Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 10.09.2011.
08:14
RTS A

Kairo kao ratna zona

Portparol egipatskog premijera Mohamed Hegazi izjavio je da je proglašeno vanredno stanje u zemlji i da su prekinuti godišnji odmori posle sukoba na ulicama oko izraelske ambasade.

Zapaljena izraelska zastava
 

Ulice Kaira izgledaju kao ratna zona danas, jer ne popuštaju sukobi između demonstranata i policije, koji su od jutros i pojačani, prenosi američka televizijska mreža Si-En-En.

Nasilje je izbilo posle sinoćenjg napada na izraelsku ambasadu, a danas se očekuje hitna sednica egipatske vlade. Više od 12 sati od izbijanja sukoba, pucnjava se jutros i dalje čuje nadomak izraelske ambasade, gde su zapaljeni automobili i dim koji se i dalje vidi.

Policija je bacala suzavac na demonstrante ispred ambasade, navodi Si-En-En i dodaje da je najmanje 520 osoba povređeno u tim neredima. Prema navodima te televizije, ispred izraelske ambasade sinoć je bilo najmanje 3.000 ljudi.

Agencija Frans pres javila je da se nekoliko stotina vojnika i nekoliko desetina oklopnih vozila nalazi od jutros ispred izraelske ambasade u Kairu. Izraelski ambasador u Egiptku Jicak Levanon i njegova porodica su jutros napustili Kairo, javile su aerodromske službe.

Obama zabrinut zbog nereda na ulicama

 

Američki predsednik Barak Obama razgovarao je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o situaciji u izraelskoj ambasadi u Kairu, izrazivši zabrinutost za bezbednost Izraelaca koji tamo služe, saopšteno je u Netanijhuovom kabinetu.

 

U saopštenju se dodaje da je Obama ''''razmotrio korake koje Sjedinjene Američke Države preduzimaju na svim nivoima da se situacija reši bez daljeg nasilja i pozvao vladu u Egiptu da poštuje međunarodne obaveze da čuva bezbednost izraelske ambasade''''

Egipatska televizija je sinoć javila da su demonstranti ušli u izraelsku ambasadu i kroz prozore bacili "poverljive dokumente" iz te zgrade. Policija je bacala suzavac ispred ambasade da rastera demonstrante, koji su najpre bili na glavnom trgu u Kairu, tražeći još više demokratije od novih vlasti, sedam meseci posle odlaska Hosnija Mubaraka.

Izraelska ambasada je simbolično mesto mira između Egipta i Izraela, pošto je Egipat 1979. godine bio prva arapska država koja priznala izraelsku državu posle sklopljenog mirovnog sporazuma.

POVEZANE VESTI

Subota 10.09.2011. 10:30
Pali Mile , vreme je!!!!!!!
Subota 10.09.2011. 16:11
A zasto Arapi ne vole Jevreje nije mi jasno?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online