Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 03.07.2011.
18:50
Vestionline A

Gadafi ostaje u Libiji - ako preda vlast

Lider libijskih pobunjenika Mustafa Abdel Džalili izjavo je u Bengaziju da Moamer Gadafi može da se penzioniše i ostane u Libiji ukoliko zvanično podnese ostavku i pritstane na međunarodni nadzor.

Kakva će biti sudbina Moamera Gadafija?
 

"Ukoliko Gadafi želi da ostane u Libiji, mi ćemo odrediti gde će to biti, a njegovo kretanje će biti pod međunarodnim nadzorom", rekao je Džalil, inače Gadafijev bivši ministar pravde.

Libijski pobunjenici i njihovi zapadni saveznici do sada su odbacivali bilo koje rešenje sukoba koje ne bi uključilo ostavku Gadafija, ističući da on mora da ode s vlasti pre nego što počnu mirovni pregovori.

Gadafi je do sada odlučno odbacivao pozive da ode sa vlasti, zaklinjući se da će se boriti do kraja. Džalil je rekao da je pomenuti predlog izneo pre oko mesec dana preko UN, ali da još nije dobio odgovor od Tripolija.

"Mi smo mu ponudili da podnese ostavku i naredi svojim vojnicima da se povuku iz kasarni i sa položaja, a da će potom moći da odluči da li će ostati u Libiji ili otići u inostranstvo, rekao je on u intervjuu, prenosi Rojters.

Gadafi zasada nije reagovao na ovu ponudu niti je pokazao da će pristati da napusti vlast. Sukob u Libiji dospeo je na mrtvu tačku i u vojnom i u političkom smislu uprkos nastojanju zapadnih sila da pojačaju vazdušne napade protiv Gadafijevih snaga širom zemlje.

Na pitanje da li sebe vidi kao budućeg libijskog vođu, Džalil je odgovorio odrično.

"Ne, ne nadam se toj poziciji. Ja sam ovde za tranzicioni period. Novi lider će biti izabran na izborima, a ja ne nameravam da se kandidujem," rekao je on.

Džalil je stekao poštovanje mnogih Libijaca na istoku zemlje protivljenjem Gadafijevim oštrim merama protiv političkih protivnika. On je podneo ostavku na počektu pobune zbog upotrebe preterane sile protiv demonstranata koji su trazili Gadafijevu ostavku.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.07.2011. 19:26
Eh, iz dana u dan pokazuju svoju nemoć...Prvo smrtna kazna, onda hapšenje, onda doživotni izgon iz zemlje, onda dopuštenje da ostane na tom kontinentu, pa onda da može ostati u zemlji ali u zatvoru, a sada da može ostati bez problema u Libiji. Čiste svinjarije...
Nedelja 03.07.2011. 19:34
Ukoliko Gadafi želi da ostane u Libiji, mi ćemo odrediti gde će to biti, ------------------------------------------- Ма није ваљда?!? Пре бих рекао са ће те ви одлучивати једино о или скакању у море или о добијању преко њоње...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online