Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 13.09.2011.
13:40
Beta A

Islam osnova nove libijske države

Vođa prelaznih libijskih vlasti Mustafa Abdeldžalil izjavio je sa će islam biti osnovni izvor zakonodavstva u novoj Libiji, ali da to neće biti "ekstremistička ideologija".

Ujedinjene nacije pozvale Libijce da poštuju ravnopravnost polova i prava žena

Vođa prelaznih libijskih vlasti Mustafa Abdeldžalil izjavio je sa će islam biti osnovni izvor zakonodavstva u novoj Libiji, ali da to neće biti "ekstremistička ideologija".

U prvom javnom obraćanju u ponedeljak u Tripoliju, Abdeldžalil je rekao da će islam biti "glavni izvor zakonodavstva" u novoj Libiji.

"Nećemo prihvatiti nikakvu ekstremističku desničarsku ni levičarsku ideologiju. Mi smo muslimanski narod sklon umerenom islamu i ostaćemo na tom putu", precizirao je vođa novih vlasti, koji je u subotu doputovao u prvu posetu Tripoliju od početka pobune u februaru.

"Protiv nas biće svako ko pokuša da nam ukrade revoluciju", poručio je okupljenima Abdeldžalil, bivši ministar pravde Moamera Gadafija.

Ujedinjene nacije su pozvale su Prelazni nacionalni savet da ženama ustupi više ključnih funkcija i da u budućem ustavu zemlje vodi računa o jednakosti polova.

"Dobili smo nacrte novog libijskog Ustava. Razumemo da su oni preliminarni i provizorni, ali nisu u skladu s modernim tokovima po kojima u političkom životu ne učestvuju samo muškarci", kazao je norveški ambasador u UN Morten Vetland.

Amnesti internešnel: Pobunjenici, priznajte svoje zločine

Imajući u vidu da sukob nije u potpunosti okončan, pošto je Gadafi u bekstvu a njemu bliski borcu pokušavaju da odbrane poslednja uporišta, organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel osudila je pokušaje prelaznih vlasti da umanje zločine svojih pristalica.

Borci Prelaznog nacionalnog saveta "oteli su, po svom nahođenju zatvorili, mučili i ubili bivše pripadnike snaga bezbednosti osumnjičene za vernost Gadafiju, i zarobili su vojnike i strance greškom osumnjičene da su plaćenici", navodi Amnesti i dodaje da Savet "okleva da ih pozove na odgovornost".

Nedaleko od Bani Valida, hirurg poljske bolnice koju su postavili Gadafijevi suparnici osudio je tragove mučenja na telu jednog zatvorenika koji je Gadafijev pristalica. "Bojim se da će jedan Gadafi biti zamenjen drugim", kazao je ovaj hirurg.

Amnesti internešenel ističe da su zločini koje su počinili pripadnici opozicije "manjih razmera" od onih koji se pripisuju Gadafijevom režimu.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.09.2011. 14:04
Počinje uskoro Avganistan čim iz Egipta stigne Al Zavahiri da im objasni da Al Kaida sada ima svoju državu. Lepo je bilo kada su pričali kako su hodže sa minareta u Tripoliju komandovale napad, sada neka probaju to da isteraju iz kabineta prelazne vlade. Engleski komentatori su u bili u pravu kad su govorili - bolje đavo kojeg poznajemo nego đavo kojeg ne poznajemo.Za onaj krš u Avganistanu se bore zubima i noktima, a da neće za najbolju naftu na svetu.
Utorak 13.09.2011. 15:45
Znaci, umesto "neprijatelja demokratskog sveta" Gadafija sad imaju "demokratski" islamski rezim. Bravo za Nato, zbog toga su ubijali libijski narod...
Utorak 13.09.2011. 16:22
У Либији нема мира према овоме задуго.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online