Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 03.09.2011.
16:10
Kommersant A

Ruski svemirski fijasko u 21. veku

"U svemiru nikakvog Progressa", naslov je kojim je ruski list "Komersant" izvestio o padu ruske svemirske letelice "Progres" na području Altaja. Potraga za ostacima letelice i dalje traje, a posle serije havarija Rusi gube poverenje u svoje naučnike koji se bave kosmosom.

Progres M-12M umestko ka MKS skrenuo ka Altaju

"Pad 'Progresa' novi je simbol regresije nekad prve svemirske sile na svetu, koja tu i tamo izađe u javnost s bajkovitim projektima vezanim za Mesec i Mars, ali sve češće ne uspeva ni da dobaci svoje letelice do orbite", piše "Komersant".

Havarije nisu neobične u kosmonautici i bilo ih je i ranije u Rusiji (SSSR-u), ali u poslednjih devet meseci one su učestale. Pre "Progresa" pala su čak tri satelita: GLONASS-M (veliki Putinov projekt, alternativa američkom GPS-u), nije izdržao ni geodezijski satelit Geo-IK2. Procenjeno je da je minimalna šteta oko 380 miliona evra.

Posle ovih nesreća postavilo se pitanje pouzdanosti nosača raketa Sojuz-U koji se koriste još od '70-ih godina prošlog veka, a skoriji događaji su pokazali da više i nisu tako preporučljive. Problem je nastao jer nije nađena alternative za letelice koje putuju do Međunarodne svemirske stanice. "Progres M-12M" bio je bespilotni teretni svemirski brod koji je trebalo da snabdeva američko osoblje u MKS-u hranom i drugim potrepštinama. Njegovo rušenje prvi je pad teretne transportne letelice u istoriji ruske i sovetske kosmonautike.

Sreća u nesreći je da je bespilotna letelica "Progres", posle neuspešnog uzleta s mitskog kazahstanskog kosmodroma Bajkonur, sa svojih preko sedam tona težine pala u slabo naseljen altajski kraj - 40 do 50 kilometara od najbližeg naselja, pa se ruske vlasti nadaju da nema ljudskih žrtava.

Ostaci svemirske velesile
GLONASS-ovi sateliti padali su, pak, u Tihi okean - jednom blizu američke savezne države Havaji. Tada je otpušteno nekoliko šefova u vrhu Roskosmosa.

Ruska nauka je u prošlom veku stekla kultno poštovanje, ali posle raspada Sovjetskog Saveza svetsko tržište je ruskim stručnjacima ponudilo mnogo atraktivnije uslove za rad od zemlje zapale u krizu i tranziciju. Danas u Rusiji opet ima novca, ali mali deo odlazi za ulaganja u nauku.

Zbog toga se "Komersant" zapitao može li se ruski svemirski program izvući iz ove krize? Odgovor je dao Igor Lisov, stručnjak časopisa Novosti Kosmonautike: "Prvi put posle 15 godina životarenja u raketno-svemirsku branšu je došao novac i zahtev da se radi ozbiljan svemirski program. Dobili smo teško nasljeđe - malo stručnjaka. Sve nade uprte su u mladež koja, bez obzira na sve, dolazi i sprema se da preuzme štafetu od prethodne generacije. No, dokle god ti ljudi budu zarađivali dvaput manje od prodavaca sladoleda na kiosku, nema mnogo nade za uspeh raketno-svemirskog sektora". 

POVEZANE VESTI

Subota 03.09.2011. 16:45
Добро ајде свемир може и да сачека , важније је да имају Булаве да рокну Америкењце ако затреба....
Nedelja 04.09.2011. 20:05
De fakto je primetan pad kontrole kvaliteta kod rusa i sa bulavom su imali problema dok nisu pojacali kontrolu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online