Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.11.2011.
07:41
Večernje novosti A

Koga je sve u Britaniji finansirao Gadafi?

Sin ubijenog libijskog lidera Moamera el Gadafija, Saif al-Islam, je u bekstvu, ali tragovi njegovog novca u Velikoj Britaniji, gde je doktorirao, potresaju ne samo prestižnu Londonsku školu za ekonomiju i političke nauke, već i mnoge druge ugledne ustanove na Ostrvu, pišu "Večernje novosti".

Saifov mentor, direktor istraživačkog programa koji je Gadafijev sin finansirao, Dejvid Held poslednja je učena glava prinuđena da podnese ostavku zbog veza sa porodicom sada svrgnutog libijskog vođe.

Glavobolja Britanaca: Saif al-Islam Gadafi

Ugledni profesor političkih nauka Dejvid Held objavio je da odlazi u januaru, da bi preuzeo posao na drugom, manje zvučnom univerzitetu, uoči objavljivanja rezultata nezavisne istrage o vezama londonske škole svetske klase sa Gadafijevim režimom.

Afera, koja već mesecima potresa uglednu školu, još u martu je dovela do ostavke direktora Hauarda Dejvisa, koji je priznao da je sugerisao Savetu škole da bi bilo razumno prihvatiti novac, “a to se pokazalo kao greška”. Sam Dejvis je, inače, jedno vreme bio ekonomski izaslanik britanskog premijera Tonija Blera u Libiji.
 

Bez obzira na proteste studenata, i kritike sa strane, od dobijene sume je od 2009. godine do sada, kako je saopšteno, potrošeno nešto više od 300.000 evra u istraživačkom centru čiji je Held bio direktor.

Umešana i vlada?

 

Britanske diplomatske depeše koje su procurile putem “Vikiliksa” ukazuju da je britanska vlada imala udela u ugovoru da se 400 Libijaca dovede u Britaniju na trening u oblasti rukovođenja.

 

Dokumenti na “Vikiliksu” pokazuju, takođe, da su i drugi britanski univerziteti primali slične donacije od bivšeg libijskog vođe, kao i Londonska škola ekonomije.

Veliki novac je, inače, pristigao nedugo pošto je Saif al-Islam u ovoj školi doktorirao.

Ne samo novac, već i sam doktorat, međutim, postao je problematičan, jer su posle njegove odbrane 2008. godine počele da kolaju priče da su delovi teze plagijat, te da ih je pisao neko drugi.

U vreme kada je počela pobuna u Libiji, Severnoafrički istraživački program je suspendovan, a Program za globalno rukovođenje zatvoren u julu.

Škola je objavila da će istu sumu koja je do sada iz fonda potrošena uložiti za školarinu afričkih studenata.
 

Američka konsultantska kuća “Monitor grup” iz Kembridža, u Masačusetsu, priznala je, naime, da je “nespretno rukovala” multimilionskim dolarskim ugovorima usmerenim na skidanje ljage sa Gadafijeve reputacije na Zapadu. Ova kuća organizovala je putovanja političarima iz SAD i Britanije u Tripoli da se susretnu sa Gadafijem.

Među putnicima je bio ugledni profesor međunarodne političke ekonomije Fransis Fukujama, kao i Ričard Perl, svojevremeno savetnik bivšeg predsednika Buša za Bliski istok.

Konsultantska firma iz SAD je objasnila kako se nadala da će na taj način Gadafijev režim da se približi Zapadu, ali je sada jasno da su “loše procenili tu mogućnost”.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.11.2011. 09:35
Platio je sopstvenu propast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online