Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 19.11.2011.
04:50
B92 A

Rusija zabranjuje gej paradu?

"Protiv sve agresivnije propagande homoseksualaca Rusija će u skoroj budućnosti najverovatnije doneti federalni zakon", izjavila je Valentina Matvijenko, spiker Saveta Federacije tj. ruskog senata. Time bi na nivou čitave zemlje bile "pokrivene" već postojeće odluke pojedinih ruskih regiona i velikih gradova o zabrani održavanja gej parade.

Privođenje gej aktiviste u Sankt Peterburgu

Sankt Peterburgu je ovih dana tamošnja skupština već donela odluku kojom se, ne samo ne dopušta propaganda “jednopolnih odnosa” već se takva aktivnost i novčano kažnjava.

Glavni lobisti za donošenja tog lokalnog zakona su bili aktivisti Putinove Jedinstvene Rusije, a uskoro će takvu odluku doneti i skupština Moskve.

S druge strane, aktivisti “netradicionalne seksualne orijentacije” smatraju da “sve one koji podržavaju borbu protiv gej populacije treba osuditi za netolerantnost i širenje mržnje”.

"Dobra je inicijativa da se ne dozvoli propaganda homoseksualnih odnosa. Njihovo sve agresivnije ponašanje izaziva nezadovoljstvo u zemlji", objasnila je Valentina Matvijenko.

Da u Rusiji postoji raspoloženje da se usvoji “antihomoseksualni zakon”, pokazuju ne samo raspoloženje u Sankt Peterburgu i Moskvi već i u mnogim gradovima u unutrašnjosti. Zabrana ove vrste prvi put je donešena Rjazanjskoj i Arhangelskoj oblasti.

Aleksejev: Širenje mržnje

 

Lider pokreta za slobode homoseksualaca u Rusiji Nikolaj Aleksejev smatra da oni koji predlažu zakon protiv homoseksualaca šire mržnju. Aleksejev očekuje pomoć Evropskog suda za ljudska prava, a ruski homoseksualci su uvereni da će dobiti podršku na Zapadu.

U Sankt Peterburgu će kazne za pojedince biti od tri do pet hiljada rubalja (60 do 120 evra), a za organizacije od 50 do 500.000 rubalja, a mogu biti kažnjeni i vlasnici izdavačkih kuća. Kazne su predviđene i za one koji propagiraju pedofiliju.

Član skupštine Sankt Peterburga Vitalij Milonov koji je predložio tekst zakona smatra da se time ne uskraćuju ljudska prava i slobode. Nije kažnjiv homoseksualizam, već samo propaganda. On upozorava da agresivni homoseksualci organizuju za mlade “tematske rasprave” ili preko Interneta šalju homoseksualne materijale.

Gubernator Rjazanjske oblast Oleg Kovaljov kaže da su aktivisti gej populacije već pokušali na Ustavnom sudu ponište odluku skupštine Rjazanjske oblasti. Ustavni sud je ocenio da lokalne vlasti imaju pravo da na svom nivou donose zakone o tim pitanjima.

U moskovskoj skupštini u toku je rasprava i većina je za zabranu homoseksualne propagande. Predstavnici udruženja koja objedinjuje religiozne organizacije insistiraju i na zabrani održavanje “parada ponosa”.

Moskovska policija je više puta kritikovana na Zapadu jer nije dozvolila održavanje homoseksualnih mitinga i šetnji kroz centar grada. Bivši gradonačelnik Moskve Jurij Luškov je predložio homoseksualcima da odu na periferiju. I sadašnji gradonačelnik Moskve Sergej Sojanjin ima slično mišljenje.

U Rusiji će uskoro stupiti na snagu zakon o zaštiti dece od štetnih informacija, a iduće godine će početi strožije kažnjavanje pedofila.

POVEZANE VESTI

Subota 19.11.2011. 07:37
Pa Rusija moze takav zakon da donese jer je EU ne ucenjiva sa clanstvom...A mi ako na godinu bude malo pedera na paradi moracemo da ih uvezemo sa strane da bi EU bila ponosna na nas...
Subota 19.11.2011. 09:13
"a ruski homoseksualci su uvereni da će dobiti podršku na Zapadu." Pa idite na zapad i povedite i ove nase .
Subota 19.11.2011. 07:41
....konachno....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online