Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 06.10.2011.
08:09
Agencije A

Umro Stiv Džobs, osnivač "Epla"

Osnivač IT kompanije "Epl" Stiv Džobs (56) umro je u sredu 5. oktobra, svega nekoliko nedelja nakon što je iz zdravstvenih razloga podneo ostavku na mesto generalnog direktora, saopštila je ta kompanija. Džobsu je još 2004. godine utvrđeno da boluje od raka pankreasa.

Stiv Džobs (1955-2011)

Stiv Džobs je bio jedan od simbola kompjuterske industrije, vizionar koji je pre 35 godina u Kaliforniji osnovao malu IT firmu koja je do danas izrasla u najvredniju kompaniju sveta.

On je jedan od najzaslužnijih ljudi što danas u ovom obliku imamo kompjutere, laptopove, tačskrin uređaje, pa i sam internet.

Zajedno sa suosnivačem kompanije Džobs je na tržište pustio "Epl II", prvi računar za ličnu upotrebu (PC) u istoriji.

"On je mirno umro", naveli su članovi porodice koji su rekli da su bili prisutni u poslednjim minutima njegovog života.

Džobs se borio sa rakom od 2004. godine i bio je podvrgnut transplantaciji jetre 2009. i potom uzeo odsustvo za neodređeno vremene zbog zdravstvenih problema.

Uzeo je još jedno odsustvo u januaru ove godine pre nego što je podneo ostavku na mesto generalnog direktora kompanije pre šest nedelja i poslove predsednika kompanije i izvršnog direktora prepustio svom nasledniku Timu Kuku.

U više su se navrata u američkim medijima pojavljivali natpisi da se Džobs nalazi na samrti, ali činilo se da će šefa "Epl-a" uspeti da "prevari" opasnu bolest.

U javnim nastupima Džobs je sve do nedavno bio vedar i pun entuzijazma, ali 24. avgusta ove godine konačno najavio povlačenje.

"Briljantan karakter, strast i energija koju je posedovao Stiv bili su izvor bezbrojnih inovacija koje su obogatile i unapredile sve naše živote", navodi se u saopštenju kompanije "Epl".

U saopštenju se ističe da je "Epl" izgubio vizionara i kreativnog genija, a svet neverovatnog čoveka.

"Mi koji smo imali sreću da ga poznajemo i radimo s njim, u Stivu smo izgubili dragog prijatelja i mentora koji nas je inspirisao", saopštio je "Epl" i dodao da "Stiv za sobom ostavlja kompaniju koju je samo on mogao da podigne".

Stručna javnost smatra Džobsa tvorcem uspeha "Epla" poslednjih godina i čovekom koji je kompaniju vratio s ivice bankrotstva kada se u nju po prvi put vratio 1997. godine.

Njegovom vizionarstvu pripisuje se i veliki uspeh Mekovih računara na tržištu, a naročito globalna popularnost uređaja ajpod, ajfon i ajped koji su, svaki u svom segmentu, među najznačajnijima na tržištu.

Četvrtak 06.10.2011. 09:02
Simbol firme Apple je odgrizena jabuka koja simbolizuje jabuku koju je odgrizla Eva u Edenu tj pobijeda Sotone nad Bozijom rijecju i covijekom. Ko voli neka izvoli !
Četvrtak 06.10.2011. 20:34
Strasno je sto tako sposoban covek morao da ode, verujem da je jos poziveo ostavio bi ovom svetu jos dosta toga. Taj rak pankreasa ocigledno izjeda coveka iznutra a on to nezna, tu neme veze da li si bogat ili siromasan bolest ne bira. Sto se ne nadje neki covek da pronadje lek za rak u kasnijem stadijumu, kazu da je lakse otputovati na mars nego prodreti u tajnu celije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online