Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 08.12.2011.
12:26
Press A

Gej na čelu belgijske Vlade

Elio di Rupo je prvi premijer sa francuskog govornog područja za poslednjih 37 godina, prvi levičarski predstavnik od 1974, prvi sin imigranata i prvi homoseksualac na čelu vlade Belgije.

Sastavio Vladu posle 541 dana: Elio di Rupo
 

Imenovanje Elia di Rupa (60) za premijera Belgije izazvalo je burne reakcije u tamošnjoj javnosti, kao i oštre osude desničara. Di Rupu, koji je prvi deklarisani homoseksualac na čelu neke vlade u EU, desnica zamera seksualno opredeljenje, Flamanci sa severa države već ga kritikuju jer ne govori holandski jezik (koji je uz nemački i francuski jedan od tri službena), dok pojedinim političarima smeta i njegovo poreklo, jer je sin italijanskih imigranata.

Inače, seksualno opredeljenje novog premijera otkriveno je 1995. kada je optužen da je imao seksualni odnos sa maloletnicima. Iako se ispostavilo da on nema nikakve veze sa aferom, tokom medijske hajke za vreme skandala, Di Rupo je javno priznao da je homoseksualac, ali da nije umešan u skandal.
 

Peder sam, pa šta?
 

- Išao sam ulicom, a nekoliko ljudi je vikalo: "Ti si peder, ti si peder". Okrenuo sam se i rekao: "Jesam. Pa šta? Zavladala je tišina. Bili su iznenađeni mojim iskrenim odgovorom" - rekao je Di Rupo.


 

Njegovo seksualno opredeljenje nije jedini trn u oku belgijskim desničarima. Lideru flamanskih separatista Bartu de Veveru najviše smeta to što Di Rupo izuzetno slabo govori holandski, jezik kojim se služi oko 60 procenata Belgijanaca.
 

Moja čistačica, koja je došla iz Nigerije pre dve godine, bolje govori holandski od Di Rupa - izjavio je De Vever.
 

Da zaista slabo govori holandski prenosi i britanski BBC koji je podsetio na slučaj od pre nekoliko meseci kada je Di Rupo, govoreći o ekonomskoj krizi, zbunio prisutne novinare svojim lošim holandskim. Naime, on je umesto reči "dringend", što na holandskom znači hitno, rekao "drinken", što znači piti.
 

S druge strane, novi premijer nije komentarisao optužbe koje su došle samo dan nakon što je postavljen na funkciju. On je istakao da je njegov cilj smanjenje javnog duga i sprečavanje finansijske krize.
 

Pojedini analitičari ističu da je upravo ekonomska kriza i inicirala sastavljanje nove vlade.

Četvrtak 08.12.2011. 14:03
А тамо наши иду по инстурекције... јер нема алтернативе.
Četvrtak 08.12.2011. 15:25
U skoro vreme EU-a ce na drzavnim palatama primenjivat javno ORGIJANJE.
Četvrtak 08.12.2011. 15:20
streljanje..!!! nije da sam neki frajer..ja sam ustvari filozof..ne volim nista u vezi sexa..ali..majka priroda je rekla svoje..prema tome..nemam nijednu lepu rec za pedere..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online