Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 12.11.2011.
15:27

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Susreti mladih hrišćana uskoro u Berlinu

Ovogodišnji, 34. evropski susret mladih hrišćana, koji organizuje ekumenska zajednica iz francuskog grada Tezea (Comminaute de Taize), održava se od 28. decembra do 1. januara u Berlinu. Domaćini susreta su sve crkve Berlina: protestantske, katoličke i pravoslavne, kao i gradonačelnik Klaus Voverajt, saopštila je Verska informativna agencija. "Neka to bude znak mira i međusobnog razumevawa", poručio je Voverajt.

Nemački glavni grad već je posetilo dvadesetak "braće" (frere) iz Tezea, kako bi se obezbedio smeštaj za mlade, koji obično noćivaju u vrećama za spavanje, u halama, salama, školama i privatnim domovima.

Zajednica upravo sprovodi akciju pod nazivom "Dva kvadratna metra u toplom za mladog gosta", apelujući na građane Berlina da ih prime.

Teze je, da podsetimo, već decenijama simbol međuhrišćanskog susretanja mladih. Pokret je osnovao Rože Šilc (1915 – 2005), poreklom Švajcarac. Od njegove smrti 2005.godine Zajednicom rukovodi Alojz Lozer.

"Zajednica želi Evropu poverenja i solidarnosti. Budi se velika nada kada se na jedno mesto vidi više desetina hiljada mladih hrišćana. Hristos nas povezuje preko konfesionalnih granica, verske vođe više naglašavaju ono što deli, nego ono što spaja. Hrišćanima su potrebne molitve, svako na svoj način, razgovori, gostovanja, tako se stvara hrabrost i za veći teološki dijalog među crkvama", istakao je Lozer.

Od 1998. organizuju se skupovi mladih uvek u drugom gradu, oko Nove godine, u evropskim velikim centrima. Okupi ih se više desetina hiljada. Učesnika iz Srbije bilo je do sada gotovo na svim susretima, pripadnika raznih hrišćanskih denominacija.

Pokret uživa podršku i simpatrije svih hrišćanskih crkava i međunarodnih organizacija: Svetskog saveta crkava, Konferencije evropskih crkava, Evropske unije, Ujedinjenih nacija.

Susretima pozdravne poruke upute između ostalih papa, anglikanski poglavar, više pravoslavnih patrijaraha.Proleća ove godine mladi povezani sa Tezeom posetili su Moskvu na poziv patrijarha Kirila.

U samom Tezeu, koji se nalazi u Burgundiji, živi oko sto sabraće, različitih nacija i vera.

Gostima se preporučuju da za celodnevni boravak i ishranu daju prilog od 5-7 evra, što nije obavezno. Troškovi zajednice pokrivaju se većim delom od donatora.

POVEZANE VESTI

Subota 12.11.2011. 16:59
Паполисци!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online