Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 24.07.2011.
00:35 >> 17:57h
Vestionline A

"Ostaću upamćen kao najveći monstrum"

U svom manifestu pod naslovom "Evropska deklaracija nezavisnosti - 2083", napisanom na engleskom jeziku, arhitekta masakra u Norveškoj, Anders Bering Brejvik, zabeležio je da će ostati "upamćen kao najveći (nacistički) monstrum nakon Drugog svetskog rata". Ubica oko 100 ljudi u 2 napada je svoja dela nazvao gnusnim, ali neophodnim, izjavio je njegov advokat.

Žal za žrtvama u Oslu
 

"Anders je rekao da veruje da su dela koja je počinio gnusna, ali da su u njegovoj glavi bila neophodna", izjavio je advokat odbrane Gejr Lipeštad za TV stanicu "TV2 njuz", a preneo Rojters.

Anders Bering Brejvik

Lipeštad je rekao da je njegov klijent spreman da objasni svoje postupke na saslušanju pred sudom u ponedeljak, koji će odlučiti da li će osumnjičenom biti određen pritvor do suđenja.

Advokat je za TV stanicu "NRK" kazao da je Brejvik "priznao odgovornost" za napade, preneo je AFP.

"Breivik je rekao neke stvari o kojima ja ne želim razgovarati", dodao je Lipeštad u razgovoru za lokalnu televiziju. 

 

Delovao sam?

 

Policija je saopštila da Brejvik tvrdi da je delovao samostalno, ali se ispitivanje ovih navoda nastavlja.

 

"On kaže da je delovao samostalno, ali policija mora da proveri sve što on kaže. Neki od očevidaca pucnjave na ostrvu naveli su nas da posumnjamo da li je u pitanju bio jedan ili više napadača", rekao je šef policije.

 

Drugih osumnjičenih za masakr nema.

Norveška policija izdala je danas saopštenje u kojem navodi da je osumnjičeni "kooperativan" i da spremno odgovara na pitanja.

Odbija kriminalnu odgovornost

 

Brejvik je izjavio i da je bio motivisan željom da približi revoluciju norveškom društvu, rekao je danas njegov advokat.

 

Napadač je odbio svaku kriminalnu odgovornost za masakr.

Blizak ektremnoj desnici, Brejvik se aktivno pripremao za napade još od jeseni 2009. sudeći prema seriji tekstova od oko 1.500 strana koje je objavio na internetu kratko pre napada.

U tom dokumentu prepunom antiislamskih i antimarkstističkih uvredljivih poruka, 32-godišnji Norvežanin detaljno opisuje pripreme za napad poručujući da je "pribegavanje terorizmu način da se dignu mase".

"Ostaću upamćen kao najveći (nacistički) monstrum nakon Drugog svetskog rata", navodi Brejvik u svom manifestu pod naslovom "Evropska deklaracija nezavisnosti - 2083", napisanom na engleskom jeziku.

Otac u šoku

 

Brejvikov otac kaže da je u šoku i da je o umešanosti svog sina saznao preko novina, piše norveški dnevnik "Verdens gang".

 

"Ja sam čitao novine on lajn izdanje kada sam ugledao njegovu fotografiju i ime", rekao je on.

 

List navodi da su oca intervjuisali "negde u Francuskoj" gde živi kao penzioner. "Šokirao sam se i još se nisam oporavio od toga", rekao je on, dodajući da sina nije video od 1995. godine.

"Protekle nedelje bio sam u glavnom gradu s prijateljima, super smo se proveli, puno smo izlazili. Znao sam da neću više imati priliku za to, pa sam uživao što sam više mogao.", napisao je u Brejvik.


Delove njegovog manifesta objavio je norveški list Dagbladet koji navodi da je tekst završen ove godine u Londonu, a sam autor je rekao da ga je pisao devet godina.

Pozvao u Krstaški rat

Brejvik je takođe video snimka objavljenog na Jutjubu, u kojem se izražavaju stavovi protiv islama, marksizma i multikulturalizma, tvrde norveški mediji.

Snimak je postavljen na internet u petak, na dan bombaškog napada u Oslu.

"Pre nego šo počnemo naš Krstaški rat, moramo da ispunimo našu dužnost  desetkovanjem kulturnog marksizma", navodi se u jednom od tekstova koji se pojavljuju na snimku, na kojem je islam opisan kao "glavna genocidna ideologija".

Snimak je postavio korisnik Bervik Endrju, a dnevni list "Dagbladet" navodi da film  predstavlja rezime manifesta koji je Brejvik, kako je rekao policiji, objavio pod tim pseudonimom. Film se sastoji iz četiri poglavlja: Uspon kulturnog marksizma, Islamski kolonijalizam, Nada i Obnova.

Napustio Partiju progresa

 

Lider podmlatka Partije progresa Ove Vanebo je u izjavi za norvešku TV2 rekao da je Brejvik bio aktivan član te antiimigracione stranke početkom prošle decenije, ali da je istupio iz stranke, pošto su njegova stanovišta postala ekstremna.

U eksploziji u centru Osla u petak poginulo je sedmoro ljudi, posle čega je u pucnjavi na ostrvu Utoja ubijeno najmanje 85 osoba.

Policija je ranije saopštila da je osumnjičeni koji je imao dva automata, pucao i ubijao neprekidno sat i po a predao se timu specijalaca čim su stigli na lice mesta.

Policija je na ostrvo stigla tek sat ipo pošto je osumnjičeni počeo da ubija.

"Bilo je problema da se stigne na Utoju. Bilo je teško doći do helikoptera i čamaca, ali taj problem je rešen kada su stigli specijalci", rekao je šef policije Svejnung Sponhejm.

Broj žrtava bi mogao da bude veći, jer se četiri ili pet osoba i dalje vode kao nestale, a za njima je pokrenuta potraga, u kojoj učestvuju i mini-podmornice i ronioci.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.07.2011. 01:04
Bilans zrtava raste a js uvek se traga za nestalima. Ovaj covek vodio je i dnevnik, na 1500 strana pisao je svakodnevno kako priprema napad i sta radi u vezi sa tim ! u jednom delu naveo je da je protiv Islamizacije Evrope. Norveska, u kojoj se policija kretala bez naoruzanja, u kojoj su ministri isli javnim prevozom bez telohranitelja, gde ministri kulture pri opstinama zajedno sa gradjanima ciste prirodna dobra, ski centre, ribaju toalete bez ikakvog kompleksa i srama, pretvorila se u od juce u sivilo ! Ono sto hrabri jeste poziv premijera da se gradjani ne ugledaju na Amerikance nakon napada na kule vec da ostanu pribrani i dostojanstveno saosecaju sa zrtvama i njihovim porodicama !
Nedelja 24.07.2011. 04:00
Nema opravdanja za ubistva nevinih,on je psihicki poremecen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online