Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 10.06.2011.
06:36
Vestionline A

Milijardu dolara za libijsku opoziciju

Na konferenciji u Abu Dabiju, arapske i zapadne zemlje obećale su više od 1.3 miljade dolara pomoći libijskom Nacionalnom prelaznom savetu.

Stiže keš: Libijski pobunjenici

Italija i Francuska su ponudile nešto više od milijardu dolara dok su Kuvajt i Katar obećali 280 miliona dolara za novoosnovani fond za podršku libijskoj opoziciji.

Savet koji pokušava da formira alternativnu vladu režimu Moamera Gadafija prethodno je apelovao na međunarodnu zajednicu da mu pomogne svežim prilivom "keša".

Bivši libijski ambasador u UN Abduraham Mohamed Šalgam koji je prisustvovao skupu kao funkcioner Nacionalnog saveta rekao je da veruje da se Gadafijeva vlasti bliži kraju i pozvao NATO da usredsredi vazdušne udare na Gadafijeve snage oko Misrate kako bi "pomogao borcima za slobodu da se probiju ka Tripoliju," preneo je AP.

“Gadafijevi dani su odbrojani“

Konferenciji u Abu Dabiju prisustvovala je i američka državna sekretarka Hilari Klinton koja je rekla da su u toku pregovori sa ljudima bliskim Gadafiju koji su

Želi Gadafiju da vidi leđa: Hilari Klinton

pomenuli "mogućnost tranzicije na vlasti" ali je rekla da još nije jasno šta će se dogoditi, preno je Rojters.

"Gadafijevi dani su odbrojani, mi radimo sa našim međunarodnim partnerima, kroz UN, na planu koji je neizbežan: Libija posle Gadafija", istakla je američke državna sekretarka.

Ona, međutim, nije ponudila direktnu finansijsku pomoć SAD pobunjenicima, već samo 26,5 miliona dolara za pomoć žrtvama i izbeglicama libijskog sukoba.

NATO je takođe odbacio bilo kakvu ulogu Gadafija u budućnosti saopštivši da međunarodna zajednica, posebno UN treba da počnu pripreme za prelazak zemlje na demokratsku vlast.

Pobunjenici traže tri milijarde

Libijski pobunjenici su izneli u Abu Dabiju da im je potrbno tri milijarde dolara za hranu i za zarade građanima u naredna četiri meseca.

Prema njihovoj proceni, zamrznuta libijska sredstva u Italiji iznose sedam milijardi dolara, a predstavnik pobunjenika Abdurahman Mohamed Šalgam kaže da bi ona mogla da budu iskorišćena za finansiranje pobunjenika koji drže veliki deo istočne Libije.

POVEZANE VESTI

Petak 10.06.2011. 07:45
takoje dobila i opozicija u srbiji dvehiljadite. a narod je izgubio i ono malo sto je imao za vreme slobine vladavine. steta sto nisu dobro obavesteni. na "pobunjenike" mislim.
Petak 10.06.2011. 08:27
Prava istina je da je samo sitniš američka pomoć humanitarna a da je ostalo kredit Italije i Francuske. Garancija po tom kreditu su "frozen asets" - zamrznuta sredstva u tim istim bankama u Italiji i Francuskoj. Ministar finansija i nafte kod pobunjenika Al Tarhuni je duboko razočaran. Oni su očekivali da posle priznanja Tranzicione vlasti od strane Bitanije, Francuske i Italije odmah dobiju Libijske novce. Ovde će da leti perje jer Libija nije Irak gde su razbojnici jednostavno upali i uveli svoju vlast. Libijci su se borili protiv Francuza i Napolenovih pohoda na sever Afrike, protiv kolonizatora Italijana i na kraju protiv uprave Britanaca. Igraće se nastavci sa njima.
Petak 10.06.2011. 09:18
Rade oni razanj, a zec je jos duboko, duboko u sumi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online