Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.09.2011.
12:25
Lj. Ivanović - Vesti A

Libija: Pobunjenici tuže Srbiju, Hrvatsku i BiH

Nove libijske vlasti tužiće Međunarodnom sudu za ratne zločine sve političare, pa i one iz Srbije, Hrvatske i BiH, koje je finansirao Moamer el Gadafi.

Slavlje u Tripoliju

Mohamed al-Alagi, ministar pravosuđa i član libijskog Nacionalnog prelaznog saveta, potvrdio je da su nađena dokumenta u zgradi obaveštajne službe koji dokazuju da je mnoge političare u svetu, a među njima i neke sa Balkana, finansirao Gadafi i najavio je tužbe za sve njih.


- Dokumenti dokazuju usku vezu između hrvatskih, srpskih i bosansko-hercegovačkih političara, a Gadafi je finansirao mnoge stranke i političare s područja bivše Jugoslavije - rekao je Alagi i dodao da se istražuju sve okolnosti u vezi sa tom saradnjom i finansiranjem, jer Gadafi sigurno nije finansirao nikog "zato što mu je bio lep".

Među onima koji su navodno bili na Gadafijevom platnom spisku su i Vojislav Šešelj, Slobodan Milošević i drugi, ali o tome nema potvrde.

- Neću im pominjati imena, ali veoma dobro znate ko su bili ti političari iz Hrvatske i Srbije koji su ga branili i podržavali sve vreme dok je ubijao svoj narod. Dokumenti su na bezbednom mestu, a mi ćemo tražiti da budu kažnjeni svi oni koji su uzeli novac od libijskog naroda i stavili ga u svoj džep - kazao je Alagi.

Češljanje tajnih arhiva: Pobunjenici traže dokaze


Veze balkanskih političara i Gadafija nisu nikakva tajna, ali bi bilo nepošteno ukazivati prstom na Borisa Tadića, Stjepana Mesića ili Harisa Silajdžića koji su se poslednjih godina sretali s Gadafijem, a da se istovremeno previđaju takvi susreti s italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem, francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom. Poslovni, a možda i privatni interesi, recimo Sarkozija i Berluskonija sa Gadafijem su bili daleko bliskiji.

Libijski političar Farag Abu Aleš tvrdi da je Gadafi finansirao Sarkozija, Berluskonija, američkog diplomatu Dejvida Velča, ali i mnogo drugih poznatih imena iz javnog i političkog života na Zapadu.
 

Petro-dolari u Jelisejskoj palati

 

Još s počatka francusko-britanske vojne intervencije u Libiji pojavila se informacija da je Gadafi finansirao izbornu kampanju Sarkozija. Aranžman je, navodno, bio višestruko uvezan i svakako je podrazumevao i neke francuske koncesije posle dolaska Sarkozija na vlast. On je 2008. obećao Gadafiju dolazak nuklearne tehnologije u Libiju.

 

Zapadni drugari

 

Britanija je lane prodala Libiji oružje i opremu u vrednosti od 55 miliona dolara, SAD su u vreme Džordža Buša mlađeg u tri navrata prodavala oružje Gadafiju. Gadafi i Berluskoni imaju direktne poslovne veze, pa je tako 2009. porodična kompanija Gadafijevih kupila 10 odsto akcija filmske kompanije u kojoj 22 odsto deonica drži Berluskoni.

 

Azil u Nigeru

 

Al Sad Gadafi, sin libijskog lidera, kao i trojica bivših generala- zatražili su politički azil u Nigeru, gde "ispituju teren" za dolazak drugih sledbenika režima, ali jedan od njih, Agali Alambo, tvrdi da dobro poznaje svog vođu i da on može godinama da živi u pustinji.

 

Gadafi kao da je u zemlju propao

 

NATO je upravo saopštio da nema informacije o tome da li se Gadafi nalazi u Libiji. "On se nije već neko vreme pojavljivao u javnosti i zbog toga se postavlja pitanje njegovog mesta boravka. Mi nemamo tačnu informaciju gde se on sada nalazi", rekao je portparol Alijanse.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.09.2011. 13:25
Izdali ste Gadafija koji nije priznavao siptare, priznali ste tzv. pobunjenike e ovo vam sada od njih tuzba, autogol najglupljeg politickog seta na svetu - zutocrvenog, Beogradskog
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online