Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 21.10.2011.
11:37 >> 12:08h
Blic, Beta A

Poslednji dani Moamera Gadafija

- Kada je obruč oko nas počeo da se steže, Gadafi je odlučio da pokušamo da se probijemo i potražimo utočište u pustinji, ispričao je u intervjuu za televiziju "Al Arabija" Mansur Dao, bivši šef službe bezbednosti pokojnog pukovnika, koji je pao u zarobljeništvo ustanika, dok je pokušavao da pobegne iz Sirta.

Cevi u kojima se Gadafi sa svojim saborcima sakrio
 

- Gadafi je odlučio da se probije do rodnog grada i tu skloni do daljnjeg, čim su ustanici zauzeli Tripoli. On nije učestvovao u rukovođenju borbenim operacijama, to je prepustio sinu Mutasimu, koji je poginuo zajedno sa ocem - priča Dao, inače Gadafijev rođak.
 

On navodi da je u gradu bilo mnogo Gadafijevih pristalica, ali su oni sa približavanjem ustanika i sa početkom opsade postepeno napuštali Sirt.

Gadafi će biti tajno sahranjen


Nove libijske vlasti pribojavaju se da se grob svrgnutog vođe Moamera Gadafija ne pretvori u mesto okupljanja njegovih simpatizera .Predstanici Nacionalnog prelaznog saveta, kako javlja BBC, još nisu odlučili gde će i kada će biti sahranjeni posmrtni ostaci Moamera Gadafija. Prema najnovijim informacijama, to će biti urađeno "u narednih nekoliko dana", ali nikakve pojedinosti se za sada ne otkrivaju.


- Porodice sa decom su odlazile i mi ih u tome nismo sprečavali, čak smo dozvoljavali ustanicima da snabdevaju narod hranom i gorivom. Pukovnik i njegovi najbliži pratioci stanovali su u običnim stanovima u stambenim zgradama u Sirtu, i povremeno su se selili iz bezbednosnih razloga. Pukovnikove poruke s pozivima na borbu slali smo pomoću satelistksog telefona - kazao je on.

Prve fotografije Gadafija

Dao priča da se poslednjih nekoliko dana situacija naglo pogoršala kako se stezao obruč oko grada.
 

- Rešili smo da se probijemo u susednu oblast Džarif. Ali na izlasku iz grada bili smo izloženi jakoj vatri i opet smo bili opkoljeni. Svi automobili su nam bili uništeni, morali smo da se podelimo na grupe. Peške smo se uputili ka Džarifu. Ja sam bio s Gadafijem i ministrom odbrane. Sa nama je bila manja grupa telohranitelja. Zatim sam bio ranjen i izgubio sam svest. Šta je bilo dalje, ne znam - kazao je general.
 

On je rekao da je Gadafiju "teško padalo sve što se zbivalo u Libiji, ali se za vlastiti život ni u jednom trenutku nije plašio".

Slavlje u Libiji, povređene 63 osobe

Dan nakon burne proslave pada Sirta, poslednjeg uporišta bivšeg režima i objavljivanja

da je svrgnuti vođa Moamer Gadafi mrtav, u Libiji je jutros mirnije u isčekivanju zvaničnog proglašenja da je čitava zemlja oslobođena.

Pobunjenici proslavili ubistvo Gadafija
 

Bivši libijski vođa, koji se od pada Tripolija u avgustu nalazio u bekstvu, juče je uhvaćen u rodnom Sirtu nakon što je taj grad oslobođen posle dvodnevnih borbi sa preostalim snagama lojalnim Gadafiju.

Gadafi koji je teško ranjen ubrzo je prema tvrdnjama zvaničnika Prelaznog nacionalng saveta, podlegao povredama, ali okolnosti pod kojima je uhvaćen i pod kojima je kasnije preminuo i danas su vrlo nejasne.

Vest o njegovoj smrti izazvala je talas veselja širom zemlje a na desetine, a ponegde i na stotine hiljada ljudi se okupljalo na trgovima gde se pucalo iz lakog i teškog oružja sve do kasno u noć.

U toj pucnjavi povređeno je najmanje 63 ljudi, javila je libijska televizija Al-Ahrar, mada se strahuje da ima i mrtvih.

Vojni savet Tripolija jutros je pozvao "sve građane da prestanu da pucaju u vazduh, bez obzira na tip oružja i bez obzira na povod". Prelazni nacionalni savet najavio je da će danas ili sutra zvanično objaviti da je čitava Libija oslobođena, čime su nakon osam meseci okončani krvavi sukobi u kojima je poginulo 30.000 ljudi.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2011. 11:42
zao mi ga je ko da mi je rod rodjeni..pomagao nam je kad nam je bilo najteze,i ostao nas veran prijatelj.pacovi,uskoro cete saznati sta je USA demokratija,govna,degenerici glupi...slava ti i hvala za sve sto si ucinio za Srpski narod dovidjenja pukovnice moamere el gadafi
Petak 21.10.2011. 11:42
U Libiji nista nije zavrseno,cim prestane nato bombardovanje,pocinje obracun izmedju raznih plemena,pobunjenika umerenih i verskih fanatika. Izvlacenje nafte,zbog cega je Libija i napadnuta ce ici sporo i tesko jer ce rafinerije biti stalno pod napadima.
Petak 21.10.2011. 12:12
Sef obezbedjenja zove strane placenike - ustanici!??? CCCC koliko sminkanja pre nego serviraju ove gluposti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online