Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 09.10.2011.
09:04
Press A

Osnovale sektu čiji je bog Putin

Grupa žena oformila je sektu koja veruje da je Vladimir Putin reinkarnacija apostola Pavla i da je njegov zadatak da Rusiju spremi za Hristov dolazak.

Putinove poklonice rade na svom imanju

Vladimir Putin je reinkarnacija apostola Pavla i Bog ga je poslao na zemlju da pripremi Rusiju za dolazak Isusa Hrista. Ovako govori majka Fotinja, čelnica sekte koja ruskog premijera doživljava kao božanstvo.

Grupa žena koja obožava i slavi Putinov lik i delo živi u zajednici iznad reke Volge u selu Bolšaja Jelnja, nedaleko od grada Nižnji Novgorod, 400 kilometara istočno od Moskve. Majka Fotinja (62), domaćica i bivša osuđenica, predvodi skupinu mršavih žena obučenih od glave do pete u bele odore koje se svakoga dana mole Vladimiru Putinu i, kako kažu, sprovode "Zakon ljubavi".

"Ja sam reinkarnacija Jovanke Orleanke. Objavljujem ono što mi je Bog saopštio", ispričala je majka Fotinja novinaru "Špigla" koji ih je posetio na njihovom skromnom imanju. Imanje se sastoji od velike okućnice i trospratne zgrade od belih cigala, zlatne kupole i starih vrata.

Kapelica uskrsnuća Rusije

Svoju "putinomolju" nazivaju Kapelica uskrsnuća Rusije. Žene su uverene da se bivši sovjetski obaveštajac, koji je progonio vernike i rušio crkve, Putin, preobratio isto kao apostol Pavle, veliki progonitelj hrišćana pre svog preobraženja. 


"Kad je postao premijer, Duh Sveti je ušao u njega. Od tada on svoje stado vodi mudro, kao nekada apostol. Bog je odredio Putina da Rusiju pripremi za dolazak Isusa Hrista", ubeđena je Fotinja.


Ona je rođena kao Svetlana Frolova, i sredinom devedesetih godina prošlog veka provela je u zatvoru 21 mesec jer je kao državna službenica proneverila novac. Posle toga je otvorila Centar za kosmoenergetsku medicinu i uspostavila Hram uskrsnuća Rusije. Po Rusiji su se proširile priče da Fotinja polaganjem svojih ruku na bolesnika leči čak i leukemiju.

Predvodnica sekte majka Fotinja

Pravoslavna crkva optužuje je za veštičarenje, jer mesnoj crkvi Sveti Nikola čudotvorac otima vernike i donatore. Zbog toga joj je Crkva pre nekoliko godina na vrat nakačila tajnu službu FSB. Otac Aleksej, sveštenik iz seoske ruske pravoslavne crkve, sa gađenjem govori o Frolovoj i njenim sledbenicama.


"One su neprijatan komšiluk. Njihova takozvana vera je besmisleni miks pravoslavlja, katoličanstva, okultizma, sujeverja sa političkim predubeđenjem", kaže on.


"Tada su počele javno da slave Putina kao sveca, da se zaštite od istrage", kaže jedan penzionisani pripadnik vojske.

I rabini slave Putina

Crkva ih optužuje za eštičarenje, a ni Putin nije baš zadovoljan time što rade

Kao i u Bolšaja Jelnji, i u drugim kućama istočne Rusije obožavanje premijera Putina ne poznaje granice. Tako je i glavni ruski rabin pre nekoliko meseci oduševljeno pričao o Putinu.

"Ruski narod ima sve razloge da traži da vas Bog blagoslovi. Svaki dan i svaki sat učinite mnogim ljudima dobro, spasite stotine i hiljade", u zanosu je pričao rabin Berl Lasar.


Vladislav Surkov, uticajni zamenik šefa uprave u Kremlju, u Putinu vidi čak i "čoveka kojega su sudbina i Jehova poslali u Rusiju".

"On u sebi nosi duh cara. Svaki dan smo se molili da se vrati natrag u Kremlj", kaže majka Fotinja, koja je Putinov portret okačila u spavaću sobu.

A šta kaže Putin na ovo? "On ne odobrava ovu vrstu divljenja", rekao je Dmitrij Peskov, Putinov portparol.

Nedelja 09.10.2011. 10:23
Ljudi uvek traže Boga tamo gde ga nema, umesto da ga pronađu u svom srcu.
Nedelja 09.10.2011. 10:52
To je kad osoba nema grama mozga, pa i ne zna sta je ustvari...
Nedelja 09.10.2011. 15:20
Ima Putin i pravo sto ne odobrava ovakvu vrstu divljenja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online