Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 23.08.2011.
16:39 >> 23:22h
Srna A

Pobunjenici ušli u Gadafijev kompleks

Libijski pobunjenici ušli su u sedište pukovnika Moamera Gadafija u Tripoliju. U kompleksu za sada nisu pronađeni ni Gadafi ni njegov sin Saif al Islama. Novinar pobunjeničke televizije Al Arabija prenosi da je gotovo svaka zgrada uništena ili oštećena na neki način. Prema poslednjim informacijama borbe se vode i u okolini hotela Riksos gde su smeštene strane novinarske ekipe.

Gadafijeve snage pokušale su da odbrane kompleks Bab-al-Azizija, ali je otpor tokom dana utihnuo, navode izveštači. NATO je pre nekoliko sati izvršio vazdušni udar na ovaj kompleks, oko kojeg su se u poslednja dva dana vodile žestoke borbe.

Opljačkano Gadafijevo skladište oružja

Stotine libijskih pobunjenika opljačkalo je danas skladište oružja u kompleksu pukovnika Momera Gadafija u Tripoliju, koji su prethodno zauzeli, izjavili su očevici.

Među iznesenim naoružanjem nalaze se i nove snajperske puške u plastičnim kutijama. Jedan borac uzvikivao je: "Ovo je kraj, Gadafi je gotov!" Drugi je iznio televizor, stavio ga na zemlju i povikao: "Ovo je za libijski narod!"

Libijska državna televizija koju su juče preuzeli pobunjenici prikazala je snimke na kojima se vidi da su pobunjenici okačili svoju zastavu iznad Gadafijeve rezidencije u okviru tog ogromnog kompleksa. Ovaj deo Tripolija bio je ujedno centar otpora i česta meta vazdušsnih napada NATO.

Dopisnik AFP-a je javio da su se pobunjenici probili kroz cementne zidove Gadafijevog utvrđenja. "Zauzeli su Bab al-Azizi! Potpuno! Gotovo je! Ovo je neverovatan prizor!", izjavio je dopisnik iz Tripolija, javlja AFP.

Ranije danas vođene su borbe na kapijama kompleksa, a kako su snage lojalne Gadfiju pružale žestok otpor pobunjenicima je poslato pojačanje iz ostalih delova grada. 

"Revolucionari pokušavaju da prođu kroz Staru kapiju na zapadnoj strani kompleksa. Ukoliko uspeju, borbe će se voditi unutar kompleksa", rekao je jedan od pobunjenika u Tripoliju Muftah Ahmad Otman.

Vojnici odani Moameru Gadafiju dva dana su branili Bab-al-Azizi, deo grada koji pobunjenicima nije uspelo da odmah osvoje.  

Srušen Gadafijev spomenik

Pobunjenik drži glavu uništene Gadafijeve statue

Libijski pobunjenici potpuno su ovladali uporištem pukovnika Moamera Gadafija u Tripoliju i srušili njegovu statuu u kompleksu Bab al Azizija.

Na televizijskim snimcima vidi se kako borci šutiraju glavu statue i iznose predmete iz Gadafijeve rezidencije. U ovom trenutku nije poznato da li su Gadafi ili članovi njegove porodice negde unutar ovog kompleksa.

Britanska televizijska stanica "Skaj" javila je ranije danas da se iznad kompleksa diže dim posle vazdušnog udara NATO-a. Sa džamija su se čuli pozivi stanovnicima Tripolija da se pridruže borbi protiv Gadafija, a pukovnikovim snagama se poručuje da se predaju.

Novinari u hotelu "Riksos"

Dopisnik agencije Rojters sa lica mesta rekao je da se snažne borbe vode i u blizini hotela "Riksos" u kojem su smešteni strani novinari. 

Zgradu hotela je jutros oko 11 sati po lokalnom vremenu protresla snažna eksplozija što je izazvalo paniku među novinarima koji su se sklonili u podrum. Oko hotela su raspoređeni vojnici, a u zgradi se nalazi oko 30 stranih novinara. Vode i struje u hotelu ima samo noću i to samo na jedan sat.

Libijski pobunjenici saopštili su ranije da spasilački brod nije pristao u luku Tripoli, jer je previše rizično zbog čega je nekoliko stranih državljana ostalo blokirano u ambasadama svojih zemalja i očekuju poziv za odlazak.

Portparol NATO pukovnik Roland Lavoj rekao je ranije da Alijansa ne zna gde je Gadafi i da ga ne smatra za metu. Pukovnik Lavoj je dodao da "ukoliko bi Gadafi napustio Libiju, to ne bi predstavljalo problem za NATO, čiji je mandat zaštita libijskih civila".

Pentagon je saopštio da komanda Gadafijevih snaga više ne postoji, ali da su borci koji su lojalni pukovniku i dalje opasni.

Ban Ki Mun poziva na pomirenje

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun zatražio je danas od šefa libijskih pobunjenika Mustafe Abdel Džalila da se angažuje za pomirenje u Libiji, zbog rizika od represalija prema snagama lojalnim pukovniku Moameru Gadafiju.

Ban je istakao da je neophodno da se postignu nacionalno jedinstvo, pomirenje i proces koji okuplja sve strane, preneo je portparol generalnog sekretara UN.

Prema njegovim rečima, Abdel Džalil je izneo uveravanja da će Prelazni nacionalni savet ta pitanja ozbilno razmotriti.

Šef libijskih pobunjenika ie tokom razgovora sa Ban Ki Munom istakao značaj "podrške Ujedinjenih nacija tokom postkonfliktnog perioda u Libiji", dodao je portparol. Generalni sekretar UN juče je najavio da će za četvrtak ili petak sazvati samit o situaciji u Libiji kome će psisustvovati lideri Afričke unije i Arapske lige, kao i drugih regionalnih organizacija.

Libijski pobunjenici ušli su u nedelju u Tripoli, a danas i u kvart Bab al Azizija, sedište pukovnika Gadafija. Borbe sa snagama lojalnim Gadafiju još traju, a prema navodima predstavnika Prelaznog nacionalnog saveta, još se ne zna gde se nalaze Gadafi i njegova porodica.

Čavez i dalje uz Gadafija

Predsednik Venecuele Ugo Čavez ponovio je podršku libijskom lideru Moameru Gadafiju i istakao da njegov režim priznaje kao jedini legitiman.

"Mi priznajemo samo jednu vladu, onu Moamera Gadafija. Ponavljamo
našu solidarnost sa bratskim libijskim narodom, napadnutim i bombardovanim", rekao je Čavez nakon sastanka ministarskog saveta, preneli su državni mediji.

On je ocenio da su poslednji događaji u Libiji "monstruozna drskost".
"Bez ikakve sumnje, prisustvujemo imperijalističkom ludilu. Oni ga jure i sebi ozbezbeđuju međunarodne rezerve i naftu", rekao je venecuelanski lider.

Od početka antivladine pobune u Libiji, Čavez podržava režim pukovnika Gadafija i osuđuje međunarodnu intervenciju i ekonomske sankcije nametnute libijskom lideru i njegovom okruženju.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.08.2011. 16:50
Da tu ima nekog nebi vi prismrdeli ni blizu kokošari.Gadafi vas samo mota u krug po Tripoliju,kad budete napunili ceo krug ,e onda ima da gori zemlja,nisu jadni ni svesni gde su došli ovi talibani,mudžahedini i strani plaćenici.
Utorak 23.08.2011. 19:56
medijski rat i nista vise!!!
Sreda 24.08.2011. 00:32
Strasno,sad ce ovi pobunjenici kad dodju na vlast jedno 15 godina pricati narodu kako je za losu ekonomsku situaciju kriva predhodna vlast kako zbog nje nemaju hljeba i posla(zvuci poznato?), a oni vlastodrsci ce biti sve bogatiji i bogatiji,a narod sve siromasniji. Necete vi nikad vise zivjeti ovako kao ste zivjeli ,kao ni mi,dok ne uradite jos jednu revoluciju u kojo ce te rasturiti sav taj sljam!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online