Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.11.2011.
15:51
Beta A

Lukas Papademos novi premijer Grčke

Bivši potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Lukas Papademos novi je premijer Grčke, javila je agencija ANA.

Lukas Papademos

"Novi premijer mandatar" je 64-godišnji Papadimos, navela je agencija u biografiji objavljenoj na njenom sajtu posle četvorosatnog sastanka lidera partija desnice, levice i ekstremne desnice sa grčkim predsednikom Karolosom Papuljasom posvećenog dogovoru o koalicionoj vladi.

Papademos će sutra položiti zakletvu, javila je grčka televizija.

Grčka štampa objavila je juče da se mnogo nade polaže u Papademosa, vrsnog poznavaoca ekonomije koji je na funkciji u ECB bio do 2010, i njegov potencijal da spasi Grčku s ruba provalije.

Očekuje se da će Papademos pomoći okončanje višemesečnih političkih previranja i dovesti Grčku do novih izbora, istovremeno održavajući u životu ključni evropski proces za spasavanje Grčke.

Papademos je odani pristalica evropske dimenzije Grčke, upravljao je prelaskom sa drahme na evro, dok je u svojim akademskim knjigama usredsređen na teorije kojima podržava Evropsku monetarnu uniju.

Nedavno je, međutim, u članku u grčkom listu "To vima" izneo mišljenje da će nastati ozbiljna opasnost ako banke budu prisiljene da preuzmu velike gubitke na grčkim obveznicama što je, prema mišljenju analitičara, suština najnovijeg plana EU od 26. oktobra.

Banke su prihvatile otpis 50 odsto svog plasmana u grčke državne obveznice što je smanjenje od oko jedne trećine (oko 100 milijardi evra) grčkog javnog duga koji dostiže oko 350 milijardi evra.

Zadaci prelazne vlade su da okonča ozbiljnu političku krizu koja je ugrozila finansijsku pomoć međunarodne zajednice Grčkoj i njen opstanak u 17-članoj evro zoni.

 

Grčka očekuje novu tranšu pomoći od osam milijardi evra iz starog paketa Međunarodnog monetarnog fonda i EU od 110 milijardi evra, kako ne bi bankrotirala. Ta pomoć bi mogla da bude već početkom decembra.

 

Nova vlada će, takođe, morati da primeni odluke koje su donete na samitu EU krajem oktobra kako bi dobila novi zajam od 130 milijardi evra.

Uz međunarodni ugled, Papademos je vrlo cenjen u Grčkoj gde je bio guverner centralne Banke Grčke u vreme vlade Simitisa, profesor je na Atinskom univerzitetu, a od nedavno je finansijski savetnik premijera u odlasku Jorgosa Papandreua.

Pošto je napustio ECB, taj grčki ekonomista je prešao Atlantik i prihvatio položaj koji mu je ponuđen na prestižnom američkom Univerzitetu Harvard.

Pored Papademosa, kandidati za naslednika Jorgosa Papandreua bili su profesor prava i predsednik Evropskog suda pravde Vasilios Skuris, ekonomista, profesor i grčki predstavnik u MMF Panagjotis Rumeliotis i profesor političkih nauka i evropski posrednik Nikiforos Dijamanduros.

Ekonomski problemi će brže biti rešeni saradnjom svih

Novi grčki premijer je danas izjavio da će ogromni ekonomski problemi sa kojima sse Grčka suočava biti brže rešeni jedinstvom i saradnjom svih političkih aktera.

Papademos je ukazao da će finansijski problemi biti rešeni samo uz saradnju svih partija i dodao da će grčko učešće u evro zoni učiniti lakšim ekonomski oporavak zemlje.

On je, takođe, naveo i da nije određen datum za prevremene izbore u Grčkoj, čije održavanje se očekuje u februaru 2012.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online