Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
40
Nedelja 17.07.2011.
15:52
Vestionline A

Izrael napada Iran u septembru?

Izrael bi mogao napasti Iran u septembru, izjavio je dugogodišnji oficir Centralne obaveštajne agencije - CIA Robert Baer, koji je proveo više od dve decenije na Bliskom istoku.

Takav potez bi uvukao SAD u još jedan veliki rat i ugrozio američko vojno i civilno osoblje na Bliskom istoku i šire, rekao je Baer za radio stanicu u Los Anđelesu, kako su preneli izraelski mediji.

CIA strahuje od izraelskog napada na Iran

On nije obelodanio izvor svojih predviđanja izraelskog napada, ali je pominjao bivšeg šefa Mosada Meira Dagana koji je upozorio da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu čvrst u odluci da napadne iranska nuklearna postrojenja.

"Skoro je sasvim sigurno da Netanijahu planira napada na (Iran) i to će verovatno biti u septembru, pre glasanja o palestinskoj državi. On se takođe nada da uvuče Sjedinjene Država u sukob," objasnio je Baer.

Bivši zvaničnik CIA je precizirao da će Izrael napasti " Natanc i druga nuklearna postrojenja da unazadi njihove sposobnisti".

"Iranci će udariti nazad gde mogu: Basru, Bagdad", gde su SAD smanjile prisustvo svoje vojske, a čime će primorati tu zemlju da uskoči u sukob napadom na iranske mete, predvideo je on.

"Naše specijalne snage već traže iranske mete u Iraku i preko granice ( u Iranu) na koje ćemo mi udariti, suočavamo se sa eskalacijom. To je scenario noćne more. Nemamo dovoljno vojnika na Bliskom istoku da vodimo rat kao što je taj. Mislim da gledamo u ambis" rekao je Baer.

Kabinet izraelskog premijera nije komentarisao ovu izjavu. Izrael smatra Iran najvećom pretnjom po svoju egzistenciju, jer je iranski predsednik Mahmud Ahmedinžad pozvao na uništenje jevrejske države.

Izraelski zvaničnici tvrde da Iran razvija atomsku bombu što ta zemlja poriče, tvrdeći da je cilj nuklearnog programa proizvodnja energije. Izraelski lideri nisu odbacili opciju udara na iranska nuklearna postrojenja u slučaju da sankcije protiv Irana ne urode plodom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.07.2011. 18:55
Od svega toga (barem za sada) neće biti ništa. A i ako bude, Izrael će nastradati kao nikada u svojoj povijesti. Iranska vojska je bez sumnje najjača vojska na Bliskom istoku. http://en.wikipedia.org/wiki/Armed_Forces_of_the_Islamic_Republic_of_Iran Neprijatelja mogu bez problema uništiti na moru, kopnu i u zraku. Nisu 'blesavi' tj. naivni kao što su Libijci bili pa se nisu naoružavali. Razvili su rakete dometa većeg od 3000 km, a tu su i brojni protuzračni sustavi. Kopnene jedinice su brojne, i odlučnije od talibana da brane svoju zemlju. Tako da Iran mogu srediti jedino nuklearnim napadom. A ako se takvo što dogodi, bez sumnje počinje III. svijetski rat.
Nedelja 17.07.2011. 17:11
neka krenu, pa da izrael nestane sa mape sveta.
Nedelja 17.07.2011. 16:15
sta cekaju sto ne napadnu iran vec jednom? kada bi to uradili onda bi amerima bilo vazniji iran nego libija. iz tih razloga i huskaju izraelce da zapocnu napad a ovi ce im odmah pritaeci u pomoc i zaboraviti na libiju gde su popili stirku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online