Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.11.2011.
14:25
Vestionline A

I dalje se gine u Kairu, uprkos novom premijeru

Jedna osoba poginula je danas u centru Kaira, gde su se sa policijom sukobili demonstranti koji zahtevaju povlačenje vojnih vlasti Egipta. Policija je ispalila suzavac u blizini zgrade parlamenta, javio je Rojters.

Policija pregazila demonstranta pa se izvinila građanima

Prema svedočenju demonstranata, mladić Ahmed Sajed poginuo je pošto je pao pod točkove policijskog vozila dok su snage za održavanje reda pokušavale da rasteraju demonstrante koji od petka uveče blokiraju zgradu skupštine.

Taj mladić je prva žrtva od kako su demonstranti i policija dostigli primirje kojim je prestalo nasilje u kom je u Kairu i drugim gradovima život do sada izgubila 41 osoba.

Mohamed el Baradej

Britanska agencija izveštava da je stotine demonstranata provelo noć na trgu Tahrir uoči prvih slobodnih izbora koji se održavaju sutra, a da su sukobi izbili kada su demonstranti krenuli ka parlamentu, protestujući zbog postavljenja za premijera 78-godišnjeg Kamala Ganzurija, kojeg smatraju "Mubarakovim čovekom".

U međuvremenu 16 političkih partija i udruženja proglasili su formiranje sopstvene "vlade nacionalnog spasa" kojom bi rukovodio bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed el Baradej.

Izbori već počeli

Egipćani koji žive u inostranstvu prvi put su uzeli učešće u izborima i već su glasali u petak u egipatskim ambasadama i konzulatima širom sveta.

Kako je objavio Ahram onlaj, vebsajt egipatskog dnevnika "Al-Ahram" na engleskom jeziku, samo 300.000 Egipćana koji žive u inostranstvu od, kako se procenjuje oko osam miliona, prijavilo se za glasanje. Trećina prijavljenih živi u Saudijskoj Arabiji.

Birači treba da izaberu 498 poslanika u donjem domu parlamenta, dok će 10 poslanika imenovati Husein Tantavi, koji se nalazi na čelu Vrhovnog vojnog saveta koji upravlja zemljom otkako je u februaru svrgnut Mubarak.

U 27 egipatskih provincija građani će glasati u tri kruga, između kojih je planirano nedelju dana pauze. Prva runda glasanja počinje sutra, a glasanje će biti okončano 10. januara. Konačni rezultati se očekuju 13. januara.

Glasači će ponovo izaći na birališta 29. januara da bi izabrali članove gornjeg doma parlamenta, koji uglavnom ima ustavotvornu ulogu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online