Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 23.07.2011.
00:42 >> 20:38h
Vestionline, Beta A

Monstrum priznao da je pucao sat i po na ljude

Osumnjičeni za napad na kamp podmlatka norveške Laburističke partije na ostrvu Utoja kod Osla, u kome je ubijeno najmanje 85 ljudi, priznao je da je pucao na ostrvu, navela je danas policija. On je pucao neprekidno sat i po, a predao se timu specijalaca čim su stigli na lice mesta, 40 minuta pošto su pozvani, dodala je policija.

Tragedija u Oslu
 

Oni koji su preživeli napad, u kome je prema poslednjim navodima ubijeno 85 ljudi, a za još četiri ili pet se traga, opisali su kako su se skrivali i bežali u vodu kako bi izbegli metke ubice.

Kada su specijalci stigli, napadač, koji je imao dve puške, predao se, rekao je šef policije Svejnung Sponhejm. "Bilo je problema da se stigne na Utoju", ostrvo na kome se nalazio kamp podmlatka Laburističke partije premijera Jensa Stoltenberga, rekao je Sponhejm. "Bilo je teško doći do čamaca, ali taj problem je rešen kada su stigli specijalci", dodao je on.

Norvežanin odeven kao policajac usmrtio je najmanje 84 osobe u omladinskom kampu, a pretraga vode oko ostrva, u koju su posle napada pobegli neki od učesnika omladinskog letnjeg kampa, još traje.

Kako navode norveški mediji, napadač na ostrvu je identifikovan kao 32-godišnji Anders Bering Brejvik. Britanski Dejli mejl navodi i da je Brejvik viđen blizu eksplozije u Oslu dva sata pre napada na ostrvu.
 

U eksploziji koja se dogodila oko 15.30 časova po lokalnom vremenu ispred zgrade vlade, u četvrti u kojoj se nalazi nekoliko ministarstava i medijskih redakcija, poginulo je, prema zvaničnim podacima, sedmoro ljudi, a dvoje je teško povređeno.

Zvaničnik policije Roger Andresen je rekao novinarima da je ukupan broj poginulih povećan na 91, a osumnjičeni se nalazi u pritvoru i sarađuje sa istražiteljima koji ga ispituju o oba napada.

"Jasno je stavio do znanja da želi da objasni svoje postupke", dodao je Andresen.
 

Policija smatra da su eksploziju u Oslu izazvale jedna ili dve bombe i da bi mogla da bude u pitanju automobil-bomba, ali nije navela ko bi mogao da stoji iza ovog napada u kojem su teško oštećeni sedište premijera i druge okolne zgrade.

Dve neeksplodirane eksplozivne naprave takođe su nađene na ostrvu Utoja, blizu Osla, gde je osumnjičeni napadač prerušen u policajca otvorio vatru na letnji univerzitet mladih laburista, rekao je vršilac dužnosti komesara policije Osla Vejnung Sponhajm.

Prema navodima televizije TV2 koja se poziva na očevice, napadač se pojavio u letnjem kampu mladih laburista na ostrvu u blizini Osla i predstavio se kao pojačanje obezbeđenja posle eksplozija u glavnom gradu.

Portparol vladajuće Laburističke stranke Per Gunar, čiji je podmladak bio u kampu, rekao je ranije da je u kampu boravilo oko 700 mladih, uglavnom starosti između 14 i 18 godina.

Priznali, pa porekli odgovornost

 

U međuvremenu, teroristička grupa "Pomagači globalnog džihada" preuzela je odgovornost za eksplozije u prestonici, poručujući da oni predstavljaju odgovor na prisustvo norveške vojske u Avganistanu i na izvesne uvrede na račun proroka Muhameda, kao i da će uslediti još napada. Međutim, džihadisti su se ubrzo predomislili i saopštili da nemaju nikakve veze sa napadom u Oslu.

Norvežanin koji je uhapšen zbog pucnjave na ostrvu Utoja kod Osla, verovatno nije povezan s islamističkim terorizmom, izjavio je neimenovani zvaničnik norveške policije, dok je norveška TV2 izvestila da je napadač povezan s ekstremno desničarskim grupama.

Policijski zvaničnik je kazao da su napad na ostrvu i eksplozije u Oslu koje su se dogodile samo par sati pre pucnjave sličniji napadu na zgradu federalne službe u Oklahoma Sitiju iz 1995. godine, nego terorističkim napadima na Njujork i Vašington od 11. septembra 2001, javio je AP.

Isti izvor je rekao da se stiče utisak da je napadač delovao samostalno i da se "čini da ovo (pucnjava) nije ni u kakvoj u vezi ni sa jednom međunarodnom terorističkom organizacijom".

Norveškoj, koja učestvuje u misijama NATO u Avganistanu i Libiji, vođe Al-Kaide su do sada više puta pretile, a napad u Oslu dogodio se nešto više od godinu dana pošto su tri čoveka uhapšena zbog sumnje da su povezani sa ovom terorističkom grupom i da su planirali da izvedu napade na mete u Norveškoj.

"Pravi odgovor na nasilje je još više demokratije, još više humanosti, ali ne i više naivnosti. Nećete nas uništiti. Mi smo mala, ali ponosna država. Niko nas neće ućutkati bombama. Niko neće sprečiti Norvešku da bude to što jeste", poručio je norveški premijer Jens Stoltenberg.

EU i NATO osuđuju napade

 

U međuvremenu, zvaničnici Evropske unije, UN, SAD, NATO najoštrije su osudili napade u Norveškoj i uputili saučešća porodicama žrtava, norveškom narodu i vlastima te zemlje.

 

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej najoštrije je osudio "kukavičke akte za koje nema opravdanja", a visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton osudila je "gnusni bombaški napad" u norveškoj prestonici.

 

Najoštrije osude napada u Norveškoj uputili su i generalni sekretar UN Ban Ki-mun, šef britanske diplomatije Vilijam Hejg i britanski premijer Dejvid Kameron, francuski predsednik Nikola Sarkozi i šef francuske diplomatije Alan Žipe, kao i kanadski premijer Stiver Harper.

POVEZANE VESTI

Subota 23.07.2011. 07:54
Жао ми је што се то десило у држави која је пријатељ Србије,а о томе најбоље сведоче многобројне донације нашој земљи.
Subota 23.07.2011. 09:47
Чудно да нема видео извештаја са тог острва. Изгледа као да су ту информацију протурили онако као успут. БООООООМБАААААА У ОСЛУУУУУУ, а преко 80 људи побијено на острву. Хвала на пажњи и довиђења.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online