Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Četvrtak 30.06.2011.
13:38
Beta A

Francuska naoružava libijske pobunjenike i deli Gadafjev novac

Portparol generalstaba francuske vojske Tjeri Birkard potvrdio je informaciju dnevnog lista Figaro prema kome su francuski avioni počeli, uz pomoć padobrana, da snabdevaju libijske pobunjenike lakim naoružanjem.

Gadafi finansira rat protiv sebe

"Humanitarna situacija je u jugo-istočnom delu Tripolija početkom juna bila jako teška. Počeli smo da stanovništvo padobranima iz vazduha snabdevamo humantiranom pomoći, namirnicama, vodom, i lekovima", rekao je Birkard.

Prema njegovim rečima, u tom periodu se sitacija libijskih civila pogorašala. "Tada smo počeli da ih snabedavanmo oružjem, kako bi mogli da se brane ", rekao je on, i dodao da je reč je o lakom tipu naoružanja koje civili mogu da koriste.

Odluka francuske vojske da libijske pobunjenike počne da snabdeva oružjem izazvala je negodovanje Velike Britanije.

"Velika Brtianija ne planira da oružjem snabdeva libijsku opoziciju. To ne bi trebalo da uradimo ", rekao je jedan od predstavnika britanskog ministarstva odbrane Džerald Hovart.

Predsednik komisije Afričke unije Žan Ping je rekao da će oružje kojim se snabdeva libijska opozocija "biti iskorišćeno za taoce". Jedan diplomata Ujedinjenih nacija rekao je, međutim, da rezolucija UN o Libiji ne zabranjuje da se civili, u cilju da se zaštite, snabdeju oružjem.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg potvrdio je i da je legitimni predstavnik libijskih pobunjenika, Nacionalni savet za tranziciju (CNT) primio prvih 100 miliona dolara pomoći. Kako navodi Frans pres, novac je uzet od zamrznute imovine predstavnika libijskog režima.

Od polovine februara, kada su počeli masovni protesti protiv Moamera Gadafija i njegove vlade, poginulo je desetine hiljada ljudi. Vojna intervencija u Libiji počela je 19. marta pod vođstvom Francuske, Velike Britanije i SAD, a NATO je 31. marta preuzeo komandovanje operacijom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.06.2011. 14:40
Nije teško uočiti da se u Europi i NATO paktu ne zna tko pije, a tko plaća. Francuzi bacaju mitraljeze iz aviona, a Britanci se protive tome. Britanija do kraja rujna više neće imati bombi za bacati, a troškovi će preći milijardu dolara. NATO savez ima oko 27 članica, a samo 2-3 sudjeluju u ovoj kampanji. NATO savez će, kako stoje stvari, vrlo vjerovatno propasti zbog financijskih problema. SAD ne želi i neće moći više toliko ulagati u taj pakt i naoružavati europske zemlje, dok one ulažu malo ili skoro ništa, a usput vode ratove koji im nisu izravno u interesu. SAD je stvorio taj pakt kao jedan amortizer za svoje ratove, ali izgleda da se taj amortizer prenapregnuo..
Četvrtak 30.06.2011. 14:05
eto sta i kako stize kao humanitarna pomoc. da se sto vise gine. da sami sebe istrebe. gde im je pamet. prosto srljaju ka kolonizaciji. postace sluge USA. zar ne vide sta se u iraku dogadja.
Četvrtak 30.06.2011. 15:34
Možda netko ne zna (a ako možda nekako i zanima), Hrvatska je službeno priznala libijske petokolonaše za 'legitimnu libijsku vlast' koja 'može održati demokratske izbore' i 'spasiti libijski narod'. I zamislite onda u kakvoj državi ja živim i kakvu vlast moram trpiti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online