Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 18.09.2011.
10:51
Vestionline A

Prva školska godina od 1969. godine bez Gadafija

Deca su uzvikivala slogane protiv Moamera Gadafija, a nastavnici kačili lutku u njegovom liku na prvi dan školske godine u glavnom gradu Libije bez odbeglog vođe.

U školskim hodnicima vladala je euforija mada su nastavnici priznali da još dosta treba učiniti da se promeni nastavni sistem u kome je glavni cilj bio obožavanje Gadafija protekle 42 godine koliko je on bio na vlasti.

Pokušaj vraćanja stvari u normalu: Krenula školska godina u Libiji

On je govorio da je to največniji sistem vlasti na svetu, "Džamahirja", utopijska "vladavina masa" koja se u realnosti svodila na vladavinu Gadafija. Otvaranje škola spada u deo napora Prelaznog nacionalnog saveta, nekad rukovodstva pobunjenika i sada tela najbližeg vladi u ovoj zemlji, da se vrati osećanje normalnosti iako se borbe nastavljaju u tri južne i centralne oblasti koje su još verne Gadafiju.

Nisu sve škole u Tripoliju još otvorene i zvaničnici pozivaju na strpljenje, navodeći da će biti potrebno vreme da se obezbedi nova oprema posle više godina stroge kontrole Gadafijevog režima.

U osnovnoj školi Al-Faja dečaci su trčali po dvoristu sa crvenom, crnom i zelenom revolucionarnom zastavom koja je zamenila zastavu starog režima. Učenici, mnogo od kojih su nosili majice sa natpisima "Slobodna Libija" u istim bojama pevali su pobedničke pesme.

U tom istom dvorištu prošle godine deca bi se poređala da pevaju hvale Gadafiju na prvi dan školske godine. Deca su se radosno pozdravljala sa prijateljima koje nisu videli nedeljama zato što su mnoge porodice bile zatvorene u kućama pre nego što je Tripoli pao u ruke snaga protiv Gadafija 21. avgusta.

Škola sa oko 800 dece nalazi se na obodu kraja Fašlum u Tripoliju gde su bili neki od najžešćih sukoba izmedu Gadafijevih snaga i pobunjenika.

"Verujem da će nam Prelazno nacionalno veće dati nove knjige, kompjutere i trake", rekla je direktorka Mofida Hašnuš dok je trčala kroz školu da okači nove zastave i grli kolege.

"Moramo da pomognemo deci da zaborave Gadafijevu eru i počnu iznova".

Uramljene Gadafijeve slike nalaze se na podu okrenute prema zidu u njenoj kancelariji, čekaju da ih neko odnese.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.09.2011. 11:20
Tu je Gadafi, ne brinite...
Nedelja 18.09.2011. 20:42
Sve je to lepo, ali Gadafijeve slike su zaključane u kancelariji i čekaju ustanak protiv belih kolonizatora. Setiće se mama i tata čika Momira kada budu rili po kontejnerima za korom hleba.
Nedelja 18.09.2011. 21:53
Vesti online, možete se sramiti što od riječi do riječi prenosite ovakve degenerične i prljave vijesti. Drugačije ih ne mogu nazvati. Samo znam, da ako Gadafi preživi, i ako se ne zatre ideja o zelenoj i slobodnoj Libiji, izdajnici će uskoro bježati kao pacovi pred vodom...Živjela Libija vječno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online