Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 18.11.2011.
21:49 >> 01:07h
Beta A

IAEA: Iran pravi atomsku bombu

Savet guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju usvojio je danas rezoluciju o Iranu, koji se optužuje da se priprema da proizvede atomsku bombu, saopšteno je u sedištu te organizcije.

Iran pod sankcijama UN-a, vojna intervencija se za sada ne spominje
 

Rezoluciju su usvojila 22 predstavnika saveta, dva su bila protiv, a jedan uzdržan, izjavio je američki ambasador pri organizaciji Glin Dejvis.

SAD i njeni zapadni saveznici otvoreno su danas pre glasanja optužili Iran za lažne izjave i tajni rad na proizvodnji atomskog oružja. U izjavama koje su savetu guvernera Međunarode agencije za atomsku energiju (IAEA) SAD uputile u svoje ime i u ime Nemačke, Britanije i Francuske, nisu pominjane moguće vojne akcije - korak koji svojevremeno nisu odbacivali Izrael i SAD.

Delegati Nemačke i SAD pozvali su na podršku predložene rezolucije zasnovane na izveštaju koji od Irana zahteva da prekine sa ometanjem istraživanja IAEA u domenu iranskog nuklearnog programa.

Iran je već pod sankcijama Saveta bezbednosti UN zbog odbijanja da obustavi rad na obogaćivanju uranijuma - koji može poslužiti i za proizvodnju nuklearne energije i atomskog oružja.

Iranski zvaničnici poriču bilo kakvo interesovanje za atomsko oružje i ističu da je nuklearni program namenjen za dobijanje električne energije.

Iran: Rezolucija IAEA samo jača našu rešenost

Rezolucija IAEA samo će ojačati rešenost Islamske Republike Iran da nastavi rad na svom mirnom nuklearnom programu, izjavio je danas iranski ambasador u IAEA Ali Soltanije.

"Imali smo rezolucije, navikli smo na to. Imali smo čak rezolucije Saveta bezbednosti (Ujedinjenih nacija) i sankcije", rekao je Soltanije novinarima, a preneo AFP.

Iranski ambasador je istakao da je jedini odgovor "dalje jačanje rešenosti iranske države da nastavi sa svojim nuklearnim aktivnostima bez ikakvog kompromisa".

"Mi nećemo suspendovati naše aktivnosti na obogaćivanju (uranijuma) ni na trenutak. Odlučniji smo nego ikad posle ove rezolucije. Ova rezolucija će dalje ojačati solidarnost iranskog naroda", kazao je Soltanije.

Iranski ambasador je, takođe, rekao da Iran neće prisustvovati dvodnevnom forumu IAEA o Bliskom istoku bez nuklearnog oružja, koji počinje u ponedeljak, zbog rezolucije i zbog navodnog nuklearnog arsenala Izraela.

On je, međutim, naglasio da Iran neće napustiti IAEA.

"Mnogi poslanici me pitaju kada me vide kakva je koristi biti u IAEA... To je opravdano pitanje. Činjenica je, međutim, da je Iran u IAEA kako bi IAEA usmerio na pravi put i sprečio ono što SAD žele da diktiraju IAEA. To je razlog zašto sam ovde", istakao je Soltanije.

POVEZANE VESTI

Petak 18.11.2011. 21:58
Iranu od srca želim da što prije napravi atomsku bombu i time si osigura opstanak na licu Zemlje. Jer bez nje, okružen krvoločnim cionističkim zvjerima, Iran nema budućnosti.
Petak 18.11.2011. 22:28
Pravo svakog naroda je da se bori za svoju zemlju svim sredstvima pa i atomskom bombom.Zato podrzavam Iran u nastojanju da ima sredstva odvracanja ali ne podrzavam da ih upotrebi osim u krajnjoj nuzdi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online