Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 07.12.2011.
16:15
B92 A

Rusija: Dokazi o krađi glasova

Prvi dokazi i brojni protesti potvrđuju sumnje u veliku krađu glasova na izborima u Rusiji 4. decembra 2011. Diplomatski pritisak na zvaničnu Moskvu pojačan.

Hilari Klinton

Hilari Klinton je u kampanji za ljudska prava širom sveta. Najnovijim izjavama, državna sekretarka Hilari Klinton je razljutila zvaničnike u Moskvi - tvrdi da se krše ljudska prava.

"Ruski birači zaslužuju potpunu istragu svih uverljivih izveštaja o izbornoj prevari i manipulacijama. Posebno se nadamo da će ruske vlasti biti aktivne. Narod Rusije, kao i svi drugi narodi, zaslužuju pravo da se njihov glas čuje i da se glas na izborima uračuna. To znači da zaslužuju slobodne, fer, transparentne izbore i vođe koji će im odgovarati", kaže američka državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ruski „diplomatski“ odgovor

Po dolasku u Litvaniju, na skup Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju,

Sergej Lavrov

Hilari Klinton je ponovila osudu navodne izborne krađe. Ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov je izrazio "žaljenje" zbog činjenice da je njegova koleginica iz SAD iskoristila čitav OEBS kao instrument za napad na izbore u Rusiji.

"Neke zemlje OEBS koriste kao binu za kritikovanje onih stvari koje nemaju veze sa aktivnostima organizacije", rekao je Sergej Lavrov u Viljnusu. Šef ruske diplomatije je još ocenio da Zapad koristi nekoordinisane aktivnosti OEBS-a u svrhu "manipulacije“ cele organizacije. Sergej Lavrov kaže da Rusija ima želju da se OEBS reformiše.

Jasni dokazi o krađi glasova

Da je situacija ozbiljna, pokazuju i prvi konkretni dokazi, zabeleženi na biračkim mestima. B92 je izabrao amaterski video-snimak koji prikazuje člana izborne komisije kako popunjava glasačke listiće. U njemu se posmatrač izbora Jegor Duda, koji je i načinio snimak, i neimenovani predsednik izborne komisije na biračkom mestu 2051 u Moskvi raspravljaju o očiglednom kršenju pravila.

Posle video-snimka sledi transkript njihovog razgovora

TRANSKRIPT

Jegor Duda je „Jegor“, a neimenovani predsednik izborne komisije je „predsednik“:

Jegor: Ima li posmatrača na izbornom mestu 2501? Dođite ovamo. Narušavaju se izbori. (pauza) Obratite pažnju... Predsednik izborne komisije popunjava glasačke listiće.

Predsednik: Ne popunjavam.

Jegor: Sve sam snimio kamerom. (pauza) Dajte te glasačke listiće. Dajte i te što ste sakrili dole.

Predsednik: Nema dole nikakvih listića.

Jegor: Neka pogleda posmatrač.

Predsednik: Ne može!

Jegor: Sakrili ste glasačke listiće!

Predsednik: Izlazite odavde!

Jegor: Ja sam svedok i to ne samo narušavanja, ja sam svedok kriminalne radnje.

Predsednik: Izlazite odavde!

POVEZANE VESTI

Sreda 07.12.2011. 17:23
Ova spodoba od zene, koja je izuzetno zasluzna za americku agresiju na Srbiju, je zaboravila kako su pokrali Al Gora na izborima, i laziranjem rezultata Floride doprineli pobedi Busa juniora. Vasi zlocini se ne zaboravljaju nakazo. Stize uskoro ceh, a posle toga fajront u salunu zvani SAD.
Sreda 07.12.2011. 17:19
Koja "koicidencija" dabas B92 objavi ovo senzacionalno otkrice. Zapad i njihove bedne sluge primenjuju iste metode koje su primenjivali u Srbiji, i koje su dovele do petooktobarskih vandalskih i rusilackih demonstracija, koje su pak rezultovale ovom najgorom izdajnickom i podanickom vlascu. Samo, Rusija vam nije Srbija, malo ste se presli ameri & sateliti zlocinci.
Sreda 07.12.2011. 17:30
Ma nemoj, pa jer treba onda Amerika da im bira predsednika ili sta. Ko da bude onda predsednik ako ne Putin. Jedini covek koji je Rusiju malo pokrenuo. Valjda ce i za nas biti opet malo bolje ako nasi neokrenu skroz rusima ledja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online