Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 16.06.2011.
10:11 >> 12:55h
Vestionline, Srna, Beta A

Gadafi i autobus meta NATO-a

NATO je rano jutros nastavio bombardovanje područja u okolini rezidencije libijskog lidera Moamera Gadafija u Tripoliju. Snage Alijanse pogodile i civilni autobus i pri tom ubile 12 osoba.

Jutros su se u okolini Gadafijeve rezidencije u Tripoliju čule snažne eksplozije i video gust dim, javile su agencije. Za sada nije poznato šta je pogođeno i nema izveštaja da li je u novom bombardovanju Gadafijevije rezidencije Bab al-Azizija bilo povređenih, prenela je agencija AP.

Tripoli: Redovna meta napada NATO avijacije

Pobunjenici su istovremeno tokom jutra zauzeli tri sela zapadno od Tripolija, koja povezuju gradove Jefren i Zintan.

Izveštač francuske agencije Frans pres javio je da se pobunjenici nalaze na ulicama sela Zavit Bagul, na 20 kilometara od Zintana, odakle su se Gadafijeve snage povukle i ostavile odeću, obuću i municiju.

Pobunjeničke snage primećene su i u selu Lavanija, sedam kilometara od Zavit Bagula, kao i u naselju Ganimi, koje je udaljeno 10 kilometara od Jefrena.

Pobuna protiv Gadafijevog režima započela je polovinom februara, a pobunjenici su zauzeli istočne delove Libije i utvrdili se u Bengaziju.

Opet “kolateralna šteta“!?

U NATO bombardovanju na civilni autobus u zapadnom delu Libije poginulo je 12 ljudi, objavila je libijska državna televizija.

Televizija u jučerašnjem izjveštaju navodi da je autobus uništen na ulasku u grad Kikla, 150 kilometara jugozapadno od Tripolija.

Podsetimo, slični incidenti događali su se i 1999. godine prilikom bombardovanja SR Jugoslavije. Civilne žrtve tada su objašnjavane nepopluarnim terminom “kolateralna šteta“.

NATO je započeo bombardovanje Libije pre tri meseca, nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio rezoluciju o zaštiti civilnog stanovništva u toj zemlji.

Vazdušna operacija NATO snaga u Libiji produžena je početkom juna na još tri meseca, počevši od 27. juna.

Gadafi spreman na izbore

Moamer Gadafi i njegovi saradnici su spremni da prihvate izbore koji bi u Libiji uz prisustvo međunarodnih posmatrača bili odrzani u roku od tri meseca, rekao je sin libijskog lidera, Saif al Islam Gadafi.

Nudi rešenje: Saif al Islam Gadafi

"Ne pravimo pitanje oko toga ko će biti posmatrači. Prihvatamo Evropsku uniju, Afričku uniju, Ujedinjenje nacije, čak i NATO", rekao je u intervjuu za italijanski dnevni list Korejere dela Sera Saif al Islam Gadafi, za koga se verovalo da je mogući Gadafijev naslednik.

Gadafijev sin je rekao da bi izbori mogli biti održani za tri meseca, a najkasnije do kraja godine.

On je naglasio da je neophodno uvesti mehanizam kojim bi tokom izbora bila garantovana sigurnost lidera opozicionih partija u Libiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.06.2011. 10:17
Mesecima ih bombarduju a nikako da osvoje ni delic teritorije. Bobmarduju da bi zastitili civile i sve ih pobise. Koja licemernost. Cudo i ovu akciju nisu nazvali "milosrdni andjeo". Prokleti bili!
Četvrtak 16.06.2011. 10:24
Slabo im ide...Tri mjeseca bombardiraju zemlju, pa opet ništa...Ovi pobunjenici su šaka jada, i sve ove vijesti o zauzimanju sela i zaselaka su bedaste. Ali, neće još dugo. Čitajući iz raznih stranih medija, može se vidjeti da SAD ovaj rat (kako su to oni lijepo medijski namjestili pa ljudi misle da SAD ne baca bombe, nego 'samo' NATO) stoji već 800 milijuna dolara..Osim toga, SAD su izjavile da će se povući iz nato pakta jer ostale zemlje premalo ulažu novaca u 'obranu' i da to dovodi u pitanje operaciju u Libiji (premda ne znam što su pod tim povlačenjem mislili). Osim toga, neke baltičke zemlje se već povlače. A Obama se nalazi pod optužnicom..
Četvrtak 16.06.2011. 10:20
Drzi se pukovnice dokle god mozes sad ti povratka nema.A sto se tice SAD-a i NATO-a za njih je sve korateralna steta pa svi znaju da su oni najveci zlocinci i da njih briga za civile.Njih samo interesuju prirodna bogstva i nista vise a koliko ce da ubiju naroda to im nije bitno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online