Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.09.2011.
22:09
Beta A

Gadafiju pomagali afrički diktatori

Diktatura Moamera Gadafija u Libiji ne bi poživela više od četiri decenije da nije bilo toliko okolnih diktatora koji su se međusobno štitili i ispomagali u gušenju disidenata, piše Asošijeted pres (AP) u svojoj analizi.

Moamer Gadafi - predsednik Libije koji je bio na vlasti 42 godine
 

Gadafi je shvatio da je kolaps starog poretka neizbežan s obzirom na uzdrmano jedinstvo arapskih zemalja, i još 2008. godine je ukazao da je pad Sadama Huseina vesnik onog što dolazi.

"Vi ste sledeći", upozorio je kolege lidere u veoma oštrom govoru koji je održao na samitu Arapske lige u Damasku. Oni su mu se tada smejali, da bi tri godine kasnije deo tih autokrata, uključujući Gadafija, bio skinut sa vlasti u talasu narodnih pobuna.

Prvi je u "Arapskom proleću" pao predsednik Tunisa. Sledeći je bio predsednik Egipta. Gadafi je iščezao nakon što su pobunjenici tokom građanskog rata zauzeli najveći deo Libije i glavni grad Tripoli, a predsednici Sirije i Jemena su pod žestokim pritiskom da odu.

Gadafije veze sa afričkim autokratama

Naser, jedan od osnivača Nesvrstanih

Veze Gadafijevog režima sa okolnim autokratama potiču još od vremena njegovog dolaska na vlast. Iste noći kad je mladi oficir Moamer Gadafi svrgnuo libijskog kralja Idrisa, iz Egipta mu je došla prva zvanična poseta - tadašnji šef
egipatske države Gamal Abdel Naser poslao je svog glavnog savetnika, iskusnog novinara Mohameda Hasasina Haikala da proceni kako će biti nastrojen novi vođa susedne zemlje.

Gadafi je rekao Haikalu da će mu trebati Naserovi saveti, a Haikal je obećao podršku, i samo četiri meseca kasnije, kada su se neki članovi Gadafijevog Saveta revolucionarne komande okrenuli protiv njega, egipatski obaveštajci su poslali upozorenje na puč.

Gadafi Ben Aliju plaćao usluge

Ben Ali, odbegli predsednik Tunisa

Ubrzo potom, propao je pokušaj Abdulaha al-Abida al-Senusija, "Crnog princa" da sa 5.000 plaćenika iz Čada naoruža libijska plemema, lojalna njegovom rođaku, kralju Idrisu, i digne ustanak protiv Gadafija. Veruje se da su ga "otkucale" vlasti susednog Tunisa. Bivši ministar spoljnih poslova Gadafijevog režima Abdel-Rahman Šalkam nedavno je izjavio da je Gadafi svakog meseca plaćao usluge
bivšem predsedniku Tunisa Zina El Abidina Ben Aliju, i da je saradnja dve države bila "na najvišem nivou".

Gadafi je čak plaćao urednicima državnih medija u Egiptu, Siriji i drugim arapskim zemljama da sprovode "propagandu koja njega veliča ili koja u najmanju ruku blokira svake kanale između opozicije i javnog mnenja", rekao je Fajez Džibril, osnivač najsarije opozicione grupe u Libiji - Nacionalnog fronta za spas Libije.

Vlada Maroka je 1980. godine izručila Libiji nekadašnjeg člana Gadafijevog revolucionarnog saveta Omara al-Mehišija koji je hteo da zbaci Gadafija, a ekstradicija se desila nakon što je Mehiši, posle neuspelog svrgavanja, prvo pobegao u Egipat a potom otišao u Maroko.

Prema Šalkamovim rečima, Gadafi je platio vladi te zemlje 200 miliona dolara za Al-Mehišijevo izručenje, a potom je naredio da se njegov rival "zakolje poput ovce".

Šalkam je takođe izjavio da je Gadafi svojevremeno kupio avion za sada zbačenog predsednika Egipta Hosnija Mubaraka, i da je glavni Gadafijev čovek u Egiptu bio Omar Sulejman, moćni bivši šef obaveštajne službe Mubarakovog režima.

Porodica nagrađivanog libijskog pisca Hišama Matara, koji je nestao u Kairu 1990. godine, tvrdi da je od njega dobila dva pisma u kojem taj bivši libijski diplomata i disident tvrdi da ga je otela egipatska tajna policija i izručila ga libijskim vlastima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online