Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 04.12.2011.
07:18
Večernje novosti A

Ko je Irancima prodao tajnu atomske bombe?

Ko je Irancima “prodao” recepturu za pravljenje atomske bombe - Rusi ili Pakistanci. Izrael smatra da je ekonomska blokada moćnije oružje od avionskih udara. Još od raspada SSSR-a Izrael je u velikom strahu da bi neki atomski fizičari iz nekadašnjih sibirskih zatvorenih gradova mogli da prodaju svoje znanje.

Postoje i "ruski tragovi u pravljenju iranske atomske bombe"
 

Moskovski nedeljnik “Ogonjok” objavio je saznanja saradnika njihove obaveštajne službe iz Izraela o “ruskim tragovima u pravljenju iranske atomske bombe”. Po toj priči, ruski atomski fizičar dr Vjačeslav Daniljenko odigrao je ključnu ulogu u iranskom atomskom projektu.


Onda je izraelski Mosad došao do saznanja da su ipak glavne tajne Iranci dobili od “oca pakistanske atomske bombe” Abdul Kadir Hana. A Daniljenko je, navodno, veliki stručnjak za eksplozije, pa je pomogao Iranu da napravi detonaror R-265, bez kojeg se ne može sinhronizovati lančana reakcija u atomskoj bombi. Navodno, Daniljenko je radio u Iranu od 1996. do 2002. godine.
 

Prognoza iz Moskve

Ako Teheran ne obustavi atomski program i obogaćivanje uranijuma, napad na Iran se može očekivati u proleće ili jesen 2012, tvrdi Aleksej Arbatov, rukovodilac Centra za izučavanje međunarodne bezbednosti pri Ruskoj akademiji nauka. Iran do sada nije ispunio pet rezolucija Saveta bezbednosti, pa je teško očekivati da će poštovati narednu.

Bivši šef Mosada Dani Jatom tvrdi da je on u Moskvi u periodu 1996-1999. predao KGB spiskove ruskih naučnika koji sarađuju sa Iranom, Irakom i Pakistanom. U Moskvi su tražili dopunske informacije, na šta Tel Aviv nije nije bio spreman.


- Nijedna bomba nije napravljena, ali su strani naučnici pomogli Iranu da preskoči godine potrebne da se reše određeni tehnički problemi - napisao je u novembru “Vašington post”.


Daniljenko je radio u zatvorenom gradu Čeljabinsk-70 u Naučnom institutu tehničke fizike. Čeljabinsk-70 se sada zove Snježink. Tamo su sovjetski naučnici radili na pravljenju male atomske bombe za rakete, kao i za artiljerijska punjenja. Bilo je to pedesetih i početkom šezdesetih.


U Moskvi tvrde da nema dokaza da se Iran primakao mogućnosti proizvodnje atomske bombe. U izveštaju MAGT-a se tvrdi da Iran pravi bombu od 2003.


Na atomskoj bombi se radilo i u Sarovu. “Komersant” je pronašao Vjačeslava Daniljenka, koji je radio u Snježinsku. Ima 76 godina i kategorički tvrdi da nema nikakve veze sa iranskim atomskim programom. Kaže: “Ja nisam atomski fizičar. A onaj Daniljenko koji živi u Ukrajini tvrdi da nikad nije bio u Iranu.”


Izraelci procenjuju da je Iranu ostalo devet do 12 meseci da napravi bombu. Amerikanci smatraju da je potrebno od 18 do 21 mesec. Neki smatraju da Iran to može tek za pet-šest godina.


Dok novinari i špijuni traže atomske i druge fizičare koji su mogli biti u vezi sa iranskim službama, Izrael se priprema za ratnu avanturu. Nedavno je ispitao novu raketu “ijerihon-3”, čiji je domet 4.500 kilometara i može da nosi atomsku glavu.
 

Primer “Oziraka”

Pre trideset godina, 7. juna 1981. Izrael je napao Irak i uništio atomski eksperimentalni reaktor koju su pravili Francuzi. U Izraelu su izračunali da bi Irak mogao da do 1985. napravi pet atomskih bombi i doneta je odluka da se reaktor uništi. Akciju je izvelo 8 aviona F-16A. Bacili su bombe od 900 kilograma. Izrael uništio krov i dosta tehnike na reaktoru.

- Izgleda da je rat sa Iranom neizbežan - tvrdi Beni Ganc general-lajtnant načelnik Generalštaba odbrane Izraela. Mnogi izraelski političari su svesni da napad na Iran znači rat ne samo sa jednom zemljom.


Zbog toga i u Izraelu smatraju da bi od vojne intervencije bolje pasovala jaka ekonomsko-politička blokada. Izrael bi želeo da se Iranu zabrani prodaja nafte i onemogući rad banaka.


Sad ni Amerikanci nisu raspoloženi za novi rat, pa insistiraju na strogim sankcijama protiv Irana. U Vašingtonu su veruju da bi rat sa Iranom podigao cene nafti do neba.


Izraelski novinari tvrde da je njihova armija već napravila plan napada. Izrael ima 460 aviona različitih tipova. Osnovu čine lovci F-15 i F-16. Ima balističke rakete “jerih-2b”, čiji je domet 2.000 kilometara i “jerihon-3” dometa 4.000 kilometara.


Izrael je nedavno kupio od SAD 55 bombi sa laserskim navođenjem za uništavanje debelih betonskih zidova. Sto sličnih bombi Izrael je kupio 2005.


Sa čime bi se branio Iran? Imaju modernizovane sisteme S-200 kao i kineska sredstva PVO. Tvrde da su sami napravili analog ruskog S-300. Iran ima 390 aviona, ali su mnogi već zastareli: “migova-29”, “miraži” F-1 i F-14 A.


Ruski vojni eksperti tvrde Izrael sam ne bi lako izašao na kraj sa Iranom.


Iranci tvrde da će napasti objekte u Izraelu i američke baze u Persijskom zalivu. Iran ima stotine raketa srednjeg dometa, sovjetske “skadove”, ali su sa severnokorejskim i kineskim stručnjacima napravili savremenije rakete. “Sejžil-2” i “Fadžr-3” imaju domet 2.500 kilometara.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.12.2011. 09:40
atomska bomba je "demokratska" laz-izgovor.za Irak su tvrdili da poseduju biolosko oruzje, koje ni jedan strucnjak ne nadje. vladari iz senke ce uvek nesto naci da opljackaju i strmoglave nejace od sebe.sada su na redu iran i sirija.zato su uzeli obamicu da malo bracu svoju opeljusi:-))))
Nedelja 04.12.2011. 09:03
Овдје ће "господари"новог свјетског поретка први пут послије Јапана да употребе атомску бомбу.
Nedelja 04.12.2011. 13:02
Ameri imaju veliko iskustvo u bombardovanju i ubijanju naroda. BACILI su dve atomske bombe i ukupno su vodili 50 -ratova po celom svetu. Bice tu velike iscrpljujuce opsade NAD IRANOM I SIRIJOM. Trenutno se moraju resiti problemi u IRAKU I LIBIJI . REVITALIZACIJA SVEGA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online