Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 09.09.2011.
19:23
Vestionline A

Bošnjačka antikampanja daje vetar u leđa filmovima o Srebrenici

Posle Švedske i Norveške kontroverzni dokumentarni filmovi norveških reditelja Ole Fliuma i Dejvida Hebdiča o Srebrenici i Sarajevu biće prikazani i u Danskoj, i to upravo zahvaljujući bošnjačkoj dijaspori nastanjenoj u ovim zemljama koja je na sve načine pokušala da osujeti njihovo emitovanje.

Autori tvrde da i Bošnjacima smeta što se svake godine sahranjuju nova tela i tako žrtve koriste u političke svrhe

Filmovi "Srebrenica - žrtvovani grad" i "Tragovi iz Sarajeva" izazvali su veliku pažnju javnosti u Norveškoj i Švedskoj, ali i besne proteste bošnjačke dijaspore koja je upotrebila sva raspoloživa sredstva da spreči njihovo prikazivanje. Pokušaji su se pokazali potpuno kontraproduktivnim.

Do pre nekoliko dana, danska televizija je sa rediteljima pregovarala da 11. septembra prikaže samo jedan od njihova dva filma o događajima tokom rata u Bosni i Hercegovini. Posle agresivne kampanje bošnjačke dijaspore da gledaocima u Norveškoj i Švedskoj onemogući da u svojoj zemlji gledaju materijal koji je potpuno u skladu sa njihovim zakonom, nastao je bumerang efekat kakvom se inicijatori ovog pokušaja nisu nadali. Tako je danska televizija odlučila da emituje ne samo jedan, već oba sporna dokumentarca.

U napadima na autore dokumentaraca Fliuma i Hebdiča prednjačili su Jasenko Selimović, državljanin Švedske bošnjačkog porekla koji je sada aktivan u švedskoj politici, i Sanjin Pejković koji se predstavlja kao filmski kritičar.

Srpska kampana na Fejsbuku

 

Fejsbuk grupa "Istina za sve!", koju su krajem prošle nedelje osnovali pripadnici srpske dijaspore u Švedskoj, uzdrmala je javnost u toj zemlji i izazvala pozitivne reakcije.
Grupa je nastala kao reakcija na velike pritisake bošnjačkih krugova na švedsku televiziju SVT i ostale novinske agencije zbog prikazivanja norveškog dokumentarca "Srebrenica - izdani grad". Grupa je za nedelju dana probila magičnu granicu od 10.000 članova, a ima verzije na nekoliko jezika iako okosnicu čine Srbi. Pored srpske, švedska i engleske verzije, koje postoje od osnivanja, od ponedeljka im se pridružuje i verzija na španskom i grčkom jeziku. Na putu je i japanska verzija, a Samuel Isaković, jedan od inicijatora akcije, obezbediće prevod na maternjem hebrejskom jeziku.
"Kada smo započinjali akciju ni najveći optimisti među nama nisu očekivali da će ova tema angažovati ovoliki broj ljudi. Evidentno je da su mnogi žedni istine i pravde i da, sa ovakvim masovnim entuzijazmom i vetrom u leđa, uspešno probijamo dvodecenijske medijske blokade", objašnjava Isaković, ushićeni "Fejsbuk revolucionar".

Reditelji Flium i Hebdič odgovorili su tačku po tačku na prigovore balkanskih cenzora. Odgovor je u vidu otvorenog pisma objavljena na švedskom internet portalu.

"Filmski kritičar Sanjin Pejković, koji je navodno angažovan u 'analizi pokretnih slika sa Balkana' napisao je poduži tekst - u stvari smeće od teorije zavere - u vezi sa naša dva filma, 'Srebrenica: žrtvovani grad' i 'Tragovi u Sarajevu'. Posle čitanja njegove poruke, smatramo da je 'analiza statičke slike' precizniji opis njegovog istraživanja", napisali su autori filmova.


Oni dalje navode da Pejković i Selimović (državnog sekretar) svoje stavove zasnivaju na "pretpostavkama i fantazijama" kada optužuju da iza ovih filmova stoji "srpska genocidna zavera i islamofobija". 


"Mnogi ugledni novinari su izgradili svoje karijere na bosanskom ratu. U velikoj meri, njihova jednostranost u izveštavanju, što se može razumeti u svetlu slobode štampe, nije bila naklonjena srpskoj strani. Čak i dugo posle rata, mnogi Srbi ostali su sumnjičavi prema novinarima pa su zato odlučili da ćute. Tek posle mnogo godina i bezbroj šoljica kafe uspeli smo najzad da pronađemo zanimljive srpske izvore koji bi pristali da nam nešto kažu. Ipak, vidimo kako ratna propaganda nastavlja da utiče na nekritičko izveštavanje i na članke koji se odnose na svetske sukobe", odgovorili su autori dvojici bošnjaka za koje kažu da sebe smatraju jedinim "čuvarima istine o Srebrenici".

"Ljudi iza naših dokumentarnih filmova nisu ni Srbi ni fanatici iz neke teorije zavere. Mi smo svi iskusni i nagrađivani novinari otvorenog uma koji želi da kažu nešto interesantno i da prikažu jednu važnu priču", rekli su o sebi Flium i Hebdič detaljno navodeći kako je tekla njihova karijera i karijere saradnika pre stvaranja ovih filmova.

Ola Flium sa naočarima: Ovako se pravio film 

Da se ne radi o njihovoj pristrasnosti i "srpskoj genocidnoj zaveri" pokušali su da potvrde navodeći primer novinara Esada Hećimovića, koji je blisko sarađivao sa bosanskom muslimanskom vladom tokom rata, a danas se smatra kao jedan od najistaknutijih nezavisnih novinara Bosne i Hercegovine.

Hećimović je bio jedan od prvih koji su počeli da govore drugačije o složenoj srebreničkoj priči. U celom broju časopisa "Dani", septembra 1998. godine, opisao je po prvi put kako su vođe Bosne izdale sopstveni narod i taj grad. Njegova otkrića dovela su do različitih pretnji, a kako bi sačuvao svoj i život svoje porodice morao je da ode iz BiH na neko vreme.

"Jedan od razloga tih pretnji bila je Hećimovićevo insajdersko znanje. Jer kada je genocid počeo, on je kao sekretar sedeo na sastanku sa predsednikom Alijom Izetbegovićem i bošnjačkim vojnim komandantom, generalom Rasimom Delićem. Hećimović je dao potresan opis ravnodušnosti bošnjačkih lidera prema sopstvenom narodu i stava koji su zauzeli, da Srebrenica ima dovoljno vojnika i oružja da se brani, što je kao rezultat imalo to da je grad potonuo u zločine koji su usledili. Hećimović je u poslednjih nekoliko godina neumorno radio na tome da se u saradnji sa Haškim tribunalom sprovede paralelno istraživanje gde bi se uzeli u obzir čak i srpski i hrvatski izvori", objavili su Flium i Hebdič.


Oni kažu da su preko Mirsada "Fazle" Fazlića iz Sarajeva, bivšeg vojnika Armije BiH i poznatog novinara "Slobodne Bosne", sastali sa predstavnicima obaveštajne službe i policije od kojih su dobili mnoštvo tajnih dokumenata, memorijske kartice i fascikle. Ta dokumenta pokazuju "bliske veze bosanskog rukovodstva sa Al Kaidom i sa raznim pojedincima i grupama na spisku terorističkih organizacija UN", kažu dvojica reditelja.

"Pravimo filmove za obične ljude. Način kako javnost prima naše filmove pokazuje da smo predstavili materijal koji je dotakao neke bolne tačke - posebno među bosanskim izbegličkim i aktivističkim grupama koje se bore za šire međunarodno priznanje Srebrenice kao savremenog novog genocida. Vredi istaći da nijedan od naših izvora nije anoniman i da je velika većina njih iz reda Bošnjaka. Naši filmovi ne umanjuju genocid, samo ga čine očiglednijim i strašnijim. Upravo zato što su bosanski lideri pali na ispitu baš kada se od njih najviše očekivalo", zaključuju Flium i Hebdič.

POVEZANE VESTI

Petak 09.09.2011. 20:03
Zasto vi novinari nazivate Bosanske i Srpske muslimane Bosnjacima ? Bosnjak nepostoji i nije NIKADA u istoriji Balkana postojala ta rec , dok Mudzahedini nisu poceli da koriste naziv Bosnjak ! ! !
Petak 09.09.2011. 21:57
Ih sto volim ovakve vesti.Istina polako ali sigurno izlazi na videlo.A mora im se priznati da su bili uporni,ali PRC!
Subota 10.09.2011. 10:03
Infantilni zahtevi za suzbijanje protivnih gledišta u očima zapadnog javnog mnenja naneće neuporedivo više štete bošnjačkoj verziji događaja,nego što će to učiniti napori svih poricatenja genocida!?Sami sebi skaču u stomak!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online