Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 13.06.2011.
01:41
Vestionline A

Gadafi slomio otpor u Zaviji?

Libijske vlasti saopštile su sinoć da je vojska slomila otpor u Zaviji, gradu zapadno od Tripolija. Portparol vlade Musa Ibrahim rekao je da je libijska vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad područjem koje se proteže od Adždabije, na istoku, do granice s Tunisom, na zapadu zemlje, preneo je AFP.

Sami protiv svih: Vojska Libije

Ibrahim je odbacio izveštaje o napredovanju pobunjenika, ali je priznao da je u Zaviji bilo sukoba, mada je umanjio njihov značaj.

"To je samo džep otpora. Pobunjenika nema više od stotinak. Vojska je neke od njih ubila, neke zarobila, a sa ostalima pregovara o predaji", rekao je on.

Ibrahim je, takođe, izjavio i da režim nije proglasio pobedu u Misrati i Zintanu, dvema oblastima na zapadu Libije koje su pod kontrolom pobunjenjika i u kojima se vode žestoki okršaji od izbijanja pobune sredinom februara.

Prema njegovim rečima, režim odbacuje sve razgovore o eventualnom odlasku libijskog vođe Moamera el Gadafija iz zemlje.

"Niko nema pravo da traži od lidera da se povuče. Niko ne može da dođe ovamo s planom koji obuhvata njegov odlazak", kazao je on i dodao da je takva ideja "nemoralna, nezakonita i besmislena".

U Briselu, NATO je saopštio da preduzima "nužne korake kako bi zaštitio civile zapadno od Tripolija kojima preti opasnost od Gadafijevih snaga".

"Duž severozapadne obale Libije, između Tripolija i granice s Tunisom, Libijci umorni od Gadafijeve vladavine otvoreno mu se suprotstavljaju i zbog toga su u opasnosti da budu napadnuti", piše u saopštenju.

Ujedinjeni Arapski Emirati su, u međuvremenu, poručili da priznaju libijsku pobunjeničku političku grupu kao jedinog legitimnog predstavnika te zemlje, preneo je AP.

UAE su među retkim arapskim zemljama koje podržavaju vazdušne napade NATO-a na Gadafijeve snage i današnjom odlukom se priključio Kataru, Italiji i još nekolicini zemalja koje su uspostavile diplomatske odnose s pobunjeničkim savetom.

 

Emitovan novi TV snimak Gadafija

Libijska državna televizija emitovala je snimak Gadafija, koji se sastao s predsednikom Međunarodne šahovske federacije (FIDE) Kirsanom Iljumžinovom.

Iljumžinov je izjavio da je odigrao partiju šaha s Gadafijem i da mu je libijski vođa rekao da ne namerava da se povuče niti da napusti zemlju.

"Sastanak (s Gadafijem) je trajao oko dva sata i igrali smo šah", rekao je agenciji Interfaks Iljumžinov, koji je posetio Tripoli u svojstvu predsednika FIDE, naveo je AFP.

Iljumžinov, koji je i predsednik ruske republike Kalmikije, naveo je da je Gadafi rekao da neće napustiti Libiju, jer je to njegova otadžbina i zemlja u kojoj su poginula njegova deca i unuci.

"Takođe je rekao da ne razume s kojeg položaja bi trebalo da se povuče. 'Nisam ni premijer ni predsednik ni kralj. Nemam nikakvu funkciju u Libiji i iz tog razloga nemam položaj s kojeg treba da se povučem', rekao mi je Gadafi", kazao je Iljumžinov.

Tripoli je, prema njegovim rečima, pretrpeo znatna razaranja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.06.2011. 02:38
Tuci govna pukovnice samo tako do krajnjeg cilja to jest oslobodjenja svoje zemlje.Pametno je sto ti vodis sa njima i mediski rat za razliku od Srbije.Nas su tada prestavili kao nejvece otpatke svijeta za cim danasnja vlada u Srbiji ne ostaje jer oni jesu prodanje duse i sve olos do olosa.A ti pukovnice samo tako tuci po pobunjenicima i vodi i mediski rat
Ponedeljak 13.06.2011. 10:17
Jeb..ti svu tu tehnologiju i avione koji gađaju s 5km visine, kad zapadni fašisti i njihovi petokolonaši imaju pileće srce. Pobunjenici neće još dugo, te će Libijska armija očistiti zapadnu Libiju od njih. A što se tiče istoka, to nemam pojma kako će se stvari odvijati..
Ponedeljak 13.06.2011. 05:08
pukovnik se ne da tako lako.ipak se on skolovao u sfrj,i ucio je o nasoj burnoj istoriji.gde su velike sile polomile zube na nama.. do pobede avanti colonelo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online