Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.12.2011.
18:10
M. Đorđević - Vesti A

Život i smrt u sektama (4): Mesije iz Pakla

Samo pomen imena čoveka koji u kalifornijskom zatvoru Korkran izdržava devet doživotnih robija zbog dokazanog pokolja devetoro ljudi (nezvanično ih ima preko 30) kod mnogih Amerikanaca i danas izaziva jezu. Ali, nije mali ni broj onih koji Čarlsa Mensona i dalje smatraju idolom.

DEVET DOŽIVOTNIH ROBIJA: Čarls Menson je otkriven kao ubica slučajno

 On dobija više pisama od svih zatvorenika u SAD, a naredne godine će dobiti i pravo na pomilovanje.


Rođen 1934. u Sinsinatiju, kao sin maloletne prostitutke, koja ga je odmah dala na čuvanje sestri, Menson je detinjstvo uglavnom proveo po popravnim domovima.

Iako natprosečno inteligentan, odbijao je da ide u školu, bio sklon kriminalu i sodomiji. U 19. godini se oženio nekom konobaricom koja mu je rodila sina, ali je ubrzo počeo da se bavi podvođenjem, što ga je opet koštalo slobode. Kad je 1967. izašao iz zatvora, već je imao 33 godine. Obreo se u San Francisku, središtu hipi pokreta, dok je njihova ideologija "ljubavi i mira" upravo dostizala vrhunac.

Životinjska harizma


Menson se izgledom nije razlikovao od ostale "dece cveća": duga kosa, brada i gitara, ali jeste nesvakidašnjom, gotovo životinjskom harizmom, pa je ubrzo oko sebe okupio zavidan krug pristalica.

Devojke su doslovno klečale pred njim. Bilo je to razdoblje odbacivanja svih društvenih pravila, naročito moralnih, vreme pomeranja granica ljudske slobode. Svi su bili u potrazi za nekim drugačijim vođom, za ideologijom što bizarnijom, to boljom. Tako je nastala "Mensonova porodica".

Sledbenicima je vođa zabranio kontracepciju, alkohol i nošenje naočara, a prema ženama se ponašao kao da su roblje, tvrdeći da pse treba nahraniti pre njih. Ubrzo je razvio rasističku doktrinu koju je nazvao "Helter Skelter" izrazom koji je pozajmio iz pesme ''Bitlsa''.

Propovedao je skoru revoluciju koju će podići crnci protiv belaca, a koje će, u osvetničkom gnevu, ubijati na najstrašnije načine, i to u sopstvenim domovima. Ovaj pokolj će "Porodica" izbeći pošto se skloni na ranč u kalifornijskoj pustinji, sačeka da preuzme vlast, predvođena Mensonom kao novim Isusom Hristom i četvoricom anđela, koje bi predstavljali Bitlsi.

OPSADA TRAJALA 51 DAN: Hram davidijanaca u Vejkou guta požar
 


Kada je leto 1969. prošlo bez revolucije, Menson je smatrao da je "glupim crncima" potreban podsticaj na delu. "Porodica" je 8. avgusta uveče odabrala jednu kućnu zabavu u elitnom delu Los Anđelesa za svoj krvavi pir.

Masakrirano je petoro belaca, a među njima i mlada glumica Šeron Tejt, supruga reditelja Romana Polanskog, koja je bila pred porođajem. Sve žrtve su bile ili besomučno bodene nožem, ili su izrešetane mecima, a na ulaznim vratima krvlju je bilo ispisano "Svinja". Holivudom se raširila panika koja je postala još veća kad su naredne večeri, takođe u svom domu, ubijeni Lin i Rozmeri La Bjanka.

Rozmeri je bila izbodena 41 put, a u Linovom telu je ostavljena zabodena viljuška, dok mu je na stomaku urezana reč "Rat". Po zidovima je krvlju ispisano "Smrt svinjama" i "Ustanite". Ubice su se pre odlaska istuširale, jele i nahranile psa svojih žrtvi. Članovi "Mensonove porodice" uhapšeni su tek u oktobru 1969, i to sasvim slučajno, kada je policija jurila kradljivce automobila.

Posle dugog suđenja, vođa i nekolicina sledbenika osuđeni su na smrt u gasnoj komori, ali je Kalifornija u međuvremenu ukinula smrtnu kaznu. Presuda im je preinačena u doživotnu robiju. Menson je o sebi često govorio kao o Isusu i Satani u jednom telu, i nikad se nije pokajao zbog počinjenih zločina, govoreći: "Ako se strahom i nasiljem mogu otvoriti oči društva zainteresovanog samo za novac, neka ime Čarls Menson bude taj strah".

Dejvid Koreš

Kada su vlasti 28. februara 1993. godine pokušale da uđu u sedište sekte "Loza davidijanaca" na ranču kod gradića Vejko u Teksasu, vođa sekte Dejvid Koreš i njegovi sledbenici su odgovorili pucnjima iz vatrenog oružja, i ubili četiri agenta FBI.

Federalci su, pod vođstvom Boba Riksa, krenuli 19. aprila u još jedan napad. Ali, u hramu je izbio požar koji je progutao 86 osoba. Među njima je bilo i sedamnaestoro dece, kao i sam Koreš.

Službena verzija je bila da su pripadnici sekte izvršili samoubistvo podmetanjem požara. Međutim, preživeli sa imanja su rekli da je do požara došlo kada su u kuće uletele patrone suzavca koje su policajci ispaljivali, kao i da su snajperisti poubijali neke članove kada su pokušali da se spasu plamena.

Posle desetomesečne istrage, ustanovljeno je da su davidijanci sami zapalili imanje, i da su pre toga hicima iz pušaka ubili decu, a neki potom i sebe, kada su videli da više ne mogu da odolevaju opsadi koja je trajala 51 dan.

Ipak, i danas postoje skeptici koji kažu tvrde da su federalni agenti u potpunosti odgovorni za smrt Koreša i njegovih sledbenika. Tvrdi se takođe da se celom operacijom opsade Vejkoa rukovodili zvaničnici Bele kuće, i da je među njima bila i tadašnja prva dama SAD, Hilari Klinton.

Loza starešina

 

Dejvid Koreš je imao dosta dece sa različitim majkama, a i propovedao je doktrinu, u kojoj mu je sveti cilj da ima 24 dece sa odabranim ženama. Ta deca su bila određena da otpočnu lozu starešina nove države u milenijumu nakon Hristovog povratka.

Dejvid Koreš je rođen 1959. kao Vernon Vejn Hauel u Hjustonu, od maloletne majke i oca koga nikada nije upoznao.

Odrastajući između nasilnog očuha i babe, napustio je školu, i nešto kasnije se pridružio baptističkoj crkvi. Iz nje je, međutim, izbačen pošto je poželeo da se oženi pastorovom kćerkom.

U to doba, početkom osamdesetih godina prošlog veka, već je počelo da mu se javlja da je on poslednji prorok. Preselio se u teksaški gradić Vejko, gde se pridružio bivšim adventistima koji su na ranču zvanom Maunt Karmel Centar napravili sedište hrama "Loza davidijanaca".

Koreš je svirao gitaru i pevao u crkvenim službama, a i u gradskim klubovima, pokušavajući najpre da postane rok zvezda. Kada mu to nije pošlo za rukom, od 1983. je počeo da objavljuje da ima proročki dar, što je davidijance podelilo na dve struje, i dovelo dotle da Koreš bude izbačen iz hrama sa šačicom svojih pristalica. Oni su se najpre naselili kod grada Palestina, oko 150 km od Vejkoa, gde su živeli u autobusima i šatorima.

Život i smrt u sektama

 

Za dve godine, Koreš je uspeo da privuče još sledbenika iz Kalifornije, Australije i Izraela, u koji je putovao. Sve do 1990. verovao je da će u Izraelu biti obnovljena država starozavetnog kralja Davida, i da je on božje oruđe za to. Predomislio se, i odlučio da za Davidovu državu uzurpira ranč Maunt Karmel u Vejkou, čiji je vođa tada bio Džordž Roden. Rodenu je podrška pristalica počela da opada. Da bi je povratio, on je izazvao Koreša na takmičenje u uskrsnuću mrtvih. Da bi dokazao svoju duhovnu nadmoć, čak je iskopavao leševe. Koreš ga je zbog toga prijavio vlastima, i na kraju uspeo da strpa u sanatorijum.

Glas vatre


Pošto je ranč dugovao hiljade dolara na ime poreza, Koreš ga je preuzeo tako što je platio državi dug. U maju 1990. odobreno mu je da uzme ime po kome ga je tri godine kasnije zapamtio svet. Uskoro je, međutim, Koreš privukao pažnju službe za zaštitu dece Teksasa: Neki bivši, ali i ubačeni sledbenici optužili su ga za zlostavljanje dece i zavođenje maloletnica, a najteže ga je teretila odbegla Džini Bands.

Ona je tvrdila da Koreš sa sledbenicama ima petnaestoro dece, od čega je samo

Pogledom zaustavio sat

 

Tokom boravka u zatvorima, Čarls Menson je proučavao okultne doktrine, pa je mnoge ljude uspeo da ubedi kako poseduje magijsku moć. Među njima nisu bili samo sledbenici. Jednom je javni tužilac Vinsent Bugliozi, koji je Mensona nazvao mefistofelijanskim guruom, i tvrdio da mu je ubica svojim hipnotičkim pogledom zaustavio otkucaje sata na ruci.

ona rodila sedmoro. Takođe je objavila da je vođa imao pravo na sve žene, jer je on kao poslednji prorok morao da ostavi lozu iza sebe. I, naročito, da je imao redovne seksualne odnose sa devojčicama od 12 godina. To je bilo dovoljno da federalna policija stupi u akciju.

Odmah posle požara i masovne pogibije ljudi, državni tužilac Dženet Reno je izjavila da su federalci dobili i informacije da su u Korešovom ranču bile prebijane i bebe. Ali, direktor FBI Vilijam Sešns javno je opovrgao ovu izjavu, nalazeći da za nju nema dovoljno dokaza. Sešns je potom smenjen. Godinu dana posle Korešove smrti, objavljeno je nekoliko njegovih muzičkih albuma, među kojima je najpopularniji postao "Glas vatre".

Petak 16.12.2011. 07:56
Carls Menson je dobijo devet dozivotnih robija za devet ljudi. Ne zelim nista da komentarisem da li je to malo ili previse . Svet se i dan danas zgraza samo od pomisli sta je bizarna ideologija ovog coveka ucinila. IMA OD OVOG SLUCAJA 110 -puta VECI ZLOCIN kojeg su BIZARNI TACI i njegove osmanlije izvele nad Srpskim narodom, A NAD OVIM STICENIM DZELATIMA STOJE USPRAVNO JOS CRNJI DZELATI I ONI NISTA NE PREDUZIMAJU. Dragi komentatori vi dobro znate ko su oni!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online