mladića je jedan od najvažnijih preduslova da se taj napredak ostvari.


On je naglasio da EU, u vremenu finansijske krize, nije spremna da prihvati u svoje članstvo još jednu državu u tranziciji.


"Zbog toga mislim da bi Srbija mogla da doživi razočarenje u bliskoj budućnosti, kada dobije obrazloženje zbog čega njen put u EU još neće biti ubrzan", rekao je Kosačov.

POVEZANE VESTI

Subota 28.05.2011. 20:15
JEDI GOVNA, SVAPSI SMRADU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Subota 28.05.2011. 20:23
Е јеби га ... сад опет изнова десет година убеђивања да је "само" признање Косова услов за улазак ....Враћај Младића БАГРОООООООО ЖУТАААААААААА
Subota 28.05.2011. 20:33
hahahaha nije im dugo trebali da izadju sa ovom izjavom! Zanima ma za koliko ova vlast uciniti sto se od nje trezi da bi usli u EU, jer joj vreme istice! Srbija ostaje bez svojih ljudi, teritorije... pa ko ce onda i uci u EU!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online