Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 17.10.2011.
04:11
RTS A

Sirt: Osveta, pljačka, zločini, smrt

Ono što se trenutno dešava u Sirtu, rodnom gradu svrgnutog libijskog vođe Moamera el Gadafija i najtvrđem uporištu njegovih pristalica, nema više nikakve veze sa borbom za rušenje već bivšeg režima. Ustanici pljačkaju šta stignu i svete se stanovnicima ovog grada, a od poslednje ozbiljne vojne akcije proteklo je više od 24 časa.

Stanovnici koji se vraćaju u Sirt tvrde da poslednji događaji u ovom gradu više nemaju nikakve veze sa vojnim operacijama, već se sve svodi isključivo na osvetu ljudima čiji je najveći greh što žive u mestu u kojem je rođen Gadafi.

"Mrze nas jer je Moamer odavde. Ali, mi smo samo civili. Ustanici dolaze radi osvete i uništavanja", rekao je agenciji Rojters jedan od stanovnika Sirta, koji nije želeo da mu bude objavljeno ime.

Sirt je opustošen i osakaćen

Grad je, suštinski, u potpunosti uništen i veliko je pitanje da li će, kada jednom bitka bude okončana, uopšte biti ljudi zainteresovanih da žive na zgarištima nekadašnjeg ponosa Libije.

Listom sve prodavnice, ali i zgrade u gradu su opljačkane, vrata razvaljena, dok ustanici nasumično pucaju iz minobacača i ručnih bacača, onesposobljavajući i ono malo zgrada u kojima se danas može živeti.

Poginuo komandant opsade Bani Valida?

 

Ozbiljne borbe vode se u Bani Validu, još jednom uporištu Gadafijevih lojalista. Snajperisti usporavaju napredovanje ustanika, koji su uspeli da zauzmu nekoliko naselja u gradu, a navodno je poginuo komandant pobunjeničkih snaga raspoređenih oko grada

Voda je preplavila ulice, a celokupna infrastruktura je u rasulu, pa Sirt izgleda mnogo gore nego recimo Brega ili Misrata, oko kojih su vođene najintenzivnije borbe od početka rata sredinom februara.

"Oslobodilačke" aktivnosti ustaničkih boraca

Iz grada stalno odlaze kamioni natrpani opljačkanim stvarima, uključujući traktore, industrijske generatore i teške mašine, javlja agencija AP, a pokradena je i kompletna oprema sa aerodroma.

Manji kamioni natovareni su nameštajem, frižiderima, tepisima...

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.10.2011. 06:06
Ovo sto se desava sirom Libije,posebno u Sirtu je dokaz kako Amerika i EU donose demokratiju i slobodu neduznom narodu. Horde placenika ubica,kriminalaca svake vrste,navodni "jadni" pobunjenici pokupljeni sa svih strana su obicne lopovcine,koji ce nakon obavljenog posla pola njih nestati iz Libije,jer nisu ni bili stanovnici Libije. Takve izrode podrzavaju i ciste im teren tonama bombi. Amerika i EU za svoje ciljeve koriste ljudski otpad i kriminalce kao na KiM.
Ponedeljak 17.10.2011. 09:16
....oslobodili Sirt k'o ustashe Knin....sva sreca da je nash narod izbegao....ovi nesrecnici iz Sirta nemaju gde da se sklone....NIJEDNA EU televizija ne daje informacije o zlochinima "pobunjenika"(chitaj americhko-EU placenika)....
Ponedeljak 17.10.2011. 15:17
Ko zeli da sto brze dovrsi ratove-------najcesce ih produzava. I to se upravo dogodilo u Libiji. I sada niko vise ne zna: kuda i kako dalje? Pretuzna je ovo prica i sramotna slika zapadnih fasista.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online