Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 11.06.2011.
02:51
Vestionline, Beta A

Gadafi traži prekid bombardovanja

Libijski lider Moamer Gadafi poslao je pismo američkom Kongresu u kojem pozdravlja kritiku pojedinih kongresmena upućenu američkom predsedniku Baraku Obami zbog toga što je bez konsultacija sa tim telom odlučio da nastavi vojnu operaciju u Libiji.

U pismu, u koje je imala uvid agencija Frans pres, Gadafi, koji se potpisao kao "vođa revolucije", naveo je da će "istorija umeti da ceni" takav stav pojedinih američkih kongresmena.

Gadafi od američkog Kongresa zatražio prekid bombardovanja

Gadafi je apelovao na Kongres da bude uporan i da sprovede istragu o aktivnostima NATO-a u Libiji "u operaciji u kojoj je ubijeno 700 civila".

Kongres traži izveštaj


Predstavnički dom američkog Kongresa juče je usvojio rezoluciju kojom se od predsednika Obame traži da u roku od 14 dana podnese detaljan izveštaj o vojnoj operaciji u Libiji. U međuvremenu, pojedine zemlje, poput Norveške, koje učestvuju u vojnoj operaciji NATO-a u Libiji najavile su povlačenje iz nje.

"Ta nezakonita intervencije predstavlja mešanje u nešto što je u suštini građanski rat", naveo je Gadafi u pismu i pozvao na obustavljanje vatre i dopremanje humanitarne pomoći.


On je dodao da je njegova vlada spremna da razgovara sa opozicionim prvacima u pravcu uspostavljanja mira u Libiji, prenosi Frans pres.

Turska Gadafiju nudi garancije

Istovremeno iz anakare stiže vest da je Turska ponudila garancije Gadafiju ukoliko

Garancije Gadafiju: Redžep Tajip Erdogan

odmah napusti Libiju ali, prema rečiam turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, odgovor na tu ponudu još nije dobijen.

Erdogan je rekao da Gadafi nema više nikakve alternative sem da napusti Libiju, uz garancije koje će mu biti date, prenosi Frans pres.

"Mi smo ponudili te garancije. Rekli smo mu da ćemo obezbediti pomoć koja će mu biti omogućena gde god on to želi", rekao je Erdogan za tursku televiziju NTV ne precizirajuću o kojim se garancijama tačno radi.


Nastavljene borbe u Misrati

I dok traju politička cenjkanja u vezi sa Libjom, na terenu se nastavljaju sukobu. U

NATO demantovao obaranje letelice


NATO je, u međuvremenu, demantovao izveštaj libijske državne televizije da su libijske snage oborile helikopter NATO u more, u blizini grada Zlitan. Libijska državna televizija je citirala vojnog portparola koji je rekao da je to treća letelica koje su libijske snage oborile otkako je NATO počeo vazdušne napade na tu zemlju u martu.

napadu libijske vojske na Misratu poginule su najmanje 22 osobe, saopštili su medicinski izvori.

Lekar u bolnici Hikma rekao je da su Gadafijeve snage koristile tenkove, artiljeriju i granate prilikom bombardovanja Dafnije, na oko 30 kilometara od Misrate. Prema njegovim rečima, najmanje 61 osoba je ranjena u tim napadima.

Pobunjenici su ranije saopštili da su Gadafijeve snage gađale njihove pozicije u regionu Zapadnih planina tokom noći i optužili NATO što ne čini više da bi ih zaustavio.

Rojtersov izveštač je naveo i da je u Tripoliju čuo snažne eksplozije odmah posle ponoći, što je uobičajeno vreme kada NATO izvodi vazdušne napade na libijsku prestonicu.

POVEZANE VESTI

Subota 11.06.2011. 09:24
Kolo srece se okrece... Kongres trazi izvjestaj jer novac curi na sve strane, Norveska se povlaci, jucer je bila sjednica pakta u kojoj je receno da je akcija ugrozena zbog malog broja aktivnih clanica...Sada su objavili da je Gadafi legitimna meta za ubiti. Jednostavno su nemocni da zaustave armiju. Tako da ako Gadafi ostane ziv jos mjesec i po, dogoditi ce se bitne promjene. Na kraju ce ga moliti da tiho ukloni pobunjenike...
Subota 11.06.2011. 08:12
Britanci i Francuzi su navalili na Gadafija a amerikanci su nevoljno učestvovali iz solidarnosti prema članicama NATO i ako je Obama bio veoma avanturistički raspoložen. Napravili su za publiku senzacionalni let strateškim bombarderima B-2 sa tankovanjem u vazduhu neprekidno 20.000 kilometar od baze u Misuri i nazad. Dotle su im ukupni troškovi porasli na 665 miliona dolara i očekuje se da zaokruže milijardu u junu. Republikanci traže svaki cent troškova kao i kompletne akcije da se opravda koji su to "nacionalni interesi". Puca tikva jer je ICG ( međunarodna krizna grupa ) ocenila da će Gadafi poginuti ali se predati neće. On samo traži prekid bombardovanja pa će on sa pobunjenicima lako.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online